pitfish Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Zamiast biadolić i offtopować wątek to proponuję:1. Dowiedzieć się kto nałożył zakaz spaliny, albo z czego wynika (może jakaś wyższa ustawa o Parkach itp)2. Kto może ten zakaz znieść, lub zmienić na mniej restrykcyjny i bardziej realny (wspomniane wyżej max moc silników).3. Jaka jest procedura składania wniosku o zmianę przepisu.4. Złożenie odpowiedniego wniosku ze stosownym uzasadnieniem i zebranymi podpisami (najlepiej dużej grupy ludzi). Po Czorsztynie pływają przecież jednostki duże (statki wycieczkowe, gondole), no raczej nie na wiosłach, to myślę, że ten przepis może być zwykła fanaberią jakiegoś urzędnika. Ale, żeby zmienić coś, to trzeba czegoś spróbować. Wtedy jak Wam to ktoś zablokuje, to se biadolcie. Przynajmniej będzie wiadomo na co, na kogo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
covent Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Zakaz pływania na spalinie na Czorsztynie jest zbawienne dla tego zbiornika, okolicznej przyrody a nam wędkarzom daje do dyspozycji spokojne miejsce do łowienia bez najazdu sprzętu motorowodnego (jak choćby Rożnów) I tak nie niech zostanie jak najdłużej. (nie ma co tego dalej roztrząsać) ps. dociekanie czy pływanie na 5km w celach wędkarskich jest ok czy nie ok mija się totalnie z sensem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzio 77 Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 (edytowane) WitamŁowie na Czorsztynie od 1997r.Znam doskonale zbiornik i wiem jak moze zmienic sie pogoda w kilka minut.Nie raz mniałem sytuacje gdzie na srodku zbiornika dopadła mnie byrza i miałem wielkie problemy z dopłynieciem do najblizszego brzegu na elektryku.Teraz zawsze zabieram małą spaline.Ale jestem za wprowadzeniem mozliwosci pływania na spalinie z ograniczeniem km np.5kmPłaciłem juz mandaty za spaline i jesli trzeba, bede jej uzywał kiedy pogoda bedzie niepewna lub sytuacja bedzie tego wymagać.Nawe jesli bedę musiał zapłacic kolejny mandat.Mysle ze zdrowie i zycie są wazniejsze niz chory przepis. Edytowane 6 Listopada 2014 przez kondzio 77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Oczywiście jestem przeciwnikiem wprowadzenia na Czorsztynie zakazu stosowania silników spalinowych.Nawet jak fruwały koło mnie skutery ,łodzie z 200km. silnikami ,nie bardzo mi to przeszkadzało gdyż tyczyło się to wyłącznie wakacji i zazwyczaj godzin nie wędkarskich.Sam za to miałem możliwość zabrać na łódkę znajomych,dzieciaki na wycieczkę po całym jeziorku.Teraz na elektryku jak biorę kogoś na łódkę to na krótką wycieczkę wzdłuż brzegu.Pomimo że łowię regularnie na tym zbiorniku od jego zalania, pogoda potrafi mnie tam zaskoczyć.Dwa lata temu piękny słoneczny dzień bez żadnych oznak zmiany pogody a tak powiało że chcąc przepłynąć z pod zielonych skałek na elektryku i wiosłach do przystani pod skansenem ,wylądowałem z kolegą w zatoce pod zamkiem w Czorsztynie.Na środku dopadła nas buża z nikąd .Kilkanaście minut wcześniej nie było nawet chmurki.Fale przelewające się przez łódż ,potężna ulewa ,nikomu nie życzę takiego horroru.Oczywiście każdy przygotowany na takie sytuacje może sobie założyć spalinę jako dodatkowy awaryjny silnik.Jednak uważam że jeśli sam się stosuję do obowiązujących przepisów to inni też powinni.Wkurza mnie kolesiostwo i łamanie przepisów na wodzie ,drogowych dla mnie to poprostu buractwo i pewnie minie jeszcze kilka latek nim ta część naszego społeczeństwa, myśląca inaczej to zrozumie.Jakbyśmy wszyscy byli anarchistami to napewno by była szansa na zmienienie wielu kretyńskich przepisów w naszym kraju.Jednak realia są inne. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerro28 Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Ja z pod Ptasiej dopłynąłem do Mizernej łowiłem pod Hubą na wysokości Zajazdu woda głebokość 4-5 metrów przestawiała mnie fala na kotwicy 15kg.Fakt ,że na 5 biegu i zajęło mi to godzinę i wyładowałem aku 100ah woda się wlewała do pontonu, ale z palcem w pupie.Ponton w przeciwnieństwie do łódki jest prawie niewywracalny.Jak bym się spultał albo mi elektryk padł spłynął bym sobie z falą do do najbliższego brzegu, znowu nie róbcie z Czorsztyna Szkwałów Mazurskich gdzie Żaglówki wywraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Wszystko dobrze, tylko jak pozostawimy ludziom prawo decydowania który to przepis jest głupi i możemy go łamać nagminnie to doprowadzi to do katastrofy. Przykładów raczej nie trzeba podawać... Hmmmmm, no a kto ma decydować o przepisach które dotyczą ludzi, świnie?Chyba nie do końca zrozumiałeś o co mi kaman.Co do katastrofy to nie do końca, w tym przypadku do którego się odniosłem katastrofę może doprowadzić durny przepis, a w zasadzie jegoprzestrzeganie.ZH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Dokładnie o naszym bezpieczeństwie decydują politykiery mające swoje interesiki na Czorsztynie.Może stateczki ,może dzonki pływające między zamkami .napewno jest to swołocz pilnująca swoich interesów.Nie wiem dokładnie które bydło odpowiada za ten zakaz ale napewno nie liczy się z życiem wędkujących na Czorsztynie.Kompletnie nie rozumię bierności wędkarzy miejscowych oraz z Nowego Targu i Krościenka.To wasza woda i powinniście coś robić w tym zakresie.Morze ktoś wie z was wie o co chodzi i to wyjaśni.Jakby ktoś coś podobnego wprowadził mi pod chałpą nad rożnowskim to bym wiedział do kogo zygnąć i komu napsuć krwi . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Hmmmmm, no a kto ma decydować o przepisach które dotyczą ludzi, świnie?Chyba nie do końca zrozumiałeś o co mi kaman.Co do katastrofy to nie do końca, w tym przypadku do którego się odniosłem katastrofę może doprowadzić durny przepis, a w zasadzie jegoprzestrzeganie.ZHJak wybierzesz świnię to świnia będzie decydowała. Demokracja podobno. Mówię ogólnie. Ktoś musi stawiać bariery. Czasem są głupie a czasem mniej głupie . Bez tego masz anarchię. Każdy wybiera sobie swoje prawa i przejeżdzając świadomie na czerwonym świetle liczy się z konsekwencjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Ja z pod Ptasiej dopłynąłem do Mizernej łowiłem pod Hubą na wysokości Zajazdu woda głebokość 4-5 metrów przestawiała mnie fala na kotwicy 15kg.Fakt ,że na 5 biegu i zajęło mi to godzinę i wyładowałem aku 100ah woda się wlewała do pontonu, ale z palcem w pupie.Ponton w przeciwnieństwie do łódki jest prawie niewywracalny.Jak bym się spultał albo mi elektryk padł spłynął bym sobie z falą do do najbliższego brzegu, znowu nie róbcie z Czorsztyna Szkwałów Mazurskich gdzie Żaglówki wywraca.??? Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Jeśli mogę coś wtrącić to osobiście jestem zwolennikiem zakazu spalin na jeziorach gdzie faktycznie jest to konieczne ze względów ekologicznych i nie tylko chociaż sam jestem posiadaczem spaliny.Jednakowoż po obejrzeniu filmiku ze szkwału jaki zrobił się na tym jeziorze jestem trochę w kropce. Chociaż nigdy tam nie byłem miałem się tam wybrać i pewnie się wybiorę nie w tym to w przyszłym roku. Zakładając, że przejadę 400km w jedną stronę na jeden dzień łowienia nie wiedząc jaka mnie zastanie na miejscu pogoda, pewnie by się wypłynęło tym elektrykiem nawet w niesprzyjającą pokonując tyle km tylko po to żeby właśnie połowić. A nóż niech zerwą się te metrowe fale, to jeśli udałoby mi się wrócić cały i zdrowy to chęnie bym bez świadków pogadał z osobą, która za ten zakaz jest odpowiedzialna...Żarty żartami, ale ktoś tam w końcu się utopi i zakaz zniosą... Sądzę, że ograniczenie typu spalina do 5hp byłoby najrozsądniejszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) Gerro28? Żartujesz prawda? Powiedz ze żartujesz! 15kg kotwica? Mogło Cie ciągnąć jak stanąłes na krawędzi uskoku i wiatr był w stronę dołka a kotwica pionowo w dół.Jeśli ustawilbys line pod kątem na blacie lub w kierunku płytkiej to nie ma takiego wiatru co by te 15kg ruszył.. Tak na logike!!! Ja mam 9kg i starczy, ale poziom oleju w głowie trzymam powyżej minimum. I przy takim wietrze pod fale doplynales do mizernej!? Dobra ja odłączam od dyskusji bo zaczyna być szkodliwa. Pozdrowienia i do zobaczenia nad wodą Edytowane 6 Listopada 2014 przez Sandre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Boruch Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) Wieje...wczoraj nie dało się wyplynąc....zobaczymy co dzisiaj będzie jest troche lepiej ale w południe będzie cięzko. Ale chyba będzie znowu latowczoraj w pol€dnie 19C na jeziorze Edytowane 6 Listopada 2014 przez Piotr Boruch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerro28 Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) Wieje...wczoraj nie dało się wyplynąc....zobaczymy co dzisiaj będzie jest troche lepiej ale w południe będzie cięzko. Ale chyba będzie znowu latowczoraj w pol€dnie 19C na jeziorze Jak widać każdy ma swoją rzeczywistość. Gerro28? Żartujesz prawda? Powiedz ze żartujesz! 15kg kotwica? Mogło Cie ciągnąć jak stanąłes na krawędzi uskoku i wiatr był w stronę dołka a kotwica pionowo w dół.Jeśli ustawilbys line pod kątem na blacie lub w kierunku płytkiej to nie ma takiego wiatru co by te 15kg ruszył.. Tak na logike!!! Ja mam 9kg i starczy, ale poziom oleju w głowie trzymam powyżej minimum. I przy takim wietrze pod fale doplynales do mizernej!? Dobra ja odłączam od dyskusji bo zaczyna być szkodliwa. Pozdrowienia i do zobaczenia nad wodąCzym pływasz? ja białym info-media spotkamy się nad wodą na dużej fali to zademonstruję. Edytowane 6 Listopada 2014 przez gerro28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 witam kolegów panowie chciałbym się zapytać jaka woda na zbiorniku czy kamienie są odkryte chciałem się trochę dotlenić u was pozdrawia Jędrzejów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Woda bardzo wysoka jeszcze kilka dni temu, ale wpadaj i się dotleniaj do woli Edytowane 17 Listopada 2014 przez Sandre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Boruch Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 wprawdzie woda spadla troszkę przez kilka dni ale do kamieni dużo zaduża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 dzięki panowie poczekam na kamienie jak się pokarzą pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Do zobaczenia 16.06.2015:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Wybiera sie ktoś w weekend? Do zobaczenia jutro nad wodą! Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Boruch Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) wczoraj słabo w weekend zobaczymy :-) Edytowane 22 Listopada 2014 przez Piotr Boruch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Dziś chłopaki tez na razie słabo Łódek od groma wyników brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 wczoraj słabo w weekend zobaczymy :-)Słabo, nie słabo. Bez brania nie spłynęliśmy, więc i tragedii nie było Ilość brań i tak większa niż moja sandaczowa codzienność. Tylko ten kaliber... Wycieczka fajna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Boruch Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Kaliber tylko w filmach jest 70+ jak widac w codzienności jest raczej 40+, a miarowy nawet u miejscowych robi jakieś tam wrażenie. Ale zawsze trzeba mieć nadzieje, że w końcu pojawi się taki 100+. No cóż sprubujemy jutro może zaczną brać te duże :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brando Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Czy któryś z kolegów wybiera się jutro na Czorsztek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Boruch Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Wyjazd koło 7 nie ma co rano marznąći tak nie biorą :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi