Skocz do zawartości

Czorsztyn

MGOR

Rekomendowane odpowiedzi

No ale w wędkarstwie to chyba o to chodzi żeby złowić jak największą rybę...przynajmniej ja tak mam...wolę złowić jednego szczupaka na 120 niż 10 osiemdziesiątek

Ależ tak, ale skoro nie wolno łowić ryb w okresach ochronnych oraz gdy mają wymiar ochronny to nieetyczne jest ich celowe łowienie na wodach gdzie zaostrzono wymiary ochronne. Skoro tych dużych ryb jest tak niewiele i są tak bardzo ważne dla ekosystemów wodnych to należy je chronić - także przed wędkarzami. Dla mnie to jest proste i oczywiste.  Jeśli przypadkowo złowisz rybę w okresie ochronnym lub gdy ma wymiar ochronny to należy ją niezwłocznie uwolnić. To znaczy bez jej męczenia robieniem fotek kręceniem filmików itp. Najlepiej jest ją odhaczyć w wodzie bez wyjmowania. 

Co innego łowiska specjalne, a co innego okresy i wymiary ochronne. Ale skoro regulamin zabrania łowic ryb niemiarowych i w okresach ochronnych to nie wolno tego robić, bez wzgledu na to, czy się to komuś podoba, czy nie.

Natomiast łowiska specjalne mają odrębne zaostrzone regulaminy. Na łowiskach specjalnych także nie wolno celowo łowić ryb niemiarowych i w czasie tarła. Celowo łowi się tylko ryby wymiarowe.

A łowiłeś na Czorsztynie ?? ... W jaki sposób wielkość przynęty ma wpływać na wielkość poławianych ryb ... nie chodzi mi o tendencje tylko o reguły .. których nie ma ... Kolega z którym pływam łowił sandacze i to grubo miarowe na paprochy 3,5cm gdy uganialismy się za okoniami ... mówi sie ze wieksza przyneta wieksza ryby ale czasem można sobie to powiedzonko ...wsadzić tam gdzie kura ma jaja:) 

Edytowane przez Sandre

No fakt jest, dzięki. Bardzo fajna sprawa z tymi wymiarami, jednakże nie mam wątpliwości, że to czy zabierzemy czy wypuścimy zależeć będzię i tak od naszego sumienia, bo ja przez około 50-60 wyjazdów w dwóch sezonach nie wyjąłem papierów z kieszeni celem okazania pozwolenia na połów. Czasem podpływali na 100m łapa w góre i tyle.

Skąd takie info jeśli można zapytać ?

ze zródła :P

Rozmawiałem ostatnio z jednym z nich miałem kontrolę około miesiąca temu ,mają być bardzo często na jeziorze

( ja niestety byłem w tym roku tylko raz kontrolowany )

Jest szansa że będą się bardzo przykładać do swojej pracy co dobrze rokuje dla przyszłości tego zbiornika (kontrole wymiarów limitów itd)

ze zródła :P

Rozmawiałem ostatnio z jednym z nich miałem kontrolę około miesiąca temu ,mają być bardzo często na jeziorze

( ja niestety byłem w tym roku tylko raz kontrolowany )

Jest szansa że będą się bardzo przykładać do swojej pracy co dobrze rokuje dla przyszłości tego zbiornika (kontrole wymiarów limitów itd)

.

:) Ja przez strażników parku jeszcze nigdy nie byłem kontrolowany w ogóle  jak miałem kontrol to sprawdzali opłaty, wpis do rejestru i tyle :(    Będą się czepiać tych co na wodzie pływają  z dodatkowym silniczkiem 4km w razie W. mając w d..... tych co robią "gnój" na brzegu :angry:

Edytowane przez lopez77m

No dobra byłem w ten weekend, na wodzie 12 łódek
u mnie najgorszy weekend sezonu 2 niemiarowe przysiadły przynęte jeden na 52

szczupły + - 50 cm na 2 dni wedkowania.

Sobota już od 6 rano na wodzie do godziny po zachodzie
w sumie to testowałem nowe echo więc słabo sie przykladałem...
temperatura w sobote z samego rana -2,5 st mgła na całym jeziorze do prawie 11 godziny
niedziela od 6 rano temp +2,5 zero mgły
niebo przepiękne jak na grudzień :)
było kilku znajomych też nic nie meldowali
 dzisiaj wujek z sącza troszkę połowił ale bez okazów wszystko do 60 cm

post-55816-0-50065900-1388432703_thumb.jpg

To nie to samo. Każdy lubi co innego, ja lubię popływać za okoniem i sandaczem. Super efektów nie mam ale czasem widoki na góry pod wieczór wynagradzają wszystko. Czorsztyn sam w sobie nie jest jakimś super mega rybnym zbiornikiem, ale jak chodzi o walory krajobrazowe to chyba nie ma sobie równych. Ale pomyślimy o tych pstragach:)

To nie to samo. Każdy lubi co innego, ja lubię popływać za okoniem i sandaczem. Super efektów nie mam ale czasem widoki na góry pod wieczór wynagradzają wszystko. Czorsztyn sam w sobie nie jest jakimś super mega rybnym zbiornikiem, ale jak chodzi o walory krajobrazowe to chyba nie ma sobie równych. Ale pomyślimy o tych pstragach:)

Zapraszam na Otmuchów w lecie, zobaczysz piękne widoki na góry :) A co do pstrągów to sprawa otwarta, składki jeszcze nie płaciłem wiec mogę uderzyć na Sącz ;)

Darek, nie nadawaj. Zawsze możesz uderzyć na pstrąga, nie?

Ja tak robiłem że na wiosnę za pstrągiem się ganiało,ale teraz nawet to mi zabrali :( W Sromowcach zakaz spinningu,a od Szczawnicy do Krościenka zakaz wędkowania w ogóle do końca kwietnia

CZORSZTYN W TYM ROKY NA LEKKO od 3,5g do10g,max12g -lowie tylko na koguty w czerwcu ryba brala bliżej Huby w większości "małolaty"mowa o celowości łowienia nie wymiarowych ryb ,to trzeba byłoby pogonić te 34 lodki bo brala z regoly mala ryba? J.Roznowskie pozna jesien 3 wymiarowe sandzcze i 2 sieci po 200m.....obciarzone 40kg kolami sprzegla 2 masowe .Z O w NOWYM SACZU ma tak blisko a pewna .Pani nadal zakłada siaty w bialy dzień o 2 ma mniej ;) sprzet oddaliśmy do Zo w Nowym Saczu........pozdrawiam aha .........szukam kogos z ok. Nowego S..........I OKOLIC do wspólnych wypraw :)