Skocz do zawartości

Test zylek i plecionek 2011

Darecki72

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ciekawe zestawienie.

Zdecydowanie nazwy zarowno linek plecionych jak i tych mono znane

Szkoda ze nie zalapalo sie nic z krajowej dystrybucji na Polske - dla Kolegow robiacych zakupy lokalnie wartosc informacji wzroslaby gwaltownie.

Ciekawe jest zestawienie grubosci linek braid o deklarowanej mocy 20 lb. Roznice sa naprawde DUZE.

Akurat Tuffline, ktory wygrywa w grubosci, cenie jako linke do trollingu sumowego. Cienszych nie uzywalem ...

Zauwazylem ze calkiem dobrze wypada Diamond (MOMOI). Uzytkuje 15 lb i jest to jedna z lepszych linek dostepnych w normalnej cenie. Przynajmniej jak dla mnie...

Ciekawa jest linka HI SEAS (widywalem na ebay). Jest tylko dwa razy grubsza niz Daiwa Samurai a obie wytrzymuja niemalze tyle samo w testach :mellow:

Dzieki za link @darecki!

Pozdrawiam

Ciekawe zestawienie.

Tylko co z niego wynika? Pobawiłem się trochę tymi danymi, a wyniki mo?źna znaleźć w załączniku (arkusz braid.1).

Wyszedłem z zało?źenia, ?źe to, o co nam najczęściej chodzi, to zało?źenie takiej plecionki, aby przy danym przekroju(?) jej wytrzymałość była jak największa, czyli w por?łwnaniach plecionek o r?ł?źnych średnicach rzeczywistych odzwierciedlającą to miarą mogłaby być jej moc przypadająca na np. 0,01 mm jej średnicy.

Tak więc najpierw spr?łbowałem policzyć wytrzymałość ?źyłki, sprowadzając to do najni?źszej wartości wynikającej z pomiar?łw, bo o rzeczywistej wartości zestawu decyduje wartość najsłabszego elementu. Najlepszy wynik pomiaru wytrzymałości liniowej miała Vicious Fishing Braid (VFB), osiągając 40,5 lbs. Ale był to wynik uśredniony. Oznacza to, ?źe trafiały się r?łwnie?ź wyniki gorsze. Dla tej plecionki odchylenia pomiar?łw były niskie (L), dla innych bywały wy?źsze (M - średnie i H - wysokie). Nale?źało zatem uwzględnić, ?źe najgorszy wynik dla tej plecionki był ni?źszy od uśrednionego. O ile? Całkowicie dowolnie przyjąłem 5%, 10% i 15% odpowiednio dla L, M i H. Dla plecionki VFB zredukowało to jej wytrzymałość liniową do 39,49 lbs., nadal był to jednak najlepszy wynik wśr?łd testowanych linek.

Plecionki miały oczywiście r?ł?źną liczoną procentowo wytrzymałość na węzłach. Z opisu testu to nie wynika jednoznacznie, ale zało?źyłem, ?źe jest liczone w stosunku do rzeczywistej wytrzymałości liniowej. Dla VFB średnia wytrzymałość na węźle wyniosła 86%, co zredukowało jej og?łlną moc do 33,96 lbs i zepchnęło tę linkę na drugie miejsce po Stren Sonic Braid. Ponadto, znowu uśrednioną wartość nale?źało skorygować o wskaźnik odchyleń pomiar?łw. W tym parametrze VFB charakteryzowała się wysoką (H) skalą odchyleń, a więc po zastosowaniu zało?źonych wcześniej wartości korygujących, moc VFB wyniosła ju?ź tylko 31,41 lbs, co dawało jej ju?ź tylko czwartą pozycję.

I wreszcie nale?źało uwzględnić rzeczywistą średnicę plecionki. Z prostego podzielenia tak policzonej wytrzymałości plecionki przez jej średnicę otrzymałem dla VFB wartość 1,31lbs na 0,01 mm średnicy. To dawało tej plecionce sz?łstą pozycję wśr?łd testowanych.

W zasadzie nic nie zmieniło obni?źenie wartości korygujących dla charakteru odchyleń pomiar?łw (arkusz braid.2). Pierwszych pięć najlepszych plecionek pozostało na swoich pozycjach.

Jakie ja wyciągnąłem wnioski? Na pewno spr?łbuję numeru jeden, czyli Stren Sonic Braid, kt?łrej do tej pory nie u?źywałem. Rozczarowaniem było znalezienie się w pierwszej dziesiątce dw?łch plecionek, z tego jednej na bardzo wysokiej pozycji, kt?łre uwa?źam za przyczyny dw?łch moich największych wędkarskich pora?źek. Tak więc, podobnie jak większość polskich wędkarzy, pozostanę prawdopodobnie przy PP, czyli pozycji jedenaście „mojego” rankingu.

swagier janusz , jesli chodzi o Stren Sonic Braid to na casting polecam bo sam uzywam od kilku lat, wiem ze Papur uzywal ostanio ja tez na Florydzie spiningujac i tez sie wypowiadal na jej temat w superlatywach. PP nie uzywam chociaz byla to moja pierwsza plecionka w zestawie castingowym, zastapilem ja wyzej wymieniona i spiderwire stealth jak narazie nie zamieniam na nic innego. W spinningu u mnie kroluje od ponad 7 lat Tuf Line XP. Wracajac do PP to mialem w reku nowa jej odmiane super slick 8 i powiem ze mi sie spodobala(w dotyku) bardziej niz Sufix 832-napewno jest mieksza od Sufixa. Gdyby jeszcze cenowo nowa PP byla jak te ktore do tej pory uzywam to pewnie bym wyprobowal, ale czy cena prawie dwa razy wieksza jest adekwatna do samej linki hm...watpie. Poczekam na przeceny. :mellow:

A jesli ktos ma ochote zaszalec to wart uwagi z pewnoscia jest nowy Seaguar KANZEN za jedyne $50 za 300 yardow.

• 1 miesiąc temu...

troszeczke odgrzeje temat (pewnie podobnych watkow sa tysiace).

wlasnie kupilem (z mysla o ebro) penn international braid 0.25mm 27.2kg.

Wiazac na 2 agrafkach klasy 150lbs podwieszalem na niej wazaca 11,6kg (wg wagi elektronicznej lazienkowej - podobny wynik na wadze kuchennej na raty) reklamowke z ciezarkami olowianymi.

Nie ma opcji podniesc jej z miejsca - strzela w dowolnym miejscu (nie na wezle) za kazdym razem. - ten sam test przeprowadzilem dla plecionki noname dyneema 12,4Kg 0,2mm i tez nie podniosla.

Pozniej wzialem pod lupe noname dyneema 24Kg 0,35mm - ta spokojnie podnosi reklamowke. Niemniej jednak jak chcialem uzyc wagi do testu to strzelila przy okolo 13Kg wiec nei byla wiele lepsza (tez w srodku odcinka).

Pure fishing UK odpisalo (odnosnie 27Kg penna zasugerowalem, ze moje 12Kg z testu to 27Lbs nie KG!), ze ich produkty sa objete 12 miesieczna gwarancja i bym zaniosl do sklepu (nie odniesli sie do faktycznej wytrzymalosci).

PS podobne wyniki (okolice 10kg) mialem uzywajac plecionki suffix performance fuse 0,20 25Lbs.

Czy ja robie cos nie tak czy marketing poszedl tak daleko, ze nigdy nei wiadomo czy linka ma 50 Lbs czy jest w klasie 50 Lbs czy robiona z wlokien identycznych jak ta 50 Lbs czy jeszcze inny diabel.

• 11 miesięcy temu...

o tym pisze. do powiedzmy 20lbs wszystko jest ladnie a pozniej juz co im slina na jezyk przyniesie. Do tego srednice podaja tak samo... ten stren 0.35mm 110lbs jest na oko z 2 razy grubszy od daiwy 50lbs 0.3mm a wytrzymalszy tylko kilka kg (a wg tabelek 100% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

w tym roku na ebro biore linke 50lbs daiwy (14kg?) i 65lbs daiwy (jak
raz strzeli ta 14 to bede zmienial), ale hamulec postaram sie ustawic na
7kg (ile wedke testowalem) znajac zycie brani ani ebede mial i bedzie
na tyle.. ;)

najgorsze, ze to nie dotyczy tylko linek (patrz watek o mocnych koleczkach lacznikowych).

Edytowane przez gooral

ja zawsze wiaze palomarem i zawsze uzywal podobnej metodyki - nie twierdze, ze posluguje sie sprzetem laboratoryjnym, ale  przynajmniej jest jakas powtarzalnosc testow (znaczy wszystkie podobnie zle ;) ciekawy jest fakt, ze najdokladniej sa opisane linki z okolic 20lbs i w dol i w gore sie rozjezdza ostro (wnioskuje rynek wchlania 20lbs najlepiej reszta to chce "super mocna" albo "super cienka" (w domysle wogole jej nie potrzebujac?) PS a koleczka lacznikowe to chyba podazaja za linkami bo powiedzmy koleczko opisane 90lbs strzeli troszke po lince opisanej 90 lbs (oczywiscie ani jedno ani drugie nie ma nic wspolnego z 90lbs)

• 3 miesiące temu...

swagier janusz , jesli chodzi o Stren Sonic Braid to na casting polecam bo sam uzywam od kilku lat, wiem ze Papur uzywal ostanio ja tez na Florydzie spiningujac i tez sie wypowiadal na jej temat w superlatywach. PP nie uzywam chociaz byla to moja pierwsza plecionka w zestawie castingowym, zastapilem ja wyzej wymieniona i spiderwire stealth jak narazie nie zamieniam na nic innego. W spinningu u mnie kroluje od ponad 7 lat Tuf Line XP. Wracajac do PP to mialem w reku nowa jej odmiane super slick 8 i powiem ze mi sie spodobala(w dotyku) bardziej niz Sufix 832-napewno jest mieksza od Sufixa. Gdyby jeszcze cenowo nowa PP byla jak te ktore do tej pory uzywam to pewnie bym wyprobowal, ale czy cena prawie dwa razy wieksza jest adekwatna do samej linki hm...watpie. Poczekam na przeceny. mellow.png

A jesli ktos ma ochote zaszalec to wart uwagi z pewnoscia jest nowy Seaguar KANZEN za jedyne $50 za 300 yardow.

Panowie próbował ktoś może tego Seaguar Kanzen? Cenę ma całkiem spoko

http://www.przynety-swiata.pl/pl/p/NOWOSC-2013SEGUAR-PLECIONKA-KANZEN135M-20LB-9kg/3242

Będę wdzięczny za opinie.