Skocz do zawartości

Czorsztyn

MGOR

Rekomendowane odpowiedzi

Skąd te sumy miały się znależć w stawach pożwirowych przed zalaniem Czorsztynu skoro ten gatunek nigdy nie występował w górnym Dunajcu ?

Wpuszczali je tam miejscowi .Były tam również liny,karpie,płocie,szczupaki i inne "wynalazki".

W Czerwonym Klasztorze,czyli o rzut beretem była nawet hodowla suma i sterleta.Szczupaka

przykładowo przywożono z Orawy.

Bardziej mnie dziwi skąd w latach siedemdziesiątych w Dunajcu pojawiła się głowatka.

Zdjęcia tej ryby widziałem w albumach miejscowych matuzelmów,jednak i oni nie potrafili

odpowiedzieć na to pytanie.

Suma nigdy nie było w maniowskich stawach .Sam tam łowiilem przed laty i moi przyjaciele mieszkajacy koło tych stawów.Odnosnie sumów i sterletów na Słowacji to tyczy się ostatnich kilku  może 10 lat, także ,Twoje informacje sa lekko mówiąc mało rzetelne...Też tam bywam i wiem co moi znajomi mają w stawach.Liny,karpie,szczupaki ,płocie  i inne wynalazki jak piszesz są  we wszystkich stawach pożwirowych od N.Targu po N.Sącz bo poprostu są to naturalne gatunki poza karpiem występujące w tym rejonie .Głowatką końcem lat 70 t.ych Zaczeło zarybiać PZW.Była to bardzo głośna akcja w tamtych latach przywracająca łososia Dunajcowi.Bardzo mnie dziwi Twoja nieświadomość  i twoich miejscowych matuzelmów .

Janusz chciał powiedzieć ze,  glowatka została wpuszczona za lososia :( Bo po wybudowaniu zap.ziem. we Wloclawku w lat,60" lososie już nie wplynely do Dunajca :angry:  a material głowacicy pochodzil glownie z Orawy to jedyna rzeka w Pl, która należy do zlewni morza Czarnego i jedyne naturalne miejsce bytu głowacicy, zresztą innego podgatynku{Czarnomorska} ,po 10 latach prac w Lopusznej nad hodowla tej ryby  w latach 70"zaczeto   zarybiac Dunajec,Poprad ,później San Glownym promotorem tego projektu przez 35 lat był p.M.Kowalewski,Trzy lata temu w niejasnych okolicznościach został odwołany i przeszedł na emeryture .

Dokładnie o tym napisałem.Przez Włocławek łosoś bałtycki, dwuśrodowiskowy  nie miał szans przejść to zarybiono Dunajec osiadłą słodkowodną  formą łososia czyli głowacicą, wypełniając lukę po jedynym  dużym drapieżniku bytującym wcześniej  w tych wodach czyli łososiu bałtyckim.

No jeszcze ten klimat i Chiszpanki :D .Tfu! tfu! co ja pisze :huh: obyś Piotrek nie był złym prorokiem .Ja tam wolę postraszyć sandaczyki i okonie ,klimat ci u nas też fajny a że zimno i wieje to sorry .Dziewczyny też nie gorsze od Chiszpanek to i nie ma co się rozmarzać o Ebro.Sumy precz od Czorsztyna !!!

• Like 1

• 2 tygodnie później...

A skąd tam tych łódek tyle, skoro nie ma ekonomicznych wypożyczalni ?

Jest kilka miejsc dogodnych do wodowania - można przyjechać z własną , poza tym jest masa pontonów na wodzie (pisząc łódek miałem wszystkie rodzaje łajb na myśli).

Potwierdzam nie zabierają ;) nie przyjeżdżać, woda jakaś taka trącona,mglisto zimno i wieje :) Śląsk i Krakusy wszystko wyłowily. Wypożyczalni nie ma bo ryb nie ma :) :) szkoda zachodu chłopy ... Uderzajcie na Turawe, tam to się podobno dzieje ;) jeden za drugim, biorą nawet na koze z nosa :)