Skocz do zawartości

Czorsztyn

MGOR

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko 

Pytanie mam do pływających po Czorcie, spotkaliście się na tym zbiorniku z zjawiskiem termo- i oksykliny? Wydaje mi się to niezbyt możliwe, ze względu na stały przepływ z dwóch górskich rzek, pływałem wielokrotnie i nigdy nie widziałem jakiejś wyraźnej linii na echu ( choć echo mam dosyć prymitywne) ale może macie na ten temat własne przemyślenia i obserwacje?

Siemanko 

Pytanie mam do pływających po Czorcie, spotkaliście się na tym zbiorniku z zjawiskiem termo- i oksykliny? Wydaje mi się to niezbyt możliwe, ze względu na stały przepływ z dwóch górskich rzek, pływałem wielokrotnie i nigdy nie widziałem jakiejś wyraźnej linii na echu ( choć echo mam dosyć prymitywne) ale może macie na ten temat własne przemyślenia i obserwacje?

Jestem bywalcem i nigdy nie widziałem .

Siemanko

Sierpień 2020 (tlen):

https://drive.google.com/file/d/1yP4I8rvL95mSD8uA8p0NLSkNu0bc_Pnr/view?usp=sharing

• Like 1

• 10 miesięcy temu...

Koledzy jakie macie doświadczenia z płytką częścią zbiornika - cofka- po burzach i nagłym wzrostem wód w dopływach. Woda bardzo jest trącona? Jak to pływa na drapieżnika?

Tak -woda jest w takim samym kolorze jak dopływy czyli kawa z mlekiem, po czym rozchodzi się na cały zbiornik a na końcu czyści. Ale to nie jest najgorsze -najgorsze jest łownie w dryfujących śmieciach oraz konarach i gałęziach . Zdecydowanie nie polecam pływania pontonem bo ryzyko przebicia zdecydowanie wzrasta , choc nie przeczę co roku zawsze kilku odważnych jest. Jak to wpływa na ryby ? No słabiej biorą -nie pamiętam kiedy w takich warunkach łowiłem to raz a dwa kiedy w nich cokolwiek złowiłem. Chyba jeszcze za czasów gdy ryby była tam masa i nie była skuta. W takiej sytuacji na zbiorniku jak już chce pływać to zwykle walę z trollingu na woblera z grzechotką. Kolor neutral ew. cos jaskrawego -wiesz co mam na myśli bo nie wiem czy określenia , które ciśnie się an usta można używać. Fajne są woblery lusterkowe /srebrne. 

Jest co szukać na Czorsztynie z lekkim spinnigem łowiąc z brzegu czy lepiej odpuścić temat?

Poniżej lub powyżej zaporowki jest szansa na klenia ?

Co to znaczy lekki spinning ? Bo dla mnie lekki spinning z brzegu na Czorsztynie jest idealny . Nie ma co przeginać z CW , proponuje świt i noc /wieczór. Jest fajnie. Powyżej jest masa klenia i można przejść aż od Knurowa na dół i jest go masa i jest naprawdę piękny. Ale najlepsze jest to ,ze na dole też jest piękny , ale moim zdaniem jest go mnie -ale nie liczyłem. Aczkolwiek jest go na tyle wystarczająco dużo na dole ,że jakbym miał bliżej poniżej zapory to nie płakałbym i nie jechałbym powyżej. W Czorsztynie jest tez masa klenia -chyba jest on największy -ale jak połowisz takie wielkie kluchy -to daj znać bo chętnie się dowiem jak to zrobiłeś :D Bo ja od 20 lat co najmniej próbuje się do nich dobrać i wcale nie są płochliwe, czasem nawet idą pięknie całym stadem za przynętą -ale nigdy nie wezmą. :D  

• Like 1

• 1 rok później...

Aż sprawdziłem (bo ciągle cos dorzucają z zakazów)  i nie ma ograniczeń w  wędkowaniu w Nidzicy ( jest sporo dalej i wątpię by tam doszedł) , za to faktycznie od kilku lat jest zakaz po drugiej stronie  w Czorsztynie .I tam fakt zaraz przy zamku jest zakaz.