Skocz do zawartości

Po jakiej stronie przelotki w spiningu?

gazoon

Rekomendowane odpowiedzi

Kręgosłup to jest anomalia, to ułomność blanku. Tak, to wynika z procesu produkcji. Im silniejszy kręgosłup tym bardziej niedoskonały blank, silny kręgosłup świadczy o nierównomiernych ściankach lub nieregularnym obrysie zewnętrznym, lub obu na raz. Nie trafia do mnie argument o skręcaniu i o tym, że góra jest ważniejsza. Skręcanie i tak występuje zawsze. W czasie holu ryba nie wie, że ma obciążyć kij w płaszczyźnie ułożenia przelotek. Na kij będzie działać siła (dynamiczna) w różnych kierunkach, niezależnie od tego jak sobie go uzbroisz, cały czas będzie jednocześnie zginany i skręcany. Kiedy ugięcie zbliża się do pełnego, to i tak część środkowo-dolna bierze „na klatę” niemal całe obciążenie. Zgodzę się ze zjawiskiem skręcenia góry o jakim piszesz. Często trafia się parszywy blank z wyraźnie „klikającym” efektem kręgosłupa i wtedy można to zauważyć gołym okiem. Jednak to znika pod większym ugięciem. To skręcanie jest minimalne, blank i tak przyjmie ugięcie w danej chwili obciążenia. Góra się rozpruje? To samo mógłbyś powiedzieć o części środkowo- dolnej jeśli efekt na górze jest wyraźnie różny od tego na dole. I tak nie jesteś pewien, która część blank w części środkowo górnej, lub też tylko środkowa spowodowała to, że podczas szukania efektu kręgosłupa blank oparł się w takiej a nie innej pozycji. :D

Według mnie nie ma tutaj jednego złotego środka, ale mimo to miło poczytać wypowiedzi mądrzejszych, także nie żałujcie sobie :D

A co powiecie na temat Shimano S.D.R. ?

Producent twierdzi, że jego blanki wykonane w tej technologii nie mają kręgosłupa i uginają się jednakowo we wszystkich kierunkach...

Jesli mata jest zwijana w systemie spiralnym to jest możliwe uzyskanie blanku bez kręgosłupa ,czy wyginają sie we wszystkie strony tak samo --do tego dochodzi sama gęstość maty a nie jest jednakowa wiec różnice w ugięciu będą,ale pewnie nieznaczne jak narazie najmniej wyczuwalny kręgosłup spotkałem w restafinach robione nowa technologia i w Japoni

Piszecie, że wiele pracowni zbroi po kręgosłupie, ale są i takie, np. RODMAS, które zbroją po najprostszej. Tak przynajmniej mi mówił Łukasz.

Problem w tym, że niektórzy zbroją w miejscu które uważają za kręgosłup.Myślą, że znajduje się o 180 stopni od miękiej strony ale prawdopodobieństwo tego nie jest wcale duże. Poza tym sam prawdziwy kręgosłup może mieć kształt spirali i cała ta teoria może być tylko teorią.

Szukając kręgosłupa wyginasz cały element nie 10cm,wiec wyznaczasz do na pełnej dł elementu lub blanku jeśli jest nawet skręcony to na blanku odznacza sie wyraźnie w jednym punkcie w skrajnych przypadkach sa to dwa punkty ale zauszmy ze w 90% to jeden punkt i mieka strona jest nie zawsze na przeciw ale ustawiamy kregosłup a nie miękka stronę ,i proszę nie mylić miękkiej z najbardziej miękką, bo po przeciwnej stronie kręgosłupa zawsze będzie blank uginał sie pod słabszym oporem niż na kręgosłupie ,i oto tu chodzi ,a nie o szukanie najdelikatniejszego miejsca na blanku

Nazwa zbrojenie na miękkiej stronie to tylko powiedzenie twierdzące ze po przeciwnej kręgosłupa a nie najbardziej miękkim miejscu

• 4 lata później...

Generalnie opcji sprawdzenia jest kilka... Wszystkie opisane... ;) a zresztą... Kręgosłup.... A kto wie jaki on powinien być B) ostatnio Apioo mi robił wykład o zbrojeniu o 90° od kręgosłupa.... Aby wyciągnąć więcej mocy z blanku... Dla mnie dziwne... (w dobie setek dostępnych blanków) i nie wiem czy poprawne... Ale cóż.. Ja kierunku rodbuildingu na uniwersytecie nie kończyłem... I dopiero zglebiam wiedzę... ???? kij w 2 kawałkach... To kij uszkodzony! B)

• Like 4

Generalnie opcji sprawdzenia jest kilka... Wszystkie opisane... ;) a zresztą... Kręgosłup.... A kto wie jaki on powinien być B) ostatnio Apioo mi robił wykład o zbrojeniu o 90° od kręgosłupa.... Aby wyciągnąć więcej mocy z blanku... Dla mnie dziwne... (w dobie setek dostępnych blanków) i nie wiem czy poprawne... Ale cóż.. Ja kierunku rodbuildingu na uniwersytecie nie kończyłem... I dopiero zglebiam wiedzę... kij w 2 kawałkach... To kij uszkodzony! B)

Je też ma jeden kij tak zbrojony więc coś w tym jest.

Ostatnio zakupiłem w ST>CROIX 4 wędki (KAŻDA INNA - gramatura ,długość) i wszystkie były uzbrojone po kręgosłupie , ale na stronie sztywnej  ;)  :) . Raczej to nie był błąd NOWEGO pracownika/stażysty ;) .

PS: Osobiście jestem za zbrojeniem na miękkiej stronie kręgosłupa, ale w niektórych nowych konstrukcjach (a w szczególności rodem ze wschodu dalekiego) wędki są budowane praktycznie bez prze sztywnień - kręgosłupa lub jest to prawie niezauważalne.

Edytowane przez miramar69

• 2 tygodnie później...