Skocz do zawartości

Czorsztyn

MGOR

Rekomendowane odpowiedzi

Podbijam pytanie jw.Może ktoś jednak był pod Hubą lub choćby widział.Stany wód na górnym Dunajcu śledzę ale trudno ocenić czy ta wysoka woda obecnie w szaflarach poroninie czy na białce w trybszu przekłada sie na powodziowe błotko na cofce. 

Jeśli używasz facebooka to spróbuj na tej grupie zapytać https://www.facebook.com/groups/546560495442149

Mam pytanie.

Byłem przejazdem koło tego zbiornika. Widziałem wiele łódek pływających na silnikach spalinowych. Z drugiej strony słyszałem, ze jest na strefa ciszy i nie wolno na spalinie. Jest wyrok kasacyjny: https://sip.lex.pl/orzeczenia-i-pisma-urzedowe/orzeczenia-sadow/ii-sa-kr-1459-19-wprowadzanie-ograniczen-uzywania-522875718

Jak tam jest faktycznie ???

Edytowane przez cezorator

Nie do końca wielu ludzi pływa na elektrykach a spaline maja doczepiona w razie nagłej zmiany pogody żeby czuć się bezpiecznie , przez co kolega mógł widzieć wiele łodzi z silnikami spalinowymi .

Choć tak zdarza się ze ludzie nie respektują tego zakazu .

Często są to ludzie którzy gdzieś maja przepisy i jeszcze na bezczelnego chwała się tym na filmach .

Edytowane przez Krzysiu

Te elektryki to chyba dziobowe, które wiadomo do czego służą i proszę nie tłumaczyć dzbanów którzy pływają na spalinie jak tafla wody jest jak lustro. Ludzie mają teraz łajby po pół tony i więcej. Elektryk to pociągnie ale jak długo. Więc mają zakaz w dupie pływają na spalinie i liczą na to że nie będzie kontroli lub jak już się takowa przytrafi dogadają się uproszą o jakieś upomnienie i tak już to działa od długich długich lat.

Edytowane przez krakus

Z obserwacji - od czerwca do końca września na zbiorniku jest regularnie policja. Od października zwija stały posterunek i przestaje w zasadzie prewencyjnie pływać - wtedy część czuje się nieco pewniej i odpala spaliny.

Latem sporadycznie zeby ktoś pływał na spalinie.

Tak się tylko zastanawiam czym się różni spalina na rufie podniesiona nad wodę i łódź napędzana elektrykiem od spaliny pracującej w pobliżu zakresu wolnych obrotów. Sam z tego powodu kupiłem elektryka 24v, ale przepisów nie rozumiem. 4-sów na wolnych obrotach z kilkunastu metrów jest niesłyszalny.

Tak przy okazji a propos strefy ciszy. Na początku lipca byłem na Czorsztynie. Niektórzy rano pływali na spalinach, ale robili to w kulturalny sposób. Natomiast prywatny helikopter latający maks 200 m nad wodą tam i z powrotem w ogóle tej strefy ciszy nie zakłócał. Są równi i równiejsi ????

Edytowane przez radeqs
  • Like 2

Przecież dobrze wiecie ,że jak dacie palec wezmą cała rękę. O ile jeszcze rozumiem osoby ,,pyrkajace" to coraz więcej takich inteligentów co się ścigają kto szybciej po zamkami spod Frydmana. A już naprawdę słów brak do tych co sobie robią zabawę z przewracania innych łódek. A co służb to wszystko fajnie bale po co oni robią taka fale jak nie ma ku temu potrzeby. Np. młodzi ratownicy podrywający dziewczyny na skuter wodny. Ale jeszcze rośnie nowa moda trolling na kilka wędek . Sam byłem świadkiem jak facet będąc sam na łódce miał całego jeża wypuszczonych wędek -ewidentnie żyłki szły w wodę. Podobno jakieś gwiazd y Interowi dali przyzwolenie i że można. I na koniec czasem odnoszę wrażenie że policja boi się niektórych błódek. Boi się podpłynąć i nie widzą niczego.

Tak się tylko zastanawiam czym się różni spalina na rufie podniesiona nad wodę i łódź napędzana elektrykiem od spaliny pracującej w pobliżu zakresu wolnych obrotów. Sam z tego powodu kupiłem elektryka 24v, ale przepisów nie rozumiem. 4-sów na wolnych obrotach z kilkunastu metrów jest niesłyszalny.

Tak przy okazji a propos strefy ciszy. Na początku lipca byłem na Czorsztynie. Niektórzy rano pływali na spalinach, ale robili to w kulturalny sposób. Natomiast prywatny helikopter latający maks 200 m nad wodą tam i z powrotem w ogóle tej strefy ciszy nie zakłócał. Są równi i równiejsi

Helikopter przeleci i po "ptokach". Natomiast agregaty prądotwórcze dymią i hałasują non stop.

Więc żeby było równo i sprawiedliwie wystąpmy o zakaz pływania żaglówkami na spalinie, koszenia kosami spalinowymi, cięcia piłami spalinowymi bliżej niż 5km, samochodów też, ostatnie 5 km z buta.

Jaki sens ma zakaz używania silnika na zbiornikach na których w ciągu przysłowiowej minuty będą metrowe fale? do brzegu dobijesz? i na skały się wdrapiesz z liną od kotwicy w zębach jak Sylwester S? Kiedyś na Żarnowcu był taki jeden co wbił pazury w larseny jak go chciało zatopić a na super łowisku Powidz po zorganizowaniu zawodów w listopadzie szukali po jeziorze trzy ekipy które pływały na elektrykach.

Nie można zrobić zakazu falowania ? więcej nie piszę bo szkoda prądu...

Edytowane przez Robert Dorado

Kiedyś zastanawiałem się nad tym tematem. Raczej ciężko skontrolować prędkośc na wodzie, a ograniczenie mocy to też zły pomysł-jeden ma 5 drugi 50KM. Wydaje mi się,że najprostszym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie zakazu falowania. Łódź bez względu na moc musi plynąć wolno ( cicho), i każdy z brzegu może stwierdzić,czy jest fala czy nie. Nie mam tylko pewności, czy ten przepis można wprowadzić wszędzie, czy tylko na szlakach.

Edytowane przez golenia
  • Like 1

Kiedyś zastanawiałem się nad tym tematem. Raczej ciężko skontrolować prędkośc na wodzie, a ograniczenie mocy to też zły pomysł-jeden ma 5 drugi 50KM. Wydaje mi się,że najprostszym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie zakazu falowania. Łódź bez względu na moc musi plynąć wolno ( cicho), i każdy z brzegu może stwierdzić,czy jest fala czy nie. Nie mam tylko pewności, czy ten przepis można wprowadzić wszędzie, czy tylko na szlakach.

Trzeba by i w takim razie zakazać wiać wiatrowi, wszak wzburza fale :blush:

W Polsce byli i są równi i równiejsi, którym wszystko wolno (jest ich teraz sporo więcej niż dawniej) jaki kraj takie prawo i jego przestrzeganie.

• Like 2

Trzeba by i w takim razie zakazać wiać wiatrowi, wszak wzburza fale :blush:

Możesz i wiatrowi zakazywać :)

§ 6. 20. Zakaz wytwarzania fal

1. Statki powinny dostosować prędkość ruchu w taki sposób, aby nie wytwarzać wysokiej fali lub nadmiernego prądu ssania pędnika, mogących spowodować uszkodzenie statków na postoju lub w drodze, a także uszkodzenia budowli wodnych i umocnień brzegowych. Statki powinny w odpowiednim czasie zmniejszyć prędkość, jednak nie poniżej prędkości zapewniającej zachowanie sterowności.

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.znakowo.pl%2Fprodukt%2Fznak-zeglugowy-a-9-zakaz-wytwarzania-fali%2Csfa-9%2C9865.html&psig=AOvVaw1NiZxrl-XEBdOrH-quRs7Z&ust=1627531053022000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCMC8xujvhPICFQAAAAAdAAAAABAD

Edytowane przez golenia
  • Like 2

Prędkość na wodzie skontrolować można podobie jak na szosie. A co do wysokości fali to raczej niewykonalne. Myślę ze ograniczenie mocy silników powiedzmy do 20 KM by wystarczyło. Niestety znajac rodaków, zaraz znajdą się tacy co do silników 30 KM przykleją naklejki 9,9...