Skocz do zawartości

Z fascynacji ABU - moje perełki

Mekamil

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Zastanawiam się po co ten koleś ma na sobie te dzwoneczki? Myślałem że podczas pstrągowania ważne jest aby rybę jak najciszej i niezauważalnie podejść :)

Nie wiem jak jest teraz ale kiedyś w Japonii było całkiem sporo niedźwiedzi. Wyjść z krzaków nad rzeką prosto na misia to szybki sposób na pożegnanie się z tym światem, więc noszą takie dzwoneczki, bo miśki nie lubą metalicznych głośnych dźwięków. Coś podobnego widziałem na Alasce.

A tutaj przykład dlaczego niedźwiedzie nie są cacy:

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2016-06-13/japonia-niedzwiedzie-poluja-na-ludzi-cztery-ofiary/

• Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...

Simon Shimomura w "The Ambassadeur and I" pisał, że przy kupowaniu zabytkowych Ambassadeurów trzeba się wykazywać niebywałą ostrożnością, bo często zdarzają się.. podróbki. Tu jedna taka: https://www.ebay.com/itm/ABU-AMBASSADEUR-5000-C-De-Luxe-in-Wood-Case/392878902062

Na pierwszy rzut oka perełka w idealnym stanie z bardzo niskim numerem. Ale.. z tak niskim numerem stopka powinna być gładka, a nie dziurkowana, nakrętka korbki też zupełnie nie od tego rocznika, no i korbka powinna być krótka, podwójna z cienkimi perłowymi knobami.

• Like 3

• 6 miesięcy temu...

To w odniesieniu do poprzedniego postu tutaj oryginalny DeLuxe z trzycyfrowym numerem na stopce: https://www.ebay.com/itm/ABU-Garcia-Ambassadeur-5000-De-Luxe-Vintage-Fishing-Reel/293970465293 Mocno rzadki, cena myślę, że nie jest wygórowana. Gdyby nie srogie opłaty celne to bym pewnie już na niego zbierał zaskórniaki, a tak muszę mieć nadzieję, że jeszcze stanieje zanim ktoś go kupi ;)

• Like 2

witam, ambassadeur 5000dl jako pierwszy nie miał tulej mod sg, jeszcze jako czterśruba. Egzemplarz jw. wygląda na nieużywany  :D farba zachowała się lepiej jak złocenie, którego nie powinno się polerować.

Polerowania wymaga np. srebrzanka, która z czasem pokrywa się patyną ale to zależy od mentalności właściciela  :D

Pozdrawiam

• Like 1

No właśnie zwróciłeś moją uwagę, że coś za ładnie wygląda lakier na polikach i korbce. No i złocenia na prawym poliku też świecą się jak nowe czego nie można powiedzieć o samej ramie, czy wodziku. Może być tak, że o ile części są zgodne z modelem to jednak niektóre z nich są włożone nowe.

• Like 1