Krzysiek_W Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Kręgosłup to jest anomalia, to ułomność blanku. Tak, to wynika z procesu produkcji. Im silniejszy kręgosłup tym bardziej niedoskonały blank, silny kręgosłup świadczy o nierównomiernych ściankach lub nieregularnym obrysie zewnętrznym, lub obu na raz. Nie trafia do mnie argument o skręcaniu i o tym, że góra jest ważniejsza. Skręcanie i tak występuje zawsze. W czasie holu ryba nie wie, że ma obciążyć kij w płaszczyźnie ułożenia przelotek. Na kij będzie działać siła (dynamiczna) w różnych kierunkach, niezależnie od tego jak sobie go uzbroisz, cały czas będzie jednocześnie zginany i skręcany. Kiedy ugięcie zbliża się do pełnego, to i tak część środkowo-dolna bierze „na klatę” niemal całe obciążenie. Zgodzę się ze zjawiskiem skręcenia góry o jakim piszesz. Często trafia się parszywy blank z wyraźnie „klikającym” efektem kręgosłupa i wtedy można to zauważyć gołym okiem. Jednak to znika pod większym ugięciem. To skręcanie jest minimalne, blank i tak przyjmie ugięcie w danej chwili obciążenia. Góra się rozpruje? To samo mógłbyś powiedzieć o części środkowo- dolnej jeśli efekt na górze jest wyraźnie różny od tego na dole. I tak nie jesteś pewien, która część blank w części środkowo górnej, lub też tylko środkowa spowodowała to, że podczas szukania efektu kręgosłupa blank oparł się w takiej a nie innej pozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Owszem ryba nie wie ze ma obciążyć blank w jednej płaszczyźnie ale mając kręgosłup na dole lub górze zmniejszasz skręcenie.Pewnie można by napisać o tym książkę,bo to temat rzeka --,czyli powiedz mi twoim zdaniem jak powinno się uzbroić blank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Według mnie nie ma tutaj jednego złotego środka, ale mimo to miło poczytać wypowiedzi mądrzejszych, także nie żałujcie sobie A co powiecie na temat Shimano S.D.R. ? Producent twierdzi, że jego blanki wykonane w tej technologii nie mają kręgosłupa i uginają się jednakowo we wszystkich kierunkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Piszecie, że wiele pracowni zbroi po kręgosłupie, ale są i takie, np. RODMAS, które zbroją po najprostszej. Tak przynajmniej mi mówił Łukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Jesli mata jest zwijana w systemie spiralnym to jest możliwe uzyskanie blanku bez kręgosłupa ,czy wyginają sie we wszystkie strony tak samo --do tego dochodzi sama gęstość maty a nie jest jednakowa wiec różnice w ugięciu będą,ale pewnie nieznaczne jak narazie najmniej wyczuwalny kręgosłup spotkałem w restafinach robione nowa technologia i w Japoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Piszecie, że wiele pracowni zbroi po kręgosłupie, ale są i takie, np. RODMAS, które zbroją po najprostszej. Tak przynajmniej mi mówił Łukasz.Potwierdzam.Zapytany według jakiej szkoły zbroi blanki odpowiedział mi to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mega2006 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Piszecie, że wiele pracowni zbroi po kręgosłupie, ale są i takie, np. RODMAS, które zbroją po najprostszej. Tak przynajmniej mi mówił Łukasz. Problem w tym, że niektórzy zbroją w miejscu które uważają za kręgosłup.Myślą, że znajduje się o 180 stopni od miękiej strony ale prawdopodobieństwo tego nie jest wcale duże. Poza tym sam prawdziwy kręgosłup może mieć kształt spirali i cała ta teoria może być tylko teorią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 1 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Szukając kręgosłupa wyginasz cały element nie 10cm,wiec wyznaczasz do na pełnej dł elementu lub blanku jeśli jest nawet skręcony to na blanku odznacza sie wyraźnie w jednym punkcie w skrajnych przypadkach sa to dwa punkty ale zauszmy ze w 90% to jeden punkt i mieka strona jest nie zawsze na przeciw ale ustawiamy kregosłup a nie miękka stronę ,i proszę nie mylić miękkiej z najbardziej miękką, bo po przeciwnej stronie kręgosłupa zawsze będzie blank uginał sie pod słabszym oporem niż na kręgosłupie ,i oto tu chodzi ,a nie o szukanie najdelikatniejszego miejsca na blanku Nazwa zbrojenie na miękkiej stronie to tylko powiedzenie twierdzące ze po przeciwnej kręgosłupa a nie najbardziej miękkim miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazoon Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Z ciekawości sprawdziłem dwie wędki st.croix u kolegi i są zbrojone na miękko Na forum FC można także przeczytać, że tam spiningi zbroją właśnie na miękko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomFil Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Jak sie sprawdza czy wędka jest poprawnie uzbrojona czyli po kręgosłupie? Co to znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Jak sie sprawdza czy wędka jest poprawnie uzbrojona czyli po kręgosłupie? Co to znaczy? Proponuję poszukać w zasobach forum było już mnóstwo o tym napisane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Najprościej mówiąc :Oprzyj blank /wędkę o podłogę (końcem szczytówki) i trzymając za 2 koniec ugnij środek... Jeżeli przelotki będą na górze lub na dole to jest uzbrojony po kręgosłupie (miękka strona lub twarda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) końcem szczytówki ???? edit : teraz załapałem, że chodzi o uzbrojony kij z rękojeścią, ale mimo to, raczej trzeba by zdjąć szczytową i koniec rear gripu podeprzeć jakimś płaskim i śliskim przedmiotem Edytowane 27 Listopada 2016 przez BazyL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Szczytówka ma 2 końce... ???? lepiej to robić od strony łączenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 he he, dobre, zapomniałem o istnieniu blanków dwu-składowych :) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Generalnie opcji sprawdzenia jest kilka... Wszystkie opisane... a zresztą... Kręgosłup.... A kto wie jaki on powinien być ostatnio Apioo mi robił wykład o zbrojeniu o 90° od kręgosłupa.... Aby wyciągnąć więcej mocy z blanku... Dla mnie dziwne... (w dobie setek dostępnych blanków) i nie wiem czy poprawne... Ale cóż.. Ja kierunku rodbuildingu na uniwersytecie nie kończyłem... I dopiero zglebiam wiedzę... ???? kij w 2 kawałkach... To kij uszkodzony! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Generalnie opcji sprawdzenia jest kilka... Wszystkie opisane... a zresztą... Kręgosłup.... A kto wie jaki on powinien być ostatnio Apioo mi robił wykład o zbrojeniu o 90° od kręgosłupa.... Aby wyciągnąć więcej mocy z blanku... Dla mnie dziwne... (w dobie setek dostępnych blanków) i nie wiem czy poprawne... Ale cóż.. Ja kierunku rodbuildingu na uniwersytecie nie kończyłem... I dopiero zglebiam wiedzę... kij w 2 kawałkach... To kij uszkodzony! Je też ma jeden kij tak zbrojony więc coś w tym jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Ostatnio zakupiłem w ST>CROIX 4 wędki (KAŻDA INNA - gramatura ,długość) i wszystkie były uzbrojone po kręgosłupie , ale na stronie sztywnej . Raczej to nie był błąd NOWEGO pracownika/stażysty .PS: Osobiście jestem za zbrojeniem na miękkiej stronie kręgosłupa, ale w niektórych nowych konstrukcjach (a w szczególności rodem ze wschodu dalekiego) wędki są budowane praktycznie bez prze sztywnień - kręgosłupa lub jest to prawie niezauważalne. Edytowane 28 Listopada 2016 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Popytałem kilku rodbuilderów:w caście przelotki od strony kręgosłupa, w spinie od brzucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Popytałem kilku rodbuilderów:w caście przelotki od strony kręgosłupa, w spinie od brzucha. Niekoniecznie Jeden z watkow na ten temat ponizej. http://jerkbait.pl/topic/11415-po-jakiej-stronie-przelotki-w-spiningu/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Tak jak kolega DelToro wspomniał...czasem warto śpi na po twardej stronie zrobić...czasem casta po mietkiej...a o zbrojeniu 90stopni od kręgosłupa czytałem kiedyś na rodbuilding.org Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 A jest jeszcze metoda na chińczyka - gdzieś o niej czytałem czy tam oglądałem . Metoda na chińczyka to zakładasz przelotki gdzie chcesz Czyli jak leci 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi