Maciek25 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Forum z zaciekawieniem czytam ju?ź od dłu?źszego czasu,ale to dopiero m?łj pierwszy post więc chciałbym wszystkich serdecznie przywitać Teraz sedno sprawy. Zam?łwiłem sobie wędeczkę na blanku Batsona XST1144F - 2.90m, 10-17lb, 10-28g. Przyszedł więc czas zastanowić się nad odpowiednim kręciołkiem. I tu mam spory problem gdy?ź kompletnie nie wiem co wybrać Gł?łwny cel wypraw to boleń+ewentualne przyłowy. łowisko oczywiście Wisła,na szpulkach-?źyłka 0,18-0,22, plecionka ok 13lb. Ze względu na bolka powinien mieć du?źe przeło?źenie lub du?źy naw?łj ?źyłki. Niestety bud?źet przez nieprzewidziane wydatki znacznie się uszczuplił i mam do wydania powiedzmy do ok 600zł. Na oku mam kilka typ?łw np: Spro Red Arc gł?łwnie przez wiele pozytywnych opini wędkarzy na temat tego kręciołka, mo?źe Shimano Stradic(ale tutaj zdania niestety podzielone,a bardzo mi się podoba),znalazłem jeszcze Shimano Super 4000 GTM-RC,Daiwa Exceler S 4000,MITCHELL BLADE ALU 2000,Shimano EXG3000MHSRC,SHIMANO SUPER GTM RC 2500 ale nie wiem czy są coś warte i spełnią moje oczekiwania. A mo?źe zupełnie coś innego? Bardzo proszę o pomoc za ka?źde sugestie będę bardzo wdzięczny! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Witaj na forum .Przywitalnię masz na og?łlnym .600zł to du?źo i zarazem mało.W tych pieniądzach szukałbym pena battle 2000.Ma wy?źsze przeło?źeni ijest dość mocny.@Wobler 129 chyba tego peena u?źytkuje i jest zadowolony.Spro te?ź pewnie byłby ale shimano 2500 raczej na Wisłę nie polecam bo będą za słabowite.Poczekaj mo?źe chłopaki podrzucą Ci więcej rozwiązań.Te nowe shimaniaki 4000 czy daiwy nie są jakieś szałowe pod względem wytrzymałości.Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłoby stare czarne aero 4000 superx czy GT lub GTM, ale nikt za bardzo się ich nie wyzbywa jak są w dobrym stanie. http://allegro.pl/shimano-aero-gtm-4010-orginal-i2081213743. htmlTakie mam na myśli, to jest seria bez ło?źyska oporowego, oznaczana 4010. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 witaj:) co do Czarnych Serii Shimaniak?łw to poleciłbym Ci cuś takiego...http://allegro.pl/shimano-super-x-3000gtm-japan-ig la-bcm-okazja-i2071327479.html wysokie przeło?źenie odpowiednie na Bolka a i bud?źet się powinien mieścić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Do takiego kija ja bym brał jakiegoś Shimaniaka wielkości co najmniej 3000, a jeszcze lepiej 4000, takiego z końca lat '90 lub początku 2000. Pilnuj naszej giełdy, pojawiają się tam często ciekawe młynki. Mo?źesz te?ź monitorować ebay'a (GB, Niemcy, Austria) TP,TP XTR, Super X itd. spokojnie znajdziesz w tej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Szukaj tak jak chłopaki ci podpowiadają starego shimaniaka , wczoraj koledze na alledrogo trafiłem stradica 4000gtm za 450zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek25 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi Ju?ź jakiś kierunek jest. A co myślicie o takim Stradicu? http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=301214 &&srch=stradic#msg_301214Nie ukrywam ?źe jednak wolałbym coś nowszego ni?ź kołowrotek np. 10-cio letni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Uwa?źam ?źe nie ma wyraźniej potrzeby u?źywać do takiego zestawu kręcioła powy?źej rozmiaru 2500. Tutaj za r?łwno 600zł być mo?źe jak wynegocjujesz to ju?ź z dostawą masz n?łwkę stradica 2500 FC, kt?łry moim zdaniem będzie w tej kwocie wyborem optymalnym. http://www.askari.pl/product/shimano_stradic_fc/268/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi Ju?ź jakiś kierunek jest. A co myślicie o takim Stradicu? http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=301214 &&srch=stradic#msg_301214Nie ukrywam ?źe jednak wolałbym coś nowszego ni?ź kołowrotek np. 10-cio letni. Macku, 10-letni a nawet straszy shimaniak z czarnej serii 3000GTM lub 4000GTM (przeło?źenie ponad 6:1) nie jest złym wyborem. I wbrew pozorom, jest lepszy od wielu nowych młynk?łw. Taki kołowrotek to jak klasyczny samoch?łd z podobnego rocznika, kt?łry te?ź nie musi być gorszy od najnowszych wynalazk?łw z podobnej p?łłki Sam u?źytkuję cztery takie młynki; najstarszy SBL 3000 GTM, 3000 GT, 3000 GTM i 4000 GTM, najstarszy jest z 1992r. najmłodszy z 1996r. działają bez zająknięcia do dziś, a ?źe nie pracują tak jak stelka czy TP to ju?ź inna sprawa, ale czy to takie wa?źne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek25 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Hm... To mam o czym myśleć Napewno dalej biorę pod uwagę Red Arca i Stradica 2500,muszę się tak?źe rozejrzeć za tą czarną serią ale czuje ?źe łatwo nie będzie skoro to takie dobre maszynki. Troche czasu jest zanim wędka do mnie dotrze no i sezon się zacznie więc mo?źe jakaś okazja się trafi Jeszcze raz dziękuję za rady,a za kolejne napewno się nie obra?źę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Mo?źe się przyda:http://allegro.pl/shimano-super-x-gt-3000-i2074896937.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Hm... To mam o czym myśleć Napewno dalej biorę pod uwagę Red Arca i Stradica 2500,muszę się tak?źe rozejrzeć za tą czarną serią ale czuje ?źe łatwo nie będzie skoro to takie dobre maszynki. Troche czasu jest zanim wędka do mnie dotrze no i sezon się zacznie więc mo?źe jakaś okazja się trafi Jeszcze raz dziękuję za rady,a za kolejne napewno się nie obra?źę Tak jeszcze informacyjnie, te z czarnej serii, jeśli mają oznaczenie GT to są normalne młynki, jeśli GTM to te?ź jak najbardziej normalne, ale jest to wersja match, czyli powinny mieć w standardzie trzy szpule, z kt?łrych jedna jest płytka matchowa o pojemności 100m/0,18 I mają wy?źsze przeło?źenie, tak jak wspomniałem, ponad 6:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Hm... To mam o czym myśleć Napewno dalej biorę pod uwagę Red Arca i Stradica 2500,muszę się tak?źe rozejrzeć za tą czarną serią ale czuje ?źe łatwo nie będzie skoro to takie dobre maszynki. Troche czasu jest zanim wędka do mnie dotrze no i sezon się zacznie więc mo?źe jakaś okazja się trafi Jeszcze raz dziękuję za rady,a za kolejne napewno się nie obra?źę Tak jeszcze informacyjnie, te z czarnej serii, jeśli mają oznaczenie GT to są normalne młynki, jeśli GTM to te?ź jak najbardziej normalne, ale jest to wersja match, czyli powinny mieć w standardzie trzy szpule, z kt?łrych jedna jest płytka matchowa o pojemności 100m/0,18 I mają wy?źsze przeło?źenie, tak jak wspomniałem, ponad 6:1 Do Super X ..00 GTM były tylko 2 szpule w tym jedna płytka, przeło?źenie mają 6,2:1 i według mnie 4000 tego modelu jest jednym z najlepszych kołowrotk?łw sprawdzających się przy boleniowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Piotrek, Pewnie masz rację, natomiast kołowrotki, o kt?łrych piszę (istotny jest rok produkcji) miały w wersjach GTM po trzy szpule. A tak, jako ciekawostkę, podam, ?źe wspomniany SBL 3000 GTM miał cztery szpule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Ewentualnie pozbieraj jeszcze troche kaski bo czasu do otwarcia sezonu zostalo i poszukaj jakiegos TP 3000 98 lub Daiwy 3000.To te?ź dobre i trwałem mlynki,nie maja co prawda przeło?źenia 6;0 ale dadza rade bo moc w nich tkwi spora więc jak trafisz klocka to nie pierdną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Taki kołowrotek to jak klasyczny samoch?łd z podobnego rocznika, kt?łry te?ź nie musi być gorszy od najnowszych wynalazk?łw z podobnej p?łłki Czyli zajechany na maxa, wymagający doinwestowania? ps. Mitchell Blade jest robiony przez Penna (nie pamiętam, czy na jakimś konkretnym czy po prostu przez fabrykę Penna). Aha i 4000 daleko do wielkości 4000 shimano. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Taki kołowrotek to jak klasyczny samoch?łd z podobnego rocznika, kt?łry te?ź nie musi być gorszy od najnowszych wynalazk?łw z podobnej p?łłki Czyli zajechany na maxa, wymagający doinwestowania? ps. Mitchell Blade jest robiony przez Penna (nie pamiętam, czy na jakimś konkretnym czy po prostu przez fabrykę Penna). Aha i 4000 daleko do wielkości 4000 shimano. Pozdrawiam Nie wiem jak ty ale ja kupiłem ju?ź 4 czarne u?źywane shimano i nie wymagały doinwestowania śmigają jak się patrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 No te?ź mam takie delikatne odczucia, ?źe daj nam wszystkim Boziu łowić na takie dziesięcioletnie klasyki, a sklepy wędkarskie mogłyby się pozwijać i zacząć handlować marchwią... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Taki kołowrotek to jak klasyczny samoch?łd z podobnego rocznika, kt?łry te?ź nie musi być gorszy od najnowszych wynalazk?łw z podobnej p?łłki Czyli zajechany na maxa, wymagający doinwestowania? ps. Mitchell Blade jest robiony przez Penna (nie pamiętam, czy na jakimś konkretnym czy po prostu przez fabrykę Penna). Aha i 4000 daleko do wielkości 4000 shimano. Pozdrawiam Ja Cię rozumie, ale Ty nie zrozumiesz mnie. A dlaczego, bo urodziłeś się raptem siedem lat przed zakupem mojego SBL-a. Wychowany jesteś na wsp?łłczesnej komercyjnej rzeczywistości, gdzie wmawia się nam (przepraszam, Wam), ?źe Święta Bo?źego Narodzenia zaczynają się zaraz po 1 listopada. Przesiąknięty tą atmosferą a nawet mentalnością, nie potrafisz sobie wyobrazić, ?źe auta będące Twoimi r?łwieśnikami, czy ciut starsze, mają dusze i potrafią (i najczęściej są) lepsze od najnowszych wynalazk?łw. Te wynalazki są w tej chwili tak produkowane i pozycjonowane marketingowo jak sprzęt komputerowy, a to znaczy, ?źe wychodząc ze sklepu komputerowego z nowym lapkiem czy wyje?źd?źając z salonu nowym autem, tu?ź za progiem owych przybytk?łw jesteś w plecy tak ok 30% ceny, kt?łrą zapłaciłeś. Koniec tematu, załapałeś Ok, nie to trudno, nie m?łj cyrk, nie moje małpy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Penn Battle musi być 3000 bo 2000 jest zbyt mały, kręciłem i jednym i drugim, oba bardzo fajne, mocne i dość cię?źkie ale na du?źy plus. Blue arc-a 940 match wziąłem pod bolenia dla siebie na ten sezon, pracuje jak masło polane olejem na nowej teflonowej patelni. Kolega ma od nowości czarnego GTM-a 3000 i Arc-a 940 jego zdaniem wygrywa Arc, ja niestety własnego Super Aero nie miałem. Jeśli będziesz celował w Spro to pamiętaj, ?źeby kupić młynek importowany przez Expert-a bo inaczej gwarancja i serwis w Polsce nie będą obowiązywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewyspec Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Ewentualnie pozbieraj jeszcze troche kaski bo czasu do otwarcia sezonu zostalo i poszukaj jakiegos TP 3000 98 lub Daiwy 3000.To te?ź dobre i trwałem mlynki,nie maja co prawda przeło?źenia 6;0 ale dadza rade bo moc w nich tkwi spora więc jak trafisz klocka to nie pierdną Tak to prawda, dozbieraj kaski i kup tp3000 98rok plus szpulka zapasowa = będziesz happyps. posłuchaj starszych koleg?łw,w sklepach to przewa?źnie tzw.jednoraz?łwki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Ja posluchałem i jestem Te nowe świecące cudeńka to się nadaja na łowienie uklejek.Przemysl temat na spokojnie,poczytaj forum lub inne info i zakup porządny krecioł.Udanych zakup?łw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Wypraszam sobie uwagi na temat mojego wieku. Pozdrawiam r?łwnie?ź wszystkich ciśnieniowc?łw, niepotrafiących rozumieć wypowiedzi z przymru?źeniem oka. ps. jeśli chodzi o auta sam choruje na w124 i w123 tak samo z chęcią bym starym czarnuchem pokręcił. Ale co tam, trzeba było się wy?źyć na g?łwniarzu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Maciek25, witaj na Forum. A ?źe tak głupio spytam, pod kołowrotek jakiej wielkości budowana jest wędka? Przy ?źyłce 0,18 to mo?źe nie być bez znaczenia i pole poszukiwań się Tobie zawęzi. No chyba, ?źeby odwr?łcić kota ogonem i jeśli jest jeszcze na to czas pomyśleć czego Ci trzeba, zanim pierwsza przelotka zostanie do blanku przytwierdzona.Marcy$, to Kolegi to właśnie było z przymru?źeniem oka. PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Witaj MackuDobra wedeczka sie szykuje na Wiselke. Smigałem 4 sezony z podobnym kyzynem ale do 21gr. Takze na Krolowej. Generalnie nie łowiłem rap nizej jak 0,22. Uwarzam i przypominam sobie, ze bardzo dobrze wspolpracowaly shimaniaki 3000. Modele o oczko wyzej to juz dla mnie optimum. Przyda sie pozadny zapas zyłki, czy jesienia plecionki, bo Wisla jeszcze ciagle nas zaskakuje.Przyznam sie ze jestem z ,, fanow ,, shimano i koledzy wyzej podali jakies wskazowki. Ciagle cos uzywanego mozna kupic - w jakim stanie trudno to wyczuc. Te staruchy nigdy mnie nie zawiodły. Czy koniecznie GTM? Cgyba nie koniecznie. Anglicy mieli go do odleglosciowki,a my zaadaptowalismy na bolenie. Niby przełozenie ciut wieksze, ale ryby maja to raczej w nosie. Zwykłym tez da sie opskoczyc skutecznie rapy. TP 3000 '98 jest naprawde elgancki, ale szkoda mnie go chyba na Rzeczne maratony. Zosatwiam go na takie ,, wakacyjne ,, łowienie, gdzie trzeba... nie szalec... i zachowac kontakt wzrokowy z ?źonką. Zycze trafnego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Ja pierdziele a ja się tak przewrotnie zapytam do kt?łrego roku będziecie polecać młynki z lat 90'? Pewnie mi ktoś odpowie, ?źe do czasu a?ź znikną z rynku wt?łrnego albo jak nie pojawi się nowsza konstrukcja. Kiedy to będzie w 2089r? Dziwi mnie te?ź posiadanie kołowrotka w rozmiarze 2500 i mniejszych... do podlod?łwki zakładałbym 3000 . Dlaczego? Z prostej przyczyny - większa średnica szpulki. Pomijam modele gdzie mniejszy i większy kołowrotek ma szpulki kompatybilne.Co do Penna Battle'a r?łwnie?ź uwa?źam, ?źe 2000 to chyba do bolonki się nadaje. Sam mam 3000 i jak ju?ź zajadę Stradicka 3000 FI(po 3 latach intensywnego u?źytkowania jakoś się na to nie zanosi) to on godnie zajmie jego miejsce. Wracając do tematu. Albo szukać faktycznie jakiegoś starocia, ale wtedy musi być sprawdzony sprzedawca, jak nasz Mefisto na przykład albo nowsze konstrukcje. Gdybym miał tę wędkę zestawiłbym ją ze Stradickiem 4000 FI (91cm naw?łj) bo akurat mam takie dwa. Z początku wieszałem na nim psy. Po konsultacjach z zorro poprawiłem trochę fabrykę i uznałem, ?źe to jest to o co mi chodziło. Niestety FI ju?ź wyszedł z produkcji i coraz rzadziej bywa dostępny. Je?źeli autor tematu się uparł na Red'a to wyda zaledwie połowę bud?źetu. Je?źeli zaplanuje wykorzystać całe 600zł to kupi sobie dwa takie kołowrotki. Na jak długo mu starczą?... no i 4 szpule . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi