Mekamil Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Postanowiłem założyć ten wątek, choć nie mam jeszcze 'szafy' Wolę jednak zacząć pisać o ABU wcześniej niż później A w ramach mocnego wejścia mój pierwszy Abu De Luxe. Przez wielu uznawany już za nie-klasyczny. Simon Shimomura o tym modelu CDLa nawet nie wspomina w swoich książkach, bo był produkowany już pod koniec lat 80'. No, ale przecież De Luxe to De Luxe Osobiście uznałbym go raczej za ostatniego z klasycznych. Wszystkie nowsze nie są już raczej poszukiwanymi modelami - no chyba, że wersje limitowane (czyt. wyprodukowane w ilości max. kilkuset egzemplarzy). 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Super , że jest u Ciebie.Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Do tej pory sprzedawany w drewnianym sarkofagu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 A to akurat różnie. Te najnowsze 'wariacje na temat' DeLuxe to wcale niekoniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Piękna maszynka. Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Dziękuję! Szkoda, że nie komplet fabryczny, ale najważniejsze, że w idealnym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Masz rację. W zeszłym roku były jeszcze z drewnianym etui ???? http://shop.lundgrensfiske.com/product.asp?product=18084 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Bardzo ciekawy sprzęt Piszesz, że to Twój pierwszy to pokaż i kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apisfisha Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) Dla mnie klasyka sama w sobie. Poproszę o zdjęcia kolejnych modeli, które u Ciebie są wraz z krótkim opisem. Bo choć można oko nacieszyć. Edytowane 20 Sierpnia 2018 przez Apisfisha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Na swój sposób wyszedłeś z szafy ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pol50 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 No to teraz się dowiemy co Kamil trzyma w szafach, już nie mogę się doczekać kolejnych zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demo69 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) Niedawno komuś oddałem za groszę nową korbę do niego, tylko od sporo starszej wersji z twardym knobem... CDL nie miałem nigdy, ale przeszło przez moje ręce (i większości zostało) jakieś 30 sztuk okrągłych. Najstarsze z lat 60-tych. Teraz na stanie jest chyba 16 - rozmiarówka od 4600 do 7000. Jakiś kilogram części też mam do tego, chociaż nie przypominam sobie, żebym potrzebował ich użyć przez... jakieś 25 lat . Próbowałem niskiego profilu, kompletnie mi nie pasuje - tylko okrągły i tylko Abu... Edytowane 20 Sierpnia 2018 przez DeepRunner 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 A co najlepiej pasuje do czarno-złotego De Luxa? Oczywiście czarno złoty Diplomat 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Gustowny związek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Mały przeskok kolorystyczny od czerni i złota do zieleni i złota. Przy czym w tym wyjątkowym przypadku złoto jest jeszcze więcej warte niż to prawdziwe złoto w CDLu. Chodzi o korbkę (złotą choć nie pozłacaną), która jest tu kluczem do rzadkości tego modelu. Zwykle 5500D miały zieloną korbkę, a ten jest wyjątkowy, bo ma fabrycznie złotą. Powstało bardzo mało takich egzemplarzy. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 4 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 A tu taka ciekawostka. Ten sam model tylko bez wybitego numeru seryjnego na stopce. Obstawiam, że był wyprodukowany jako 'display model', a więc egzemplarz pokazowy, a nie do sprzedania. A i przy okazji widać jaką najczęściej korbkę miały zielone ABU - zieloną 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 2 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Mój najnowszy nabytek to nie jest jakiś niezwykły model, raczej popularny, ale chciałem go mieć i udało mi się go upolować w dość ładnym stanie. Bardzo podoba mi się ten wzór krawędzi polików (tzw. grooved rims) i ta filigranowa korbka z cienkimi kremowymi knobami. Jak dla mnie kwintesencja vintage W ramach ciekawostki, ten sam model tylko w wersji na lewą rękę (5001C grooved rims) jest ultra rzadki. Simon Shimomura uplasował go w klasie 6 (najrzadsze) razem z czarnym i zielonym Recordem! 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 (edytowane) Mój 5001C + kij ukręcony przez Ciebie na starym uchwycie, testował dzisiaj zbrojenie gum 20+cm, hakiem 18/0 Daje radę Edytowane 16 Października 2018 przez BOB1 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 16 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Super! Piękna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 Gdyby ktoś się zastanawiał, do kogo trafiła ta czarna ślicznotka z Allegro to odpowiadam z radością, że do mnie 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demo69 Opublikowano 5 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 A może wiesz coś na temat takiego wynalazka, mam prawie nówkę: https://www.ereplacementparts.com/abu-garcia-5500-kc3-ambassadeur-parts-c-187196_187197_187386.html trochę tego przerzuciłem, mam teraz 12 sztuk okrągłych... ale nie mam pojęcia o co chodzi z tym "k" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 "KC = The KC Series - These reels were made for K-Mart. They include the ABU 6500 KC2 (Lime Green), KC1 (Sunset Orange), KC3 (Electric Blue), and KCC or Custom Catfish (Electric Blue with a Catfish on the Palm side Plate). The Colored version have been discontinued but the - KC3 is still available in the Silver or Aluminum Color." Ale to są już bardzo nie-klasyczne modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demo69 Opublikowano 5 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 "KC = The KC Series - These reels were made for K-Mart. They include the ABU 6500 KC2 (Lime Green), KC1 (Sunset Orange), KC3 (Electric Blue), and KCC or Custom Catfish (Electric Blue with a Catfish on the Palm side Plate). The Colored version have been discontinued but the - KC3 is still available in the Silver or Aluminum Color." Ale to są już bardzo nie-klasyczne modeleDzięki, nie znalazłem tego... Myslałem, że może to jest jakiś szczegół techniczny, który różni je od normalnego C3. Oczywiście nie ma on nic wspólnego z klasyką... poza kształtem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 (edytowane) Bardzo fajne są te kultowe okrąglaki Abu. Pomimo, iż castem miotam okazjonalnie, i to raczej niskoporfilowcem ze stajni na literę D, to nie omieszkałem sprawić sobie jednego Abulca. Jako ze bardzo lubię stonowane kolory, a wręcz uwielbiam czerń, to postanowiłem sobie „stworzyć” czarnego okrąglaka. Podstawa jest wprawdzie mało kultowy zwykły C3 4601, w którym wymieniłem poliki na czarne od 5601JB. Do tego doszła czarna karbonowa korba z czarnymi knobami, czarne pokrętło docisku szpuli. Cześć śrubek tez jest w kolorze czarnym. Nawet zmieniłem naklejkę z logo ze srebrnej na czarna Wciąż poluje na cała czarna gwiazdę. Z chęcią wymieniłbym tez osłonę worma na czarna ale nie mogę znaleźć nigdzie... Pełnia szczęścia byłaby, gdyby można było wymienić nakrętki mocujące polik ze srebrnych na czarne ale są one rozklepane od wewnątrz i na stałe zamocowane. Edytowane 8 Listopada 2018 przez Żbiku 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Bardzo fajne są te kultowe okrąglaki Abu. Pomimo, iż castem miotam okazjonalnie, i to raczej niskoporfilowcem ze stajni na literę D, to nie omieszkałem sprawić sobie jednego Abulca. Jako ze bardzo lubię stonowane kolory, a wręcz uwielbiam czerń, to postanowiłem sobie „stworzyć” czarnego okrąglaka. Podstawa jest wprawdzie mało kultowy zwykły C3 4601, w którym wymieniłem poliki na czarne od 5601JB. Do tego doszła czarna karbonowa korba z czarnymi knobami, czarne pokrętło docisku szpuli. Cześć śrubek tez jest w kolorze czarnym. Nawet zmieniłem naklejkę z logo ze srebrnej na czarna Wciąż poluje na cała czarna gwiazdę. Z chęcią wymieniłbym tez osłonę worma na czarna ale nie mogę znaleźć nigdzie... Pełnia szczęścia byłaby, gdyby można było wymienić nakrętki mocujące polik ze srebrnych na czarne ale są one rozklepane od wewnątrz i na stałe zamocowane.Bardzo ciekawe połączenie, choć zastanawiam się jakby wyglądał w czarnym macie(taki odcień bez czerwonych akcentów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi