gazoon Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Witam.Takie trochę głupie pytanie ale muszę je zadać ponieważ spotkałem dwie wersje. Po jakiej stronie dać przelotki w spiningu: po miękkiej czy na kręgosłupie?Jak Wy to dajecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zwykle po miekkiej, ale sa i tacy, co ustawiają blank według najprostrzej osiPzdrFatso P.S. Ja po miękkiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Nie znam się na tym zupełnie za to wiem co lubię. Kiedyś wszedłem w posiadanie tej Daiwy . Zbrojona fabrycznie gdzieś tam w świecie AzjiŁowiło mi się dobrze, lekko ale przeszkadzała mi wyraźna krzywizna blanku, zbrojonego po miekkiej stronie.Poprosiłem DanielaXR o opinię a w jej następstwie, o przezbrojenie samej szczytówki, po tej twardszej stronie.Wędka na tym raczej nie straciła i nie zyskała chyba też. Za to ja zyskałem zadowolenie, ze zlikwidowania sztucznego zwisu szczytówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Ja również po miękkiej stronie zbroję . Choć różnie ludziska kombinują 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 A ja, proszę ja Was, ostatnio spotkałem się z uzbrojeniem cast'a przez zawodowego rodbuildera z boku kręgosłupa. Jak zadałem pytanie dlaczego właśnie tak to otrzymałem odpowiedź, że to znacznie wpływa na celność rzutów. I co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 A być może że wpływa , tyle że negatywnie Tak poważnie to z takim stwierdzeniem jeszcze się nie spotkałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazoon Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Mi też się wydaje,że lepiej zbroić po miękkiej stronie, ale znalazłem w necie coś takiego: **** Dziś będą ważne informacje dla tych, którzy chcą sami uzbroić swoje kije. Ile i jakie przelotki trzeba przymontować do konkretnego blanku opisałem, mam nadzieję wyczerpująco - w poprzednich artykułach. teraz musimy poszukać kręgosłupa. Co to takiego? Każdy blank wygina się mocniej w jedna stronę. Dokładniej - w jedną stronę jest miękki, a w przeciwną sztywny. Wynika to z jego konstrukcji, a w zasadzie ze sposobu nawijania maty węglowej. Odnalezienie owego kręgosłupa jest łatwe. Robimy to tak: na dłoni kładziemy cienszy koniec blanku, a grubszy opieramy o blat stołu. Drugą ręką uginamy blank i obracamy go, jakbyśmy walcowali ciasto. Już po pierwszym obrocie wyczujemy, że blank ugina sie mocniej w jedną stronę. Luk, który powstanie pod naciskiem naszej ręki, będzie od strony słabej. Otóż przelotki najlepiej zakładać po stronie przeciwnej. Robi się to w muchówkach i spiningach, żeby wykorzystać największą moc blanku. **** Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Jedna ze szkół. Ja póki co aż tak nie wnikam i zbroję prostacko - miękkostronnie Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Po jakiej stronie dać przelotki w spiningu: po miękkiej czy na kręgosłupie? Jak Wy to dajecie? Koledzy, Należy raczej zadać sobie pytanko: nie jak lecz dlaczego?Wędki zbroimy i po kręgosłupie jak i po miękkiej, zależnie od tego co chcemy osiągnąć. Zwykle (w przemyślanych projektach) kwestię tą rozstrzyga typ łowiska i występujące w niej ryby.Opcja 1 po miękkiej – wędka jest sztywniejsza/mocniejsza podczas wyrzutu, wolniejsza w zacięciu, bardziej elastyczna podczas holu opcja2 kręgosłup – miękka podczas wyrzutu, szybsza w zacięciu, sztywniejsza podczas holu. Przykład:kij na pstrągi w siurkach opcja 2 – łatwiej łasuje blank, jest bardziej precyzyjna kij na trocie z plaży opcja 1 – zasięg wyrzutu, lepiej „dodaje” podczas holu Życzę owocnych przemyśleń. Pozdrawiam,Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Dokładnie tak jak pisze kolega @Rhyacophilablanki zbroi się po obu stronach zależnie od metody jak i gatunku czy wręcz łowiska na jakim łowimy,jak robimy kijek na jazia to musimy daleko miotać małymi przynętami-wybieramy wariant z lepszym ładowaniem kija ,ale jeśli łowimy sandacze to ten sam wariant bo musimy się szybko wcinać,nie ma jednej złotej reguły to warunki i gatunki dyktują jak uzbroić kij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Senkjuwaszamać za te informacje, w formie uporządkowanej podane (zwłaszcza Tobie, Adamie i koledze Matusiakowi). Pamiętałem, że są co najmniej trzy szkoły: twarda, miękka i najprostsza, ale nie mogłem przypomnieć sobie skutków zastosowania pierwszej i drugiej. Co do trzeciej (po prostu), to z tego, co hamerykańce piszą, wpływa to korzystnie na celność kija. Pzdr,Fatso P.S. Jak to dobrze, że jeszcze nie wziąłem się za kij do opadu. Będzie w takim razie upichcony ns twardo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 A jak byście uzbroili taki blank... Załóżmy, że jednoczęściowy. Badacie kręgosłup w sposób najbardziej popularny, czyli opieracie dolnik o gładką powierzchnie, naciskacie ręką i uginacie, oznaczacie. Potem badacie jeszcze raz stawiając go do góry nogami, na szczytówce i naciskanie od góry na koniec (blank wyraźnie spoczął w pewnej pozycji), oznaczacie. Potem przykładacie do oka i wyznaczacie płaszczyznę o najmniejszym ugięciu (najprostsza oś). Wszystkie 3 wyniki są różne. Który wybierzecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 No sorry ... nie mogę się powstrzymać ...Moja odpowiedź, to: dlatego używam dwuczęściowych Pzdr,Fatso Ja bym ten pierwszy wynik uwzględnił, ale ja się nie znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Najważniejszy jest kręgosłup w części szczytowej ,bo to ona najczęściej pracuje ,dość często w jedno składach kręgosłup jest skręcony,ale nawet blank o pełnym ugięciu w którymś momencie pokazuje dość wyraźnie kręgosłup i tu musisz wykazać się wyczuciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Miałem kilka razy problem ze zgraniem dwuczęściówki.Po wytyczeniu kręgosłupów na dolniku i szczytówce ,składam do kupy i patszę a szczytowa wychodzi z dolnika jakby z za winkla A były to MHX s 842 .Problem razwiązywałem zawsze tak samo wytyczałem kręgosłup na szczytowej i po spasowaniu obracałem dolnikiem aż wszystko się zgrało w idealną linię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Przepraszam za swoje naiwne pytanie, ale nie mogę umrzeć w nieświadomości .Czytając wątek napotkałem terminy, o których słyszę po raz pierwszy. Chociaż z rodbuildingiem mam bardzo nie wiele wspólnego to jednak interesują mnie zagadnienia z nim związane.Bardzo proszę czy ktoś z Was mógłby wyjaśnić bądź odesłać mnie do informacji o budowie blanku. Mam na myśli kręgosłup i miękką stronę blanku. Są to określenia z którymi spotykam się pierwszy raz. Dziękuję z góry za pomoc . Przepraszam, pytanie nie aktualne .Dokopałem się do wiadomości i już wiem więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 @robert67. A ja Ci odpowiem. Kręgosłup czy też „efekt kręgosłupa” to hipoteza w którą wierzy pewna część ludzi. Wierzą oni, że jeden z kilku efektów kręgosłupa, który możesz znaleźć na blanku jest prawidłowy do usytuowania przelotek. Wierzą oni, że znajdując płaszczyznę, która w danym przypadku badania objawiła się tym, że blank opierając się spoczęciu w innej pozycji, znaleźli jego płaszczyznę największego ugięcia/ najbardziej „miękką”. Wierzą też, że płaszczyzna najsztywniejsza jest zawsze dokładnie po stronie przeciwnej czyli w stosunku 180 stopni. Hipoteza ta stoi w opozycji do hipotezy „najprostszej osi” gdzie znajdujesz definitywnie i ponad wszelką wątpliwość, jedną płaszczyznę najmniejszego ugięcia/ najsztywniejszą i jedną płaszczyznę największego ugięcia/ najbardziej miękką. Hipoteza ta nie zakłada istnienia tych płaszczyzn w korelacji 180 stopni. To określa badanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 No toś mi namieszał bo ja już uwierzyłem w artykuł Dzięki jednak za kolejną wskazówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 A jakie badanie to okresla ,uzbroi wedke ustawiając kręgosłup na boku i zobaczysz co wtedy określi badanie ,przy znacznym ugieciu blank będzie sie skręcał co moze doprowadzić do pęknięcia wzdłuż blanku,fakt sprawa nie jest prosta czasami wyczuwamy nawet dwa kręgosłupy ,ale nie możemy bagatelizować i twierdzić ze to niema znaczenia i ze wiezy w to pewna czesc ludzi,wszystkie pracownie na świecie montujące wedki trzymają sie tej zasady ,czyli co ze sie nie znają ze to mit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Chyba poczekam aż ustalicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Chyba poczekam aż ustalicie Nikt tu tego nie ustali. Będą tylko postulaty. Ta dyskusja w wielu odsłonach odbyła się w wielu miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 No własnie. To jest hipoteza, która zakłada, że po oznaczeniu kręgosłupa mamy płaszyznę największej wytrzymałości. Uzbrojenie blanku na kręgosłupie,nie oznacza największej wytrzymałości tylko prawidłowego uginania się blanku (blank sie nie skręca w trakcie ugięcia ) i oto przede-wszystkim chodzi,czy kręgosłup jest na dole czy u góry blank ugina sie płynnie bez skrętów i w zależności co chcemy uzyskać tak zbroimy ,natomiast kręgosłup na boku-to moze przelotki tez zamontujmy na boku bo pewna rzesza ludzi wierzy ze powinny iść od dołu Sprawdziłem 3 wedki ST croix montowanych seryjnie ,dwa CD seryjne i maja przelotki na kręgosłupie wiec i fabryki tez przestrzegając tego mitu To ze nie jest idealnie mieka strona na przeciw kręgosłupa to fakt taki jak 2 kręgosłupy i tu się z tobą w pełni zgadzam ,ale zbrojac na miekiej stronie nie zwracamy uwagi na miejsce najsłabszego ugięcia tylko na kręgosłup ,musimy go ustawić nie możesz złapać blanku i uzbroić jak leci bo to wielki błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 No widzisz, wreszcie jakaś konkretna dyskusja. Cały czas mówisz o kręgosłupie tak jak by przez cały blank szedł równo jak struna. Kręgosłup na dole, albo kręgosłup u góry, na boku, „ miękka strona naprzeciw kręgosłupa” znowu 180 stopni. Skąd ta pewność? Zjawisko kręgosłupa to anomalia. Im silniejszy kręgosłup tym bardziej niedoskonały blank. W miejscu gdzie średnica przekroju jest 2x mniejsza jego sztywność jest o ok. 16x mniejsza, 3x mniejsza średnica, ok. 81x mniejsza sztywność. A zjawisko kręgosłupa zdeterminuje zawsze sztywność większa (sztywność na zginanie, rzecz jasna). Na dole możesz go odnaleźć obróconego np. o 90 stopni w stosunku do góry i co wtedy, kiedy ugięcie osiągnie to miejsce? Tu będziesz miał skręcanie i tu będziesz miał skręcanie tylko w różnych momentach obciążenia. Jedno zobaczysz gołym okiem a drugiego nie. Z kolei w castingu tradycyjnym będziesz miał zawsze, bo tam odpowiada za to mimośród. Nie mówiąc o tym że nigdy nie będziesz holował, w płaszczyźnie zbrojenia. Ładował też kija też nie. Określenie płaszczyzny największej sztywności, to nie jest metoda na „weź blank i zbrój jak leci” . Co do sprawdzania gotowych kijów, to IMHO nie najlepszy pomysł. Poza tym, nawet jeśli niektórzy tak zbroją to robią to dlatego, że uznali, że tak należy tak jak niektórzy tak nie zbroją , bo uważają tak samo. Akurat w USA jest chyba najsilniejsza grupa oponentów zbrojenia po kręgosłupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazoon Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Krzysiek_W - mądrze piszesz ...., może nawet trochę za bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Dlatego tak jak pisałem to nie taka prosta sprawa i do każdego blanku trzeba podejść indywidualnie ,ale kręgosłup to nie anomalia ,wynika to z procesu produkcji samego blanku ,nawijana mata gdzieś się zaczyna i kończy,dlatego prze sztywnienie pogrubienie ścianki jest nieuniknione,w castingu spiralne zbrojenie jest w dolnej części blanku -powiedzmy mniej ważnej i mozna by sie pokosić o stwierdzenie jak z jednoskladem to góra jest ważniejsza.Jednego jestem pewien ma to znaczenie i to duże,gołym okiem trudno cos zobaczyć ale nakreśl białym markerem na blanku linie ustaw kręgosłup z boku i zobaczysz jak przy pewnym ugięciu szczyt blanku sie skręca dół stoi pewnie dlatego ze jest gruba ścianka i działa zbyt mala siła ale zanim dół zacznie sie skręcać to góra sie rozpruje dlatego to góra jest ważniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi