Skocz do zawartości

Czorsztyn

MGOR

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jarek K.

Kolega w niedziele zaliczył 20 sekundowy hol po czym "cos " obcięło przypon .

Dodam tylko ze sandaczowy kij sava gear o wyrzucie do około 50g wyginał sie niczym jakiś ultra light .

Poza tym na 4 - 6 miarowych i 6 krótkich ogulnie szału nie ma .

Dodam tylko ze sandaczowy kij sava gear o wyrzucie do około 50g wyginał sie niczym jakiś ultra light .

Co by się musiało dziać, żeby OgÓlnie szał był?

10 sekundowy hol łodzi podwodnej i poza tym 10-20 miarowych i drugie tyle krótkich? Moja wyobraźnia chyba wapnieje.. ;)

• Like 2

Ja uda mi się wrócić lecimy w piątek?!

Dzisiaj całkiem udany dzionek. Pogoda piękna, sandaczyki gryzły całkiem dobrze. Najwięcej brań między 8:00 a 10:00. Niestety brakło wisienki w postaci jakiegoś grubaska. Na 15 złowionych ryb może ze 4 wymiarowe.

Dzisiaj połowiłem, więc jutro popływam po "dziwnych" miejscach. Może namierzę jakiegoś tłuściocha...

Kij z wynikami. Presja przeraza:( w 2o12 plywalem calymi dniami jak na alasce. Teraz ... kolejki do wodowania, woda zbiczowana wszelkiej masci silikonem i innym zelastwem. Jak PZW nie bedzie prowadzić gospodarki majacej na celu zwiekszania populacji sandacza to bedzie zle. Za presje nie ma kogo winic... kazdemu wolno ... ale "zeby wyjac trzeba włożyć" ... i niedługo moze nie byc co wyjmowac. Iles lat wstecz kolego Pitfish 40 ryb (niecpatrzac na cm) na dwoch to przecietny wynik. Teraz polowa z tego to juz jest dobrze. Co bedzie za 10 lat ?...

• Like 3

Bez urazy po to jest forum aby się na nim udzielać ale jak co po niektórzy panowie będą pisać o takich wynikach myśląc, że są fajni, a może to jakaś forma przedłużenia przyrodzenia ?

Dlatego Darku nie dziw się, że jest taki młyn na wodzie.

ps. dobrze, że wody ubyło w zbiorniku i ryba jest bardziej skumulowana bo zapewne niektórzy nie mieliby czym się chwalić :D

Gość Jarek K.

Co by się musiało dziać, żeby OgÓlnie szał był?

10 sekundowy hol łodzi podwodnej i poza tym 10-20 miarowych i drugie tyle krótkich? Moja wyobraźnia chyba wapnieje.. ;)

Było by super ale wystarczyłoby 2 foty z ta mini łodzią podwodna co ciachla fluo
  • Like 1

Kij z wynikami. Presja przeraza:( w 2o12 plywalem calymi dniami jak na alasce. Teraz ... kolejki do wodowania, woda zbiczowana wszelkiej masci silikonem i innym zelastwem. Jak PZW nie bedzie prowadzić gospodarki majacej na celu zwiekszania populacji sandacza to bedzie zle. Za presje nie ma kogo winic... kazdemu wolno ... ale "zeby wyjac trzeba włożyć" ... i niedługo moze nie byc co wyjmowac. Iles lat wstecz kolego Pitfish 40 ryb (niecpatrzac na cm) na dwoch to przecietny wynik. Teraz polowa z tego to juz jest dobrze. Co bedzie za 10 lat ?...

To wiesz jak jest na Zegrzu , a pewnie nie tylko

Tomek

Wg mnie żeby wyjąć, nie trzeba wkładać, tylko wyjmować mniej. Za presje nie ma kogo winić? No moim zdaniem jest. To jest problem. Moim zdaniem gospodarka mająca na celu zwiększenia populacji sandacza to bzdura. Sandacza powinno być tyle ile natura potrzebuje ;) I na ile pozwoli ;) A my powinniśmy ograniczyć presję nie tyle połowów co odłowów. Choć tą pierwszą też - może nawet bardziej dla komfortu psychicznego.

40 ryb - nawet w okoniach robi na mnie wrażenie :) Ba! 4-6 ryb na sandaczowej wodzie robi na mnie wrażenie. I Czorsztyn robi na mnie wrażenie, choć czasu brakuje, żeby tam bywać częściej. Mam nadzieję, że charakter tej wody obroni jeszcze trochę rybostanu i za 10 lat też będzie fajnie na Czorcie ;)

• Like 1

Kolego Krakus, to ze tutaj napiszemy ze jic nie bierze nie ma ryb itd nie zmieni presji.

Kolega powie koledze ten jeszcze jednemu. Ci co lowili we trzech kupili swoje lajby dobrali po jednym i juz jest 3x tyle.

Programy wedkarskie w ktorych to przyjeżdża Pan X rzuca cokolwiek bach siedzi :) drugi trzeci

.. i tak zbiornik obrasta w legende :) kolega pisze aby mniej wyjmowac. Prócz sumienia wedkarza jakie narzędzia do tego istnieja;)? Ograniczyć pozwolenia? Przecie to kasa;) Limity ? Policje interesuje nie to czy masz 10sandaczy przyczajonych w bakiscie tylko czy 2konna spalina byla w wodzie czy nie. Zarybiac i pilnowac innej rady nie ma.

Presja jest ogromna ryby są ale to tylko przez to że ktoś je tam wpuszcza. W kolejce do wodowania w Mizernej można spędzić długą chwilę i usłyszeć parę ciepłych słów jak robi się to nieudolnie. Kontrole - ostatnio dwóch Panów z KRK kontrolowało mnie jak już wędki miałem w bagażniku nie wysiadając z samochodu ale lepsze to niż nic. Co do ryb to przy tak niskiej wodzie są łatwiej dostępne ale nie mają skłonności samobujczych. Co do presji obrazowo przedstawię. W miejscu gdzie łowiłem w piątek i coś tam skubało w sobotę o 7 rano stało siedem łodzi. Koledzy pytali czy jakiś namiar GPS-u wrzuciłem do netu. Pamiętam jak zaczynąlem tu łowić sandacze na jeziorze było jedna dwie łodzie w każym razie na palcach jednej ręki można je było policzyć. W tej chwili wystarczy parę postów na Jerku, że coś tam stuka łodzi jest kilkadziesiąt. To, że ktoś weźmie sandacza takie jego prawo, zmienić świata odrazu nie sposób byle z umiarem i tak jest niebo lepiej. Więc co pisać czy nie?? Pewnie tak ale z rozwagą i nie na wszystkie tematy - zawsze pozostaje priv gdzie można bardziej się rozwinąć, a co do ryb wpuszczać bo wystarczy jedno wahnięcie wody po tarle i jednego rocznika brak. Kontrolować i karać tych którzy nie rozumieją że tak na prawdę źle robią samym sobie

POzdrawiam do zobaczenie jutro na wodzie

Gość Jarek K.
Kij z wynikami. Presja przeraza:( w 2o12 plywalem calymi dniami jak na alasce. Teraz ... kolejki do wodowania, woda zbiczowana wszelkiej masci silikonem i innym zelastwem. Jak PZW nie bedzie prowadzić gospodarki majacej na celu zwiekszania populacji sandacza to bedzie zle. Za presje nie ma kogo winic... kazdemu wolno ... ale "zeby wyjac trzeba włożyć" ... i niedługo moze nie byc co wyjmowac. Iles lat wstecz kolego Pitfish 40 ryb (niecpatrzac na cm) na dwoch to przecietny wynik. Teraz polowa z tego to juz jest dobrze. Co bedzie za 10 lat .

Jak chce sie zmian to najlepiej zaczac od siebie wiec moze zaprzestanie kolega bywac na czorcie i namowi swoich znajomych do tego samego i od razu presja bedzie mniejsza.

Straszne ludzie jezdza na czorsztyn i lowia ryby a to przeciez ja bylem pierwszy.

Rece opadaja.

Czorsztyn - kontra np Przeczyce. Pod każdym względem niebo a ziemia, jakby za granicą ;) Tak to niestety, albo stety wypada.

Tyle, ze za granicą płaci się za tydzien łowienia więcej niż u nas za ROK. I zwykle obowiązuje zakaz zabierania ryb, albo są o wiele większe limity - np 1 ryba na łodź. A gdyby za łowienie u Nas kasować tyle, żeby na ochronę wystarczyło? Nie potrzebne byłyby zarybienia ;) Czego wszystkim (w tym sobie) życzę ;)

Do zobaczenia na wodzie, czy będą brały czy nie ;) Pzdr

• Like 1

Gość Jarek K.

Boje sie tylko ze nawet jakby kasowali 2 razy tyle co za granica to by dalej na ochronę nie starczyło , bo były by inne priorytety np. cotygodniowe zarybianie karpiem i teczakiem wszystkich akwenów ,premie dla stanowisk kierowniczych i bóg wie co jeszcze .

• Like 1