Skocz do zawartości

Czorsztyn

MGOR

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jaką wagę kotwicy gumowanej do pływadełka na czorsztyn polecacie. Ma ktoś jakieś doświadczenie?

Ja pływam na 7kg i to powinno wystarczyć. Jak wieje tak że przesuwa pływadło na gumie i tych 7kg to już jest hardcore.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

14kg to dopiero odpowiednia waga :-)

Ale żeby podnieść taki ciężar to trzeba mieć bicepsy takie jak Pudzian, bądź wyciągarkę elektryczną.

Ja przy dętce KM280 używam dwie kotwice: 2kg (jak lekko wieje) i 5 kg (jak już mocno dmucha). A gdy zaczyna mnie ściągać przy piątce to .... i tak żadna frajda z łowienia i trzeba się zwijać :D

Edytowane przez Voldemord

Ja przy pontonie 360 miałem 9kg, ale wszystko zależy na jakiej głębokości się kotwiczymy - jak mamy możliwość wypuszczenie linki żeby nie była pionowo w dół to 9kg jest OK, chociaż na Czorsztynie czasem zdażało się, że 9kg przy dużej fali było mało. Niestety ale ponton ma to do siebie, ze fala podnosi go do góry znacznie bardziej niż łódkę która falę lekko rozcina na boki. Ale wydaje mi sie że w większości przypadków to 9kg spełni zadanie[emoji106]

A tak nawiązując do pontonów to jaka wielkość według Was jest optymalna na Czorsztyn? Wędkować z niego będzie prawdopodobnie jedna osoba , czyli ja , ale chciałbym ,żeby była opcja zabrania jeszcze jednej osoby.Czy faktycznie potrzebna jest podłoga sztywna ew. pełna czy wystarczy rolowana?  Voldemord możesz coś więcej powiedzieć o tym KM280?

Ja pływałem z bratem pontonem 360. Na dwie osoby wydaje sie odpowiedni. Troche tego sprzętu na pokład trzeba zabrac więc aby było w miarę wygodnie w 2 osoby to 360 jest dobrym wyborem. Na jedną osobę coś około 300 - 330 powinno być ok. Jeśli chodzi o podłogę to nie plywalem na rolowanej więc się o niej nie wypowiem, mam sztywną i tą mogę polecic - ponton jest stabilny, mozna na nim stac jak na łodzi co przy długim wedkowaniu jest dużym atutem.

KM280 to ponton do łowienia zdecydowanie dla jednej osoby, jest już wygodnie, choć miejsca nie ma wiele. Pływać rekreacyjnie bez wędek można spokojnie we dwójkę. Wcześniej pływałem na KM330 i tam dwóch wędkujących nie powinno sobie przeszkadzać (pływałem rekreacyjnie we trzy osoby + pies).  Jeśli jednak najczęściej łowisz sam, to bierz KM280 - jest dużo lżejszy i bez kółek można go spokojnie wodować, no chyba, że jesteś solidnej budowy, to i KM330 poniesiesz od auta do wody.  KM330 zajmuje też dużo więcej miejsca w bagażniku auta !!!

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Jest na forum grono osób , którzy tylko czekają na tegi lód , ja osobiście uważam że trza dać rybom odpocząć a wyciąganie ryb z wody przy powiedzmy -15 stopniach ,to tak jak od razu wrzucić je do zamrażalnika .

Także zyczę wam i sobie a przede wszystkim zbiornikowi , któremu wyjdzie to na pewno na zdrowie kruchego lodu i oleju w głowach.

• Like 2

Jestem za strefą ciszy na Czorsztynie,sam tam wędkuje i pływam na elektryku co jest uciążliwe przyznaje ,ale powiem czemu,bodajże dwa lata temu wygasła jakaś umowa dotycząca właśnie pływania silnikami elektrycznymi i na drugi dzień z Krakowa pływało sześc skuterów wodnych ,którzy nie zważają na to ze ty pływasz wolno i małym pontonikiem to prawdziwa hołota.Dlatego wole się męczyć tym silniczkiem i rozkoszować się urokiem i ciszą tego zbiornika

Piszesz bardzo dobrze o tej chołocie ,mieszkam i łowię na Czorsztyńskim a wdodadku pracowałem na nocki jako ochroniarz na przystani ,,Jedruś'' więc trochę o tym wiem

Wysłane z mojego Lenovo YT3-X50L przy użyciu Tapatalka