Skocz do zawartości

Czorsztyn

MGOR

Rekomendowane odpowiedzi

No to nas wygadałeś... I jak tu teraz po kompleciku, a może i nadkompleciku przytulić? Tyle drogi i nawet paliwo się nie zwróci. Dobrze, że jedziemy twoim :D

P.S. W nocy do 1 kawał wisełki obłowiony. Drobnicy sporo, zwłaszcza w jednym miejscu, ale ani brania, ani nawet widoku jakiegoś ataku drapieża. Wczoraj tam gdzie byłem, było martwo.

P.S. W nocy do 1 kawał wisełki obłowiony. Drobnicy sporo, zwłaszcza w jednym miejscu, ale ani brania, ani nawet widoku jakiegoś ataku drapieża. Wczoraj tam gdzie byłem, było martwo.

Wczoraj Wisła była martwa nie tylko u Ciebie, u mnie też bez brania i u kumpla w innym miejscu teź kicha....

GobioGobio złowił wszystkie sandacze .. i zjadł :) zostaly tylko krotkie takie do 30cm wiec trzeba czekac az urosną STOP:P

Są tam takie na 30cm? Takich nie łowiliśmy a szkoda bo znawcy z Czorsztyna twierdzą że takie mają bardzo delikatne mięso!! ;)

A tak żeby przedstawic to nie dalej jak w niedzielę zrobiliśmy sobie takie małe zawody na 30 chłopa zlowiono trzy miarowe rybki 2 okonie i jeden szczupaczek w pierwszym rzucie i to tyle wprawdzie z brzegu ale zawsze ....wniosek....nie umiemy łowić :D

• Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Wczoraj byłem nad zalewem Czorsztyńskim.

Bardzo niski stan wody . Do normalnego poziomu brakuje jakieś 3 m. Przy ujściu rzek odsłonięte zostały całe połacie dna tak że do Ptasiej Wyspy zapewne można dię dostać bez łodzi.

Postanowiłem powędrować wzdłuż Zatoki Falsztyńskiej licząc na przepaście wzdłuż tego brzegu. Zszedłem do zatoczki pod Falsztynem i dalej piargami doszedłem aż do rezerwatu na Zielonych Skałkach. Na całym odcinku woda wyraźnie ożywiona , wszędzie ławice narybku i stada małych okoni. Jednak ja chciałem zapolować na "grubego zwierza " więc młuciłem wodę przynętami 20g+.

No i jak się nietrudno domyślić nie złapałem nic.

Jednak polecam to miejsce - przez jakieś 4-5 km. Nie spotkałem żadnego wędkarza - już samo to było nielada atrakcją.

Dzikie piargi i puste piaszczyste plaże nad Czorsztynem !

Gdyby tak jeszcze ktoś , raz na jakiś czas pozbierał naniesione falami śmieci .

ostatnio slyszalem ze we wrzesniu maja opuszczac jezioro o 10m w dol a w przypadku opadow deszczu az 14m!!!!  jezeli tak bedzie to raczej w nastepnym roku nie wybiore sie na Czorsztyn bo malo tych rybek sie ostanie :-(  nie dziwi mnie to ze nic nie zlapales bo na biezaco dzwonie do kolegow ktorzy pomimo trudnych warunkow calymi dniami na rybach siedza - nikt nic nie łapie konkretnego (mowa o drapieznikach), ja sam ostatnio podlubalem okonkow ale nic wiekszego mi sie nie trafilo.

Ja też gdzieś czytałem o planowanym opuszczeniu poziomu wody z powodu konieczności remontu czegoś tam ( chyba turbin )

Mam nadzieję że rybom nic się nie stanie , tam są duże obszary w których głębokość sięga nawet 30m. więc przezimować dadzą radę.

Problemy będą jednak z tarłem , gdy odsłonięte zostaną wszystkie tarliska.

Na Czorsztynie bujają wodą od 137 do 139 mln m3 co powoduje wahania wody w granicach 25 cm w pionie. Ostatnio łowiłem od 28 do 30 lipca i miarowe ryby brały dopiero 30 lipca i to tylko do 12.00 (później zaczęło dmuchać ze wschodu i brania się skończyły). Początek sezonu był obiecujący, lecz z każdym tygodniem jest gorzej. Może ktoś wie co się porobiło z dużym okoniem?