Żbiku Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 (edytowane) Napewno lepiej by wyglądał matowy ale oryginalnych polikow takich nie dostaniesz. Trzeba by przemalowywać. Taki pomysł tez był ale wpadł mi w ręce akurat 5601JB jako dawca. Miałem już do niego kupiona cała czarna gwiazdę hamulca od Availa ale pomyliłem symbole i zamówiłem... na prawa rękę... ????Stad muszę się podpiąć do kogoś pod jakieś zamówienie i zamówić na nowo gwiazdę Availa na lewa rękę Zapomniałem jeszcze dodać, ze została do niego dołożona „terkotka” hamulca Oryginalny 5601JB ze srebrnymi polikami od 4601 i kilkoma złotymi elementami tez fajnie się prezentuje Jest jednak jeszcze w fazie zmian i dostanie jeszcze pare elementów złotych. Edytowane 9 Listopada 2018 przez Żbiku 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 21 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 Takie kombo przed samymi świętami ustrzeliłem W wolnej chwili opiszę 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 21 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 Witam, prawe , żadnego odstępstwa, w powiększaniu trudno oderwać wzroku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Dla poprzednich nie miałem jeszcze chwili, żeby usiąść i poopisywać je, a już następne poprzyjeżdżały 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Ten srebrny to...? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 5500C, mój drugi tylko z innego rocznika/innej wersji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 (edytowane) Witam, Ambass 5500C 1974-1980, zewnętrznie podobny do 5000C 1967-1977. Ten w środku ma głęboką szpulę.Pozdrawiam Edytowane 2 Lutego 2019 przez king Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 Konkretnie to szare 5500C są produkowane już od '72, ale egzemplarze z tego roku są strasznie rzadkie, określane czasem mianem 'phantom', że niektórzy widzieli, ale nikt im nie wierzy Mój ten drugi szary 5500C jest z lutego 1973.A co do podobieństwa do 5000C, to w wersji bez grooved rims były produkowane chyba dopiero od 1972. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 Znalazłem "kameleona" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Witam, grooving miały Record Ambassadeur 5000 1953-1958 i wszystkie topowe Ambassadeur 5000CDL. Rowkowanie paneli Ambassadeur gubi połączenie ich z ramą i jednocześnie nawiązuje do dystansowych obręczy pomiędzy ramą i panelami w protoambassadeur, old Record. Poniżej Record Super 2500 1949-1946, plastikowe czarne obręcze Niektóre Record posiadały chyba system wysprzęglania szpuli jak w Ambassadeur i przy zarzucaniu korbka nie obracała się. Poniżej Record Expert 2200A 1944-1953, dystansowe obręcze i właśnie taki chyba spust szpuli w obręczy panelu korbowego Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 ..."Poniżej Record Expert 2200A 1944-1953, dystansowe obręcze i właśnie taki chyba spust szpuli w obręczy panelu korbowego"...Jesteś tego pewien? A nie jest to przełącznik blokady obrotów wstecznych szpuli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Znowu się mylisz, bo nie wszystkie CDL miały 'rowkowanie' i to nie tylko od lat '90, ale i wcześniejsze. No chyba, że nie wszystkie CDL uznajesz za topowe, co jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 ..."Poniżej Record Expert 2200A 1944-1953, dystansowe obręcze i właśnie taki chyba spust szpuli w obręczy panelu korbowego"...Jesteś tego pewien? A nie jest to przełącznik blokady obrotów wstecznych szpuli?Doczytałem, bo w nocy z telefonu ciężko było mi odszukać info, a na Recordach pre-Ambassadeur słabo się znam Rzeczywiście, modele 2100, 2200, 2300, 2400 i 3000 miały 'free spool system'. Nie wiem, jak on działał mechanicznie, bo schematy są słabo czytelne. Chyba po prostu spust naciskał blaszkę, która bezpośrednio podnosiła pinion, tylko nie widzę, jakim cudem to z powrotem wracało do pozycji 'zasprzęglonej'?Record 2100 był pierwszym, w którym zastosowano hamulec odśrodkowy. Przy okazji zwróćcie uwagę, że 3000 jako pierwszy i jedyny posiadał łożyska kulkowe. Ponadto, też ciekawe wg mnie, do Record 2100 i 2300 dostępna była specjalna zawodnicza szpula o obniżonej pojemności. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) Witam, rewelacja! Record od 1944 roku miał już spust szpuli, przy zarzucaniu korbka nie obracała się. Record od 1944 roku miał już hamulec odśrodkowy. Rekord 2100 od 1945, a Record 2300 od 1953 roku miały zawodniczą szpulę. Record od 1950 roku miały już łożyska kulkowe szpuli. Record to chyba jednak protoambassadeur? Wszystkie Ambassadeur 5000DeLuxe 1963 i CDL są topowe, ale jeśli na przestrzeni trzydziestu lat były krótkie serie bez rowkowania obręczy, a utrzymywało się ono to Grooved Rims uznaję za charakterystyczne. Pozdrawiam Edytowane 4 Lutego 2019 przez king Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demo69 Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Tu można duuużo poczytać... http://www.realsreels.com/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Witam, rewelacja! Record od 1944 roku miał już spust szpuli, przy zarzucaniu korbka nie obracała się. Record od 1944 roku miał już hamulec odśrodkowy. Rekord 2100 od 1945, a Record 3000 od 1950 roku miały zawodniczą szpulę. Record od 1950 roku miały już łożyska kulkowe szpuli. Record to chyba jednak protoambassadeur?Wszystkie Ambassadeur 5000DeLuxe 1963 i CDL są topowe, ale jeśli na przestrzeni trzydziestu lat były krótkie serie bez rowkowania obręczy, a utrzymywało się ono to Grooved Rims uznaję za charakterystyczne. Pozdrawiam A w sumie to pisz sobie co chcesz Dla mnie liczy się tylko to, co ma w nazwie Ambassadeur. A pomiędzy Record Ambassadeur 5000 z 1953 roku i obecnie produkowanymi Abu Ambassadeur 5500 C3 jest mniej różnic technicznych niż podobieństw pomiędzy tym Recordem 2100 z 1950, a Record Ambassadeurem 5000 z 1953. Więc to była zdecydowanie rewolucja i totalna zmiana. Do obecnych czasów z Record Ambassadeur 5000 nawet pozostały identyczne wymiary ramy i szpuli. A co pozostało z Recorda 2100? Tylko nie pisz mi, że podwójna korbka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Doczytałem, bo w nocy z telefonu ciężko było mi odszukać info, a na Recordach pre-Ambassadeur słabo się znam Rzeczywiście, modele 2100, 2200, 2300, 2400 i 3000 miały 'free spool system'. Nie wiem, jak on działał mechanicznie, bo schematy są słabo czytelne. Chyba po prostu spust naciskał blaszkę, która bezpośrednio podnosiła pinion, tylko nie widzę, jakim cudem to z powrotem wracało do pozycji 'zasprzęglonej'?Record 2100 był pierwszym, w którym zastosowano hamulec odśrodkowy. Przy okazji zwróćcie uwagę, że 3000 jako pierwszy i jedyny posiadał łożyska kulkowe. Ponadto, też ciekawe wg mnie, do Record 2100 i 2300 dostępna była specjalna zawodnicza szpula o obniżonej pojemności. Dzięki Kamil za naświetlenie tematu i rozwianie moich przypuszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Ależ proszę, sam chętnie zaspokoiłem ciekawość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) Poniżej Record 2100 Sport 1945-1974 (dwa zdjęcia) Poniżej Record 2100 Casting Z Record 2100 pozostał do dzisiaj spust szpuli, korbka przy zarzucaniu nie obraca się, tzw. free spool system stosowany potem we wszystkich topowych Ambassadeur 5000DeLuxe 1963 i CDL. Pozdrawiam Edytowane 4 Lutego 2019 przez king Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 6 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 A cóż to za sztabka złota dzisiaj do mnie przyjechała? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 ...a co jest w środku???!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 ...a co jest w środku???!!! Litr wyborowej i ogórki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 Jakieś akcesoria do serwisu młynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 6 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 Takie to towarzystwo dowciapne, że hej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 Kamil, zmień balans bieli w aparacie ... bo to wygląda jak złoto i czerń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi