Skocz do zawartości

Czorsztyn

MGOR

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie miałem pytać czy woda opada bo akurat urlop zaczynam.

Swoją drogą wiele osób delikatnie mówiąc jest zdziwionych tym ,że przez ostatnie dwa tygodnie , pomimo dosyć wysokiego stanu i prognoz na duże opady trzymali sztywno wodę .

Bo na zaporze priorytetem jest cena/sprzedaż energii elektrycznej i wodę spuszczają wtedy gdy jest zapotrzebowanie na prąd z turbin. A ochrona przeciwpowodziowa to ...... tak przy okazji.

Woda wydawała się ku mojemu zdziwieniu czysta .Spadła bardzo dużo. W porównaniu do tego co było tydzień czy dwa tygodnie jakieś metr więcej . Bardzo dużo syfu.

Czyly, że syf dobrze było widać poprzez czystą wodę ... ?

Mizerna i kluszkowce woda tracona ale wyglada ok. Kakao doszlo kawalek za ptasia wyspe. Nie łowiłem jeszcze. Robilem dopiero rekonesans co do miejsca wodowania. Moje ulubione wyglada jak widac. W zatoce nikogo nie spotkalem. "Bosman" sie gdzies zaszyl, z reszta i tak nie wiem czy dałoby sie tam zwodować o 5 rano. Zostaja kluszkowce. Tam syfu brak i szlaban otwarty. Z tym, że średnio lubię tą część zb. o tej porze roku.post-51780-0-40239000-1532441533_thumb.jpg

Edytowane przez Robbert89
  • Like 1

Widzę ,że już ktoś patykami w Mizernej się zajął bo było tego sporo więcej .Co do palenia tego w piecu to od miejscowych kilka ładnych lat temu jak naniosło do Piekiełka słyszałem ,że oni nie pala tym w piecu bo się nie nadaje. Podejrzewam ,że poszło na ogniska , jak byłem w niedziele to przed szlabanem na miejscu boiska do siatkówki było ogromne obozowisko na kilka(naście) namiotów. 

Obozowisko jest nadal. W dodatku ogrodzone i oznakowane tabliczkami "zakaz wstępu oboz biesiady kajakowej" dokonali aneksji niczym Rosja na Krymie. Nadaje sie, nadaje. Tylko nie każde. Są całe pnie, ktore po prabaniu i wysuszeniu będa się chajcować jak trza. Ktoś juz nawet stosy układa.

Pod hube nawet nie zaglądałem, ale patrząc

drogi na cofkę Czorsztyna, moze byc trudno. Jeśli nie z wodowaniem, to z pływaniem. Od ujścia Dunajca do ptasiej wyspy nawaliło drzew, krzewow i pewnie innych niepotrzebnych góralom rzeczy, co w połączeniu z mętną wodą, skutkować może uszkodzeniem silnika.

• Like 1

Nie , ale do tej pory policja widząc ,ze mam tylko elektryka olewała mnie .Skupiała się (zresztą zgodnie z obiegowa opinia -legendą) na łodziach wyposażonych w spalinówki i ich trzepała .Stąd moje zdziwienie bo ostatnim razem jak mnie kontrolowali ( a było to chyba z 2 lata temu)  to zapytali (nie sprawdzili) czy mam karty i czy mam kapoki a tym razem wszystko bardzo dokładnie sprawdzali.