Domator Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 No ale w wędkarstwie to chyba o to chodzi żeby złowić jak największą rybę...przynajmniej ja tak mam...wolę złowić jednego szczupaka na 120 niż 10 osiemdziesiątekAleż tak, ale skoro nie wolno łowić ryb w okresach ochronnych oraz gdy mają wymiar ochronny to nieetyczne jest ich celowe łowienie na wodach gdzie zaostrzono wymiary ochronne. Skoro tych dużych ryb jest tak niewiele i są tak bardzo ważne dla ekosystemów wodnych to należy je chronić - także przed wędkarzami. Dla mnie to jest proste i oczywiste. Jeśli przypadkowo złowisz rybę w okresie ochronnym lub gdy ma wymiar ochronny to należy ją niezwłocznie uwolnić. To znaczy bez jej męczenia robieniem fotek kręceniem filmików itp. Najlepiej jest ją odhaczyć w wodzie bez wyjmowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Kolego domator ... złowiłeś kiedyś na prawdę dużą rybę ???? Idąc Twoim tokiem myślenie trzeba zamknąć łowiska przed wędkarzami i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0ktopus Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Są łowiska gdzie nie wolno zabierać ryb jak np.na Dunajcu poniżej Krościenka,więc tam też nie powinno się łowić,za co więc płacić im te 1500zł ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domator Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Co innego łowiska specjalne, a co innego okresy i wymiary ochronne. Ale skoro regulamin zabrania łowic ryb niemiarowych i w okresach ochronnych to nie wolno tego robić, bez wzgledu na to, czy się to komuś podoba, czy nie.Natomiast łowiska specjalne mają odrębne zaostrzone regulaminy. Na łowiskach specjalnych także nie wolno celowo łowić ryb niemiarowych i w czasie tarła. Celowo łowi się tylko ryby wymiarowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) A łowiłeś na Czorsztynie ?? ... W jaki sposób wielkość przynęty ma wpływać na wielkość poławianych ryb ... nie chodzi mi o tendencje tylko o reguły .. których nie ma ... Kolega z którym pływam łowił sandacze i to grubo miarowe na paprochy 3,5cm gdy uganialismy się za okoniami ... mówi sie ze wieksza przyneta wieksza ryby ale czasem można sobie to powiedzonko ...wsadzić tam gdzie kura ma jaja:) Edytowane 30 Grudnia 2013 przez Sandre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Sandre ma racje,przekonałem się o tym w tym roku (trochę późno ) cały rok łowiłem na przynęty małe i łowiłem znacznie częściej i więcej od tych co łowili na "grubo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 A tak w nawiasie kolego Oktopus gdzie mogę poczytać o tych górnych wymiarach bo coś nie mogę się doszukać na PZWNS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
covent Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Darek tu masz: http://www.lowisko.home.pl/pzwnsjomla/zezwolenie/2014/zezwolenie2014.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Darek tu masz: http://www.lowisko.home.pl/pzwnsjomla/zezwolenie/2014/zezwolenie2014.pdf No fakt jest, dzięki. Bardzo fajna sprawa z tymi wymiarami, jednakże nie mam wątpliwości, że to czy zabierzemy czy wypuścimy zależeć będzię i tak od naszego sumienia, bo ja przez około 50-60 wyjazdów w dwóch sezonach nie wyjąłem papierów z kieszeni celem okazania pozwolenia na połów. Czasem podpływali na 100m łapa w góre i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
multimati Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 .W sezonie 2014 mamy gości na jeziorze czorsztyński w postaci strażników parku (łódź już zakupiona) ,być może będą kontrolować również wymiary ryb (spalinki na bok niestety) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ts21 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (spalinki na bok niestety) Nie zobaczę, nie uwierzę :-). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez77m Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 .W sezonie 2014 mamy gości na jeziorze czorsztyński w postaci strażników parku (łódź już zakupiona) ,być może będą kontrolować również wymiary ryb (spalinki na bok niestety) Skąd takie info jeśli można zapytać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
multimati Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Skąd takie info jeśli można zapytać ?ze zródła Rozmawiałem ostatnio z jednym z nich miałem kontrolę około miesiąca temu ,mają być bardzo często na jeziorze( ja niestety byłem w tym roku tylko raz kontrolowany )Jest szansa że będą się bardzo przykładać do swojej pracy co dobrze rokuje dla przyszłości tego zbiornika (kontrole wymiarów limitów itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez77m Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) ze zródła Rozmawiałem ostatnio z jednym z nich miałem kontrolę około miesiąca temu ,mają być bardzo często na jeziorze( ja niestety byłem w tym roku tylko raz kontrolowany )Jest szansa że będą się bardzo przykładać do swojej pracy co dobrze rokuje dla przyszłości tego zbiornika (kontrole wymiarów limitów itd) . Ja przez strażników parku jeszcze nigdy nie byłem kontrolowany w ogóle jak miałem kontrol to sprawdzali opłaty, wpis do rejestru i tyle Będą się czepiać tych co na wodzie pływają z dodatkowym silniczkiem 4km w razie W. mając w d..... tych co robią "gnój" na brzegu Edytowane 30 Grudnia 2013 przez lopez77m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Niedługo będzie trzeba przenieść temat do ogólnych bo wieści nikt żadnych nie niesie:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
multimati Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 No dobra byłem w ten weekend, na wodzie 12 łódeku mnie najgorszy weekend sezonu 2 niemiarowe przysiadły przynęte jeden na 52szczupły + - 50 cm na 2 dni wedkowania.Sobota już od 6 rano na wodzie do godziny po zachodziew sumie to testowałem nowe echo więc słabo sie przykladałem...temperatura w sobote z samego rana -2,5 st mgła na całym jeziorze do prawie 11 godzinyniedziela od 6 rano temp +2,5 zero mgłyniebo przepiękne jak na grudzień było kilku znajomych też nic nie meldowali dzisiaj wujek z sącza troszkę połowił ale bez okazów wszystko do 60 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 To mi się podoba ... klimatyczna fotka i fajny opis ... oj ciężkie będą te miesiące rozbratu z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brando Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 To mi się podoba ... klimatyczna fotka i fajny opis ... oj ciężkie będą te miesiące rozbratu z wodą.Darek, nie nadawaj. Zawsze możesz uderzyć na pstrąga, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 To nie to samo. Każdy lubi co innego, ja lubię popływać za okoniem i sandaczem. Super efektów nie mam ale czasem widoki na góry pod wieczór wynagradzają wszystko. Czorsztyn sam w sobie nie jest jakimś super mega rybnym zbiornikiem, ale jak chodzi o walory krajobrazowe to chyba nie ma sobie równych. Ale pomyślimy o tych pstragach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brando Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 To nie to samo. Każdy lubi co innego, ja lubię popływać za okoniem i sandaczem. Super efektów nie mam ale czasem widoki na góry pod wieczór wynagradzają wszystko. Czorsztyn sam w sobie nie jest jakimś super mega rybnym zbiornikiem, ale jak chodzi o walory krajobrazowe to chyba nie ma sobie równych. Ale pomyślimy o tych pstragach:)Zapraszam na Otmuchów w lecie, zobaczysz piękne widoki na góry A co do pstrągów to sprawa otwarta, składki jeszcze nie płaciłem wiec mogę uderzyć na Sącz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0ktopus Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Darek, nie nadawaj. Zawsze możesz uderzyć na pstrąga, nie?Ja tak robiłem że na wiosnę za pstrągiem się ganiało,ale teraz nawet to mi zabrali W Sromowcach zakaz spinningu,a od Szczawnicy do Krościenka zakaz wędkowania w ogóle do końca kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 W całej Polsce niech postawią zakazy wędkowania , tak będzie najlepiej . Całe to PZW to jedno wielkie bagno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domator Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 W Czechach i Słowacji mają jeszcze bardziej rygorystyczne przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 CZORSZTYN W TYM ROKY NA LEKKO od 3,5g do10g,max12g -lowie tylko na koguty w czerwcu ryba brala bliżej Huby w większości "małolaty"mowa o celowości łowienia nie wymiarowych ryb ,to trzeba byłoby pogonić te 34 lodki bo brala z regoly mala ryba? J.Roznowskie pozna jesien 3 wymiarowe sandzcze i 2 sieci po 200m.....obciarzone 40kg kolami sprzegla 2 masowe .Z O w NOWYM SACZU ma tak blisko a pewna .Pani nadal zakłada siaty w bialy dzień o 2 ma mniej sprzet oddaliśmy do Zo w Nowym Saczu........pozdrawiam aha .........szukam kogos z ok. Nowego S..........I OKOLIC do wspólnych wypraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zastanawiam się dlaczego tych siatek osobiście kolega nie spalił. Pewnie za jakiś czas znowu pojawią się w wodzie :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi