Skocz do zawartości

Czorsztyn

MGOR

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze mówiąc jeszcze sie nie zastanawiałem :)

Choć wiem ze zaraz spadnie na mnie grad gromów , bluzg i obelg to mysle , ze ryba raz na czas do bierzacej konsumpcji nie ma nic wspólnego z miesiarstwem .

Sam osobiście wypuszczam ryby w 90 procentach i śmieszy mnie parcie na mięso i choć zdarza sie zabrać rybke w granicach rozsądku broń Boże nie tykając okazów to jeśli udało by sie komuś w tym smutnym jak pi... Związku wędkarskim przerobić choćby jedno konkretne łowisko w południowej Polsce na łowisko C&R podpisuje sie obiema rekami.

Mądrze gospodarować , dobrze pilnować a kłusoli odpowiednio traktować i mysle ze każdy rybke złowi i taka do konsumpcji i taka by cieszyła nas pod względem sportowym .

Tego sobie i wszystkim kolegom z forum zycze.

• Like 1

Wielce szanowni Koledzy. Piszę do Was te słowa z pełnym szacunkiem, na jaki zasługujecie.

"C&R" nie jest tożsame z "No kill". Nie polega na fanatycznym wypuszczaniu wszystkich złowionych ryb. To raczej rodzaj świadomości "co" i "w jaki sposób" chcemy osiągnąć. Jest to idea, która początkowo przyciągnęła pojedyncze osoby, z czasem małe grupki. Z roku na rok jej popularność rośnie, rośnie też świadomość, że nie tylko wypuszczanie ryb jest celowe, ale również, by zrobić to w sposób dający jak największe szanse rybom na przeżycie. Nasze wzajemne doświadczenia w tej kwestii wzbogacają naszą wiedzę. Po to powstał portal jerkbait.pl By promować idee C&R. By zdobywać i szerzyć wiedzę o tej idei. 

Jak wspomniałem na początku, C&R nie oznacza "No kill", jednak każdy zrozumie, że zabicie ryby nie ma z ideą C&R nic wspólnego. Dlatego też usilnie proszę, byście nie namawiali się na naszym portalu na zabijanie ryb. Nawet nie żartowali o zapychaniu zamrażalników. W sieci jest tysiące miejsc, w których nikogo to nie razi. Jerkbait.pl jest wyjątkiem.

Uszanujcie to, bardzo proszę. 

• Like 8

drogi Januszu podzielam twoje poglądy czy jednak to nie za pozno lowilen kiedyś ryby na zywiecki i miedzedzybrockim  w latach 90 zrobiliście z tego fiszin chale ryby bralo się jak leci strażnicy rybaccy zastraszani przez miejscowych nie reagowali  i wszystko była wina slazakow tak jak taraz na czocie  wracając na Czorsztyn to jestem tam od zalania zbiornika od czerwca do pierwszych lodow  co najmniej dwa razy w miesiącu i jakos Krzysiu nie widziałem tam samochodow z rej sk sh sl sm  czyli ze slaska slazacy to mięsiarze karpiarze  po zarybieniu ale nie spinigisci  im się nie oplaca jechać po dwie ryby 200 km w jedna strone atak apropos to ze swojej stronu to bym zakazal spinningu w nocy to absurb to co w nocy wyworza miejscowi   cich wod mamna myśli to na sieci tyle nie lowia  pozdrowienia krakusy i dez urazu jedrek gal pozdrowienia na woda

drogi Januszu podzielam twoje poglądy czy jednak to nie za pozno lowilen kiedyś ryby na zywiecki i miedzedzybrockim  w latach 90 zrobiliście z tego fiszin chale ryby bralo się jak leci strażnicy rybaccy zastraszani przez miejscowych nie reagowali  i wszystko była wina slazakow tak jak taraz na czocie  wracając na Czorsztyn to jestem tam od zalania zbiornika od czerwca do pierwszych lodow  co najmniej dwa razy w miesiącu i jakos Krzysiu nie widziałem tam samochodow z rej sk sh sl sm  czyli ze slaska slazacy to mięsiarze karpiarze  po zarybieniu ale nie spinigisci  im się nie oplaca jechać po dwie ryby 200 km w jedna strone atak apropos to ze swojej stronu to bym zakazal spinningu w nocy to absurb to co w nocy wyworza miejscowi   cich wod mamna myśli to na sieci tyle nie lowia  pozdrowienia krakusy i dez urazu jedrek gal pozdrowienia na woda

Tego się nie da czytać, naprawdę tak trudno zachować choć podstawę interpunkcji i gramatyki, szanuj proszę użytkowników forum.  

• Like 3

Kolego,to co naskrobałeś...

Częściowo mógłby Cię usprawiedliwić fakt że na przykład nie jesteś Polakiem i słabo znasz "nasza język"...

Jeśli jednak jesteś-lepiej nic nie pisać niż wywalić jak powyżej.Trochę szacunku dla czytających.

• Like 4

Drodzy Koledzy broń Boże nikt tu nie umawia sie na wypady po mięso ani nikogo na zabijanie ryb nie namawia , jesli zarty moje w tym temacie kogoś uraziły serdecznie przepraszam , jednakże jak wspomniał Kolega Woblery z Bielska portal promuje ideę C&R a nie fanatyczne no kill .

Jako iż bardzo szanuje kolegę Janusza jako moderatora zero słowa na ten temat i pozdrawiam .

Edytowane przez Krzysiu

Krakus zabierze głos. Na Czorsztynie od niedawna bo od czerwca. Po 10 latach czesania świętokrzyskich wód zmieniłem otoczenie wlasnie na Podhale. I od samego początku zafascynował mnie ten zbiornik. Zacząłem poznawać i nabierać pokory. To wedlug mnie wymagająca woda. Nieprzewidywalna a zarazem ekscytująca. Przez cały sezon zabrałem tylko 1 sandacza dla kolegi wędkarza który już nie może wędkować. A ryb zlowilem ponad setkę. Nie ryby są dla mnie ważne. Ważne jest to że jesteś mogę zresetować się w pieknych okolicznościach Podhala. Czy coś usiądzie czy nie... Nie ma znaczenia. Ale człowieka szlag trafia jak widzi chłopa na brzegu który id razu wali w łeb krótkiego szczupaka. 

Jeśli sami nie zadbamy o zbiorniki to możemy równie dobrze siedzieć nad kałużą.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 2

Koledzy moderatorzy, skoro nie chcecie bełkotu i żartów (sarkastycznych bo sarkastycznych) to reagujcie pierwsi nie durne wpisy świerzaków. Zarejestrował się i od razu błysnął mądrym stwierdzeniem, że całe zło pochodzi od Krakowa (nie jestem mieszkańcem, żeby nie było, że bronie swojego). Fakt faktem ten wątek schodzi na złe tory bo... Napiszesz, że biorą to Cie zrugają, że sprowadzisz tłumy. Weźmiesz w udział w zawodach, też nie dobrze bo cała Polska się zjedzie i wyczesze do 0. Napiszesz, że nie biorą ... to rozgorzeje dyskusja o tym które województwo (z rozbiciem na powiaty) bierze ile kilogramów ryb, dołożymy do tego wieczny temat czy pływać na spalinie czy nie i jesteśmy w czarnej d... 

Może popiszmy trochę o metodach zwyczajach ryb, ciekawych sytuacjach ...problemach też bo ich nie unikniemy i trzeba myśleć jak je rozwiązywać ... 

• Like 5

Ryby trzeba w umiarkowanym w stopniu zabierać bo jest to pewien rodzaj selekcji . Pamiętam zdjęcie jednego z Nas z pieknym pstrągiem teczowym 50 plus z Przemszy z tak pokutym pyskiem ze ryba wyglądała jak mutant . Teraz treba by zadac pytanie czy przekaże zdrowe geny i czy Jej potomstwo bedzie zdrowe i silne . Wszystko tzreba robić z umiarem . Ja mieszkam w Krakowie i z reguły wupuszczam ryby bo ich poprostu nie jem . Ale Jeżeli mój kolega na łodzi che zabrac sandacza z wyprawy to nie znaczy ze jest mordercą bez wzgledu na to z kąd pochodzi , a plywam z ludzmi z róznych stron naszego pieknego kraju . Na czorsztynie może łowić każdy , bo jest to woda poniekąd kazdego wędkarza , tylko niech to Kazdy robi z Głowa !!!!! . Zawody super niech będą możemy sie spotkać pogadać napić . Akurat na takie imprezy jężdzą ludzie którzy pilnuja wód takich jak czorsztyn . Pozdrawiam kolegów .

• Like 2

Ryby trzeba w umiarkowanym w stopniu zabierać bo jest to pewien rodzaj selekcji ..............................................

.. w tym wypadku role "selektora" spełnialiby z nawiązką kłosownicy.. :)

..mój kolega  wypuszcza wszystkie ryby złowione w zbiorniku - nie zęby przyświecały mu jakieś szczytne cele, porostu twierdzi ze woli "zabrać" po drodze do domu Pstraga z Dunajca. Jako ze umiejętności mu nie brakuje a i szczęścia ma sporo (pono przyświeca ono lepszym) wiec często bywa tak ze on cos "wydłubie"  gdy inni są na pusto - nie jest specjalnie kochany przez tych którzy zabierają wszystko co złowią.

Ciekawe zjawisko, wszak zostaje dla nich więcej w wodzie a mimo to zawiść aż w nich kipi.. :bighair: