Skocz do zawartości

Czorsztyn

MGOR

Rekomendowane odpowiedzi

a ja słyszałem o nowobogackim biznesmenie z Krakowa który rok rocznie łowi na Czorsztynie  i Rożnowie  kilka szczupaków 100-120cm,preparuje i wiesza na ścianach....

jak można być takim idiotą...

PS.gratuluje ryby (jeżeli wróciła do wody).

Edytowane przez WOBI

Ja nawet widziałem 3 z tych (wypchanych) ryb,sto,sto parę i sto dwadzieścia cm.... :angry:

W porządku ... nie jestem za zabijaniem szczupaków 100+, ale to kwestia sumienia danego delikwenta i z tego co wiem jakoś pokrętnie, ale ZG oddalił wniosek  o górny wymiar dla tego gatunku ... więc wszystko jest lege artis. Na Czorsztynie jeżeli wiesz był czas kiedy można było szczupaki tępić jak się komu podobało od 20 cm do 120 i wiecej :) Aaale silniczki spalinowe szkodzą temu akwenowi bardziej niż łowcy trofeów i Ci którzy do limitu dopisują sobie 0 i chcąc się przemieszczać troszkę szybciej niż żółw musisz poczuć się jak złoczyńca i bandzior bo łamiesz prawo. Taka prawda, a w/w nowobogacki musi być niezły skoro ma takie wyniki, a że zabija ... cóż.

Edytowane przez Sandre

Ja nawet widziałem 3 z tych (wypchanych) ryb,sto,sto parę i sto dwadzieścia cm.... :angry:

a co do bielska to masz racje bo pewnie z 90% z tad postąpilo by tak samo....

Wobi wszędzie są kilerzy nie trzeba ich szukać na tym portalu jest spokojnie 80% osób które zabiera .

Większość po prostu się tym nie chwali .

W tym roku skilowałem jednego sandacza 60taka przed świętami i kilka pali na wyjeździe więc tez jestem kilerem niestety .

Nie jestem ortodoxem i nie uważam że zabranie kilku rybek na sezon w przedziale 50-65cm z złowiska które ma zdrową populacje jest złe...

w zeszłym sezonie też zabrałem jednego szczupaczka 55cm jesienią matce na wigilię,a w tym zberetowałem kilka łajtingów na morzu w UK, ale uważam że beretowanie ryb powyżej pewnych rozmiarów jest idiotyzmem... (jak i beretowanie wszystkiego co zgodnie z prawem można zberetować...).

to tyle ..Wesołych... i Szczęśliwego....

Wobi wszędzie są kilerzy nie trzeba ich szukać na tym portalu jest spokojnie 80% osób które zabiera .

Większość po prostu się tym nie chwali .

W tym roku skilowałem jednego sandacza 60taka przed świętami i kilka pali na wyjeździe więc tez jestem kilerem niestety .

Obawiam się, że 80% to lekka przesada, ja postawiłbym na 95%.

;)

No i mamy górny wymiar szczupaka sandacza i okonia na wodach okręgu Nowy Sącz

Niedozwolone jest zabieranie ryb, których długo nie przekracza wymiaru gospodarczego wynoszącego dla:

1. lipienia do 35 cm,
2. pstrąga potokowego na Dunajcu i Popradzie (bez ich dopływów) do 33 cm, a na pozostałych wodach do 30 cm,
3. sandacza i szczupaka do 50 cm i od 90 cm (wymiar widełkowy; górny wymiar dotyczy tylko wód nizinnych),
4. okonia do 18 cm i od 45 cm w wodach nizinnych (wymiar widełkowy),
5. leszcza na zbiornikach zaporowych do 30 cm,

Edytowane przez 0ktopus
  • Like 1

Szczupak na tej wodzie po przekroczeniu 50 cm do wora ?....... To porażka. :angry:

Przecież dopiero 60-tki i większe w miarę skutecznie regulują liczebność białej

ryby.

Na Orawie właśnie brak wększego drapieżnika spowodował skarłowacenie leszcza i płoci.

Okoń - górny 45 cm jest jak najbardziej OK! Wbrew pozorom,tych większych jest trochę.

Świetna sprawa z widełkami.

Według mnie okoń powinien mieć górny wymiar 40cm, bo jednak 45 nie są aż tak częste na kiju.

Inna sprawa, że nie ma kto pilnować by te wymiary były respektowane. Przez ~ 10 lat wędkowania na tym zbiorniku (około 30dniówek rocznie) byłem może ze trzy, cztery razy kontrolowany na wodzie.

Ale idzie ku dobremu :) tak trzymać.

Wychodzi na to, że nie będzie można łowić oraz zrobić fotki ryby mającej wymiar ochronny. Powinni wprowadzić także maksymalny wymiar przynęty by tych dużych nie łowić celowo.

No ale w wędkarstwie to chyba o to chodzi żeby złowić jak największą rybę...przynajmniej ja tak mam...wolę złowić jednego szczupaka na 120 niż 10 osiemdziesiątek