Skocz do zawartości

Z fascynacji ABU - moje perełki

Mekamil

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem założyć ten wątek, choć nie mam jeszcze 'szafy' ;) Wolę jednak zacząć pisać o ABU wcześniej niż później :D A w ramach mocnego wejścia mój pierwszy Abu De Luxe. Przez wielu uznawany już za nie-klasyczny. Simon Shimomura o tym modelu CDLa nawet nie wspomina w swoich książkach, bo był produkowany już pod koniec lat 80'. No, ale przecież De Luxe to De Luxe ;)
Osobiście uznałbym go raczej za ostatniego z klasycznych. Wszystkie nowsze nie są już raczej poszukiwanymi modelami - no chyba, że wersje limitowane (czyt. wyprodukowane w ilości max. kilkuset egzemplarzy).

post-45988-0-83415000-1534755543_thumb.jpg

post-45988-0-07451000-1534755543_thumb.jpg

• Like 28

Niedawno komuś oddałem za groszę nową korbę do niego, tylko od sporo starszej wersji z twardym knobem... CDL nie miałem nigdy, ale przeszło przez moje ręce (i większości zostało) jakieś 30 sztuk okrągłych. Najstarsze z lat 60-tych. Teraz na stanie jest chyba 16 - rozmiarówka od 4600 do 7000. Jakiś kilogram części też mam do tego, chociaż nie przypominam sobie, żebym potrzebował ich użyć przez... jakieś 25 lat :). Próbowałem niskiego profilu, kompletnie mi nie pasuje - tylko okrągły i tylko Abu...

Edytowane przez DeepRunner
  • Like 4

• 2 tygodnie później...

Mały przeskok kolorystyczny od czerni i złota do zieleni i złota. Przy czym w tym wyjątkowym przypadku złoto jest jeszcze więcej warte niż to prawdziwe złoto w CDLu. :) Chodzi o korbkę (złotą choć nie pozłacaną), która jest tu kluczem do rzadkości tego modelu. Zwykle 5500D miały zieloną korbkę, a ten jest wyjątkowy, bo ma fabrycznie złotą. Powstało bardzo mało takich egzemplarzy.

post-45988-0-29986800-1535607711_thumb.jpg

post-45988-0-68657900-1535607710_thumb.jpg

• Like 11

A tu taka ciekawostka. Ten sam model tylko bez wybitego numeru seryjnego na stopce. Obstawiam, że był wyprodukowany jako 'display model', a więc egzemplarz pokazowy, a nie do sprzedania. A i przy okazji widać jaką najczęściej korbkę miały zielone ABU - zieloną ;)

post-45988-0-39569100-1536088506_thumb.jpg

post-45988-0-74811200-1536088503_thumb.jpg

• Like 10

• 4 tygodnie później...
Mój najnowszy nabytek to nie jest jakiś niezwykły model, raczej popularny, ale chciałem go mieć i udało mi się go upolować w dość ładnym stanie. Bardzo podoba mi się ten wzór krawędzi polików (tzw. grooved rims) i ta filigranowa korbka z cienkimi kremowymi knobami. Jak dla mnie kwintesencja vintage :)

W ramach ciekawostki, ten sam model tylko w wersji na lewą rękę (5001C grooved rims) jest ultra rzadki. Simon Shimomura uplasował go w klasie 6 (najrzadsze) razem z czarnym i zielonym Recordem!

post-45988-0-91629800-1538508859_thumb.jpg

post-45988-0-23013200-1538508860_thumb.jpg

post-45988-0-54667500-1538508859_thumb.jpg

• Like 11

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

A może wiesz coś na temat takiego wynalazka, mam prawie nówkę:

https://www.ereplacementparts.com/abu-garcia-5500-kc3-ambassadeur-parts-c-187196_187197_187386.html

trochę tego przerzuciłem, mam teraz 12 sztuk okrągłych... ale nie mam pojęcia o co chodzi z tym "k" :).

"KC = The KC Series - These reels were made for K-Mart. They include the ABU 6500 KC2 (Lime Green), KC1 (Sunset Orange), KC3 (Electric Blue), and KCC or Custom Catfish (Electric Blue with a Catfish on the Palm side Plate). The Colored version have been discontinued but the - KC3 is still available in the Silver or Aluminum Color."

Ale to są już bardzo nie-klasyczne modele

"KC = The KC Series - These reels were made for K-Mart. They include the ABU 6500 KC2 (Lime Green), KC1 (Sunset Orange), KC3 (Electric Blue), and KCC or Custom Catfish (Electric Blue with a Catfish on the Palm side Plate). The Colored version have been discontinued but the - KC3 is still available in the Silver or Aluminum Color."

Ale to są już bardzo nie-klasyczne modele

Dzięki, nie znalazłem tego... Myslałem, że może to jest jakiś szczegół techniczny, który różni je od normalnego C3. Oczywiście nie ma on nic wspólnego z klasyką... poza kształtem :).

Bardzo fajne są te kultowe okrąglaki Abu. Pomimo, iż castem miotam okazjonalnie, i to raczej niskoporfilowcem ze stajni na literę D, to nie omieszkałem sprawić sobie jednego Abulca. Jako ze bardzo lubię stonowane kolory, a wręcz uwielbiam czerń, to postanowiłem sobie „stworzyć” czarnego okrąglaka.

Podstawa jest wprawdzie mało kultowy zwykły C3 4601, w którym wymieniłem poliki na czarne od 5601JB. Do tego doszła czarna karbonowa korba z czarnymi knobami, czarne pokrętło docisku szpuli. Cześć śrubek tez jest w kolorze czarnym. Nawet zmieniłem naklejkę z logo ze srebrnej na czarna ;) Wciąż poluje na cała czarna gwiazdę. Z chęcią wymieniłbym tez osłonę worma na czarna ale nie mogę znaleźć nigdzie... Pełnia szczęścia byłaby, gdyby można było wymienić nakrętki mocujące polik ze srebrnych na czarne ale są one rozklepane od wewnątrz i na stałe zamocowane.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 6

Bardzo fajne są te kultowe okrąglaki Abu. Pomimo, iż castem miotam okazjonalnie, i to raczej niskoporfilowcem ze stajni na literę D, to nie omieszkałem sprawić sobie jednego Abulca. Jako ze bardzo lubię stonowane kolory, a wręcz uwielbiam czerń, to postanowiłem sobie „stworzyć” czarnego okrąglaka.

Podstawa jest wprawdzie mało kultowy zwykły C3 4601, w którym wymieniłem poliki na czarne od 5601JB. Do tego doszła czarna karbonowa korba z czarnymi knobami, czarne pokrętło docisku szpuli. Cześć śrubek tez jest w kolorze czarnym. Nawet zmieniłem naklejkę z logo ze srebrnej na czarna ;) Wciąż poluje na cała czarna gwiazdę. Z chęcią wymieniłbym tez osłonę worma na czarna ale nie mogę znaleźć nigdzie... Pełnia szczęścia byłaby, gdyby można było wymienić nakrętki mocujące polik ze srebrnych na czarne ale są one rozklepane od wewnątrz i na stałe zamocowane.

Bardzo ciekawe połączenie, choć zastanawiam się jakby wyglądał w czarnym macie(taki odcień bez czerwonych akcentów). ;)

post-63755-0-59704700-1541721187_thumb.jpg