Skocz do zawartości

Czorsztyn

MGOR

Rekomendowane odpowiedzi

W takim razie pontonem na samych wiosłach to chyba za dużo nie popływam. Może ktoś ma namiar do jakiegoś przewodnika? Albo jakiś wędkarz zabrał by mnie na pokład? Będę między 13.07 a 20.07 w Niedzicy. Tydzień bez wędki w ręku tym bardziej przy takiej wodzie to chyba nie wytrzymam.

Krzyż to chyba już legendarne miejsce na tym zbiorniku, ale uwierz, tam szalu też nie ma. Dziwna sprawa bo rok temu jak oksy wychodziły to braly bez końca, i były wszędzie prawie. A teraz wychodzą na 10min i koniec. W tej rybie sąsiednie zbiorniki darzą w tym roku dużo lepiej.

Ja tam do tej ryby nigdy szczęścia nie miałem , 2-3 sztuki jak złowiłem w ciągu jednego wyjazdu to max . W tamtym roku przynajmniej dwukrotnie napotkani wędkarze namawiali mnie bym w danym miejscu połowił bo pięknie zerują okonie ,oni łowili a ja nic. Ale co ciekawe wystarczyło lekko ruszyć silnikiem momentalnie był strzał. 

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Film o C&R ale kolega na samym końcu nie potrafi uwolnić ryby w normalny sposób. Można to zrobić inaczej bez napierdalania ryba o tafle wody.

Kolego, obecnie spotykamy coraz więcej głosów mówiących o wypuszczeniu ryb w taki sposób złowionych na znacznych głebokościach (wytrzeszcz oczu).

Może wypowie się ktoś bardziej doświadczonych w tym temacie.

• Like 1

Postępowanie propagowane min. przez przewodników wędkarskich.

Przecież to o niczym nie świadczy. Ja chcę źródło do jakiegoś racjonalnego wytłumaczenia, badania etc. Cokolwiek co może twoją tezę potwierdzić. Jeśli masz rację to sam  zacznę praktykować. 

Filmu nie widziałem ale tak zwane napierdalanie o tafle wody jest praktykowane przez wędkarzy lowiacych ryby oceaniczne. Wykładnia jest taka że ryba dostaje tlen w skrzela i uderzenie wybudza ja z letargu. Wpuszczana normalnie często nie chce odejść. Tylko trzeba to zrobić w ten sposób żeby wpadła głową do wody, wtedy ma to sens. Sam w ten sposób zacząłem wypuszczać bolenie i ładnie odchodzą, tylko fakt że ja ich nie trzymam długo poza woda. I nie wypuszczalbym w ten sposób ryb przy brzegu żeby w kamień lub dno łbem nie przywaliła :).

• Like 3