Skocz do zawartości

Czorsztyn

MGOR

Rekomendowane odpowiedzi

Widać już koniec sezonu, raptem parę łódek z mojej strony jeziora. Temeratura wody na zatoce niska 0-1st. Na zachodnim brzegu okrajka jak przyjdzie fajny mróz cała zatoka zamarznie w jedną noc. Na głownym plosie coś około 2 st. Slip rano bez łańcuchów przy ciężkiej łajbie bym się nie zapuszczał, popołudniu fajnie bo czarny. Do 10-tej marznie bo mróż do -6st. Brania incydentalne. Ryb na echu rano coś tam po południu pustynia - przynajmniej bo tej stronie gdzie ja pływam. Pora kończyć ten sezon na Czorcie było jak było ale jak zawsze mam nowe przemyślenia na zimę :-)

• Like 2

Powiem szczerze, że miałem w 20 letniej przygodzie wędkarskiej kilka kilkuletnich przerw. Teraz na całkowity rozbrat z wędka się nie zanosi ale te 120km drogi zaczyna mnie męczyć. Ten rok ilościowo jak chodzi o wyjazdy nie był zbyt udany... jakościowo już nawet nie mówię. Może by tak na rok na Wisełke się przerzucić? Nad wodę na nóżkach... tylko że jak tam nie umie "łapać" :)

• Like 1

Powiem szczerze, że miałem w 20 letniej przygodzie wędkarskiej kilka kilkuletnich przerw. Teraz na całkowity rozbrat z wędka się nie zanosi ale te 120km drogi zaczyna mnie męczyć. Ten rok ilościowo jak chodzi o wyjazdy nie był zbyt udany... jakościowo już nawet nie mówię. Może by tak na rok na Wisełke się przerzucić? Nad wodę na nóżkach... tylko że jak tam nie umie "łapać" :)

Wisła jest jeszcze bardziej himerycznym ale i bardziej nieprzewidywalnym łowiskiem. W czerwcu/lipcu fajnie popływać po krakowskich metach.

Jednak jestem przekonany że jak tylko uda mi się przyjecjać 16/06/18 na rozpoczęcie to będziesz na wodzie [emoji476]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wisła jest jeszcze bardziej himerycznym ale i bardziej nieprzewidywalnym łowiskiem. W czerwcu/lipcu fajnie popływać po krakowskich metach.

Jednak jestem przekonany że jak tylko uda mi się przyjecjać 16/06/18 na rozpoczęcie to będziesz na wodzie [emoji476]

Pół roczna przerwa zrobi swoje...

Wybiera się ktoś 30.12 nad Czorsztyn? Będę na Sylwestra w Maniowach i plan żeby jeszcze poszukać słynnych potworów. Mam wstępnie zaklepaną łajbę wiec zapraszam na pokład. Lub tez mogę do kogoś dołączyć jeśli by było miejsce.

Ubierz sie ciepło, zapowiadają 10° na minusie !

• Like 1

Wisła znowu staje się szalenie modna, ja sam po kilku ładnych latach w 2018 wracam na nią ( mam do niej jakieś max 100m) a do powrotu namówiła mnie ilość wędkarzy oraz efekty jakie mieli. Może i Wisła jest zdecydowanie bardziej himerycznym, ale jak masz do niej ,,dwa kroki" i tak jak pisał Sandre nie jedziesz z łodzią dwie godziny w jedną stronę , tylko po pracy mozesz sobie na ryby wyskoczyć a to szalony plus. A jak tutaj wszyscy wiemy im większa częstotliwość nad wodą tym lepsze efekty.

• Like 2

Może jednak będzie lepiej jak zostaniecie przy Czorsztynie  :)  Wisła brudna i śmierdzi, błoto, krzaki i nie można w klapkach śmigać jak to jest w przypadku czorta, kołowrotek można porysować i wędkę złamać na opaskowych kamieniach, same negatywy....zastanów się czy warto ???  ;) nie wspomnę o dzikach.....

Edytowane przez PePe.
  • Like 4

Może jednak będzie lepiej jak zostaniecie przy Czorsztynie  :)  Wisła brudna i śmierdzi, błoto, krzaki i nie można w klapkach śmigać jak to jest w przypadku czorta, kołowrotek można porysować i wędkę złamać na opaskowych kamieniach, same negatywy....zastanów się czy warto ???  ;) nie wspomnę o dzikach.....

No z tego powodu będzie 100% C&R , ja mieszkam zaraz przy ujściu Wilgi do Wisły więc centrum i spokojnie mogę śmigać w klapkach. Dziki niestraszne tylko menele i chuligani. Poza tym można śmigać przecież pontonem czy łodzią.

Co do Czorsztyna

Z jednej strony dobrze ,że zabronili wędkować w nocy a z drugiej jakoś pierwsze co mnie przyszło do głowy to już będą mieli kłusole raj na ziemi. Policja raczej nie pływa nocą a przynajmniej jak jakiś wędkarz  przepływał to mieli lekką spinę.

Ciekawy jest także ten zapis :

-zaleca się zabieranie sumów w ramach limitu

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Ja jeszcze do ubiegłego roku.

Byłem z kumplem na łódce 30.12.17 . Piękna, słoneczna pogoda, praktycznie bez wiatru. O dziwo, 3 sandacze 60+ (2 w pierwszych 3 rzutach) i 2 szczupaki ~60 cm.

Super zakończenie sezonu, który oczywiście nie był tak obfity jak 2016, ale nie mam co narzekać.

Pozdrawiam i do 16.06.2018 !

Edytowane przez Kerkhof
  • Like 2