xwaldi Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) 1.Czorsztyn nigdy nie bylby najlepszym sandaczowym lowiskiem, bo woda za zimna i za gleboka!!! 2.Po co skomplikowane metody ... Dać rybom się wytrzeć wiosną i nie przeginać w sezonie ... Jak ?? Stałe grupy strażników na łodzi przypasowane tylko do tego zbiornika i rygorystyczne kary.3. Dlaczego tak nie będzie ?? Bo gadamy od 5lat i ... tak sobie możemy gadać. Ryb coraz mniej, ale ze względu na brak alternatyw ludzie i tak jeżdżąWszystko się zgadza to co napisałeś,przy czym kontrole powinny być bardziej szczegółowe i kary surowe. Bo dużo wędrujących chowają rybki w łodzi, albo pływają do brzegu i chowają je w samochodach. Raz widziałem tylko jak kontrolowali samochód na brzegu jeziora,ale to po telefonie kolegi, który widział jak wędkarz łowiacy z brzegu wyjął małego sandacza oczywiście ubił go i schował pod nadkolem samochodu. Wędkarz do biednych nie należał samochód warty kilkaset tyś. ubrany w markowe ciuchy sprzęt drogi. Dostał 500 zł mandatu i łowił sobie dalej i śmiem podejrzewać, że jak brały to nie miał oporów,żeby odrobić chociaż część mandatu. A powinien dostać przynajmniej 1000 zł i mieć zakaz łowienia na 2 lata. Grunciarze też na żywczyka koszą sandacze w ilościach masowych.Dać więcej zarobić strażnikom za lepszą kontrolę wody nawet kosztem zarybień i ograniczyć ilość zabieranych ryb. Ty też zauważyłeś że ryb w ostatnich 5 latach łowi się mniej, a taki Kaamil nie widzi żadnego problemu. Edytowane 5 Grudnia 2018 przez xwaldi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilio Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Wszystko się zgadza to co napisałeś,przy czym kontrole powinny być bardziej szczegółowe i kary surowe. Bo dużo wędrujących chowają rybki w łodzi, albo pływają do brzegu i chowają je w samochodach. Raz widziałem tylko jak kontrolowali samochód na brzegu jeziora,ale to po telefonie kolegi, który widział jak wędkarz łowiacy z brzegu wyjął małego sandacza oczywiście ubił go i schował pod nadkolem samochodu. Wędkarz do biednych nie należał samochód warty kilkaset tyś. ubrany w markowe ciuchy sprzęt drogi. Dostał 500 zł mandatu i łowił sobie dalej i śmiem podejrzewać, że jak brały to nie miał oporów,żeby odrobić chociaż część mandatu. A powinien dostać przynajmniej 1000 zł i mieć zakaz łowienia na 2 lata. Grunciarze też na żywczyka koszą sandacze w ilościach masowych.Dać więcej zarobić strażnikom za lepszą kontrolę wody nawet kosztem zarybień i ograniczyć ilość zawieranych ryb. Ty też zauważyłeś że ryb w ostatnich 5 latach łowi się mniej, a taki Kaamil nie widzi żadnego problemu.Nie napisałem nigdzie, że nie widzę żadnego problemu, ale proponuję się wybrać nad wodę, bo w Czorsztynie sandacza jest bardzo dużo, nawet pomimo tych zjawisk o których piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xwaldi Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Nie napisałem nigdzie, że nie widzę żadnego problemu, ale proponuję się wybrać nad wodę, bo w Czorsztynie sandacza jest bardzo dużo, nawet pomimo tych zjawisk o których piszesz.Może bardzo dużo to go nie jest, ale trochę sandacza jeszcze zostało, dlatego nie jest jeszcze za późno żeby uratować Czorsztyn. Jak nic się nie zmieni w najbliższych 2-3 latach, to na Czorsztyn będzie się jeździło podziwiać widoki, a nie na ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Takie pytanko mam do Was moi drodzy forumowicze -szczupak. W czym Wam przeszkadza ta ryba na Czorsztynie ? Przecież ona była przed sandaczem i to w ogromnych ilościach. I jestem w ogólnym szoku jak Wy drodzy wędkarze traktujecie ta rybę -jak chwast wodny. Przeszkadza Wam podobno zżera Wam sandacza. To powiem Wam tak tyle frajdy co holowanie ładnego szczupaka nie dął mnie żaden sandacz , nawet większy. I cieszcie się ,ze choć on jest.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
generał bryg Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Ja wiem czemu szczupak przeszkadza ☺bo sandacz mam smaczniejsze mięso ☺☺☺pewienie mi sie dostanie za ten wpis ☺ 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Szczupak był tępiony, bo Czorsztyn miał być eldoradem ryb łososiowatych ... Niestety nie pykło z głowatkami, ale za to "wędkarze" dostawszy dar od niebios w postaci zniesienia limitów i okresów ochronny szczupaka wywiązali się z zadania świetnie i wytłukli esoxy prawie do zera ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Sandre mnie chodzi o tych którym szczupak w Czorsztynie teraz w 2018 przeszkadza . A spotkałem w tym roku przynajmniej kilku takich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xwaldi Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Sandre mnie chodzi o tych którym szczupak w Czorsztynie teraz w 2018 przeszkadza . A spotkałem w tym roku przynajmniej kilku takich.Im nie przeszkadza szczupak, jak nie ma sandacza to szczupaczka też się zje. Ja też wolę łowić szczupaki, bardziej waleczna rybka. W ostatnim czasie mam wrażenie że jest go więcej na Czorsztynie, ale okoni jakby mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Chłop żywemu nie przepuści ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 jako że mieszkam na Podhalu od 2004 r czuję się ( i odpowiem ) jako "miejscowy" kiedy na zbiorniku łowili miejscowi ryb było w bród i nikomu nie brakowało !!!! od kiedy "hordy" z Krakowa ,Śląska i całej Polski wyłowiły ryby u siebie zaczęły ściągać nad Czorsztyn i od tego momentu zbiornik jest czyszczony z ryb... w bagażnikach wyjeżdżały i wyjeżdżają wszystkie sandacze jakie się trafią potem przyszła moda na C&R która dobiła ten zbiornik !!!!! twierdzę że taką samą szkodę zrobi ktoś kto "dla sportu" przerzuci 15 sandaczy z czego 2 lub 3 nie przeżyją - jak i ten kto złowi dwa sandacze i z nimi zgodnie z regulaminem spływa sandacz wbrew pozorom jest bardzo delikatny a każde uszkodzenie skrzeli ostrzem kotwicy lub haka prowadzi do śmierci ryby... tak samo każdy hol z 10,14 czy 18 m po którym sandacz ma "flaki " na zewnątrz i wybałuszone oczy nie ma szans na przeżycie !!!! ...jako że nie ma pęcherza pławnego nie wypłynie lecz kończy żywot na dnie zbiornika i każdemu który go wypuścił wydaje się jaki to ja jestem szlachetny.... to nie miejscowi wyrybili zbiornik lecz wędkarze przyjezdni !!!! to samo można napisać o Sanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilio Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 jako że mieszkam na Podhalu od 2004 r czuję się ( i odpowiem ) jako "miejscowy" kiedy na zbiorniku łowili miejscowi ryb było w bród i nikomu nie brakowało !!!! od kiedy "hordy" z Krakowa ,Śląska i całej Polski wyłowiły ryby u siebie zaczęły ściągać nad Czorsztyn i od tego momentu zbiornik jest czyszczony z ryb... w bagażnikach wyjeżdżały i wyjeżdżają wszystkie sandacze jakie się trafią potem przyszła moda na C&R która dobiła ten zbiornik !!!!! twierdzę że taką samą szkodę zrobi ktoś kto "dla sportu" przerzuci 15 sandaczy z czego 2 lub 3 nie przeżyją - jak i ten kto złowi dwa sandacze i z nimi zgodnie z regulaminem spływa sandacz wbrew pozorom jest bardzo delikatny a każde uszkodzenie skrzeli ostrzem kotwicy lub haka prowadzi do śmierci ryby... tak samo każdy hol z 10,14 czy 18 m po którym sandacz ma "flaki " na zewnątrz i wybałuszone oczy nie ma szans na przeżycie !!!! ...jako że nie ma pęcherza pławnego nie wypłynie lecz kończy żywot na dnie zbiornika i każdemu który go wypuścił wydaje się jaki to ja jestem szlachetny.... to nie miejscowi wyrybili zbiornik lecz wędkarze przyjezdni !!!! to samo można napisać o Sanie ... To że sandacz należy do zamknięto-pęcherzowych to wiedziałem, ale że nie ma pęcherza to ciekawa teoria. Tak samo nigdy nie widziałem sandacza z 10 metrów z wywalonymi flakami na zewnątrz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) no to mało jeszcze widziałeś....nie jestem jakimś amatorem znad klawiatury, złowiłem od 2004 r ok 1,5 tys sandaczy i wiem co piszę Edytowane 6 Grudnia 2018 przez bober Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilio Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) no to mało jeszcze widziałeś....nie jestem jakimś amatorem znad klawiatury, złowiłem od 2004 r ok 1,5 tys sandaczy i wiem co piszę Jak dla mnie to i 10 tyś mógłbyś złowić, a nie zmienia to faktu, że się mylisz. Edytowane 6 Grudnia 2018 przez Kaamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzio 77 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Miejscowi też robią robotę i to nie mniejszą niż przyjezdni.Pod skałkami w nocy przy świecy wala w beret aż trzeszczy.Aż woda niesie do samych Maniowych. Edytowane 6 Grudnia 2018 przez kondzio 77 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzio 77 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) To Ty @Bober dopiero przyczynił się to tego stanu. Idąc Twoją teorią???????? Edytowane 6 Grudnia 2018 przez kondzio 77 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilio Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 To Ty @Bober dopiero przyczynił się to tego stanu. Idąc Twoją teorią[emoji848][emoji6]Kolega zabił już w takim razie +200 sandaczy pomimo, że stosował C&R. Oczywiście zgodnie z teoria @Bober'a wszystko. Jak się z tym kolego @Bober czujesz? Czy przestaniesz teraz wędkować? Po prostu niektórych komentarzy to się nie chce "słuchać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Kaamil taki typ formy postu jakim piszesz jest czystą manipulacją poprzez próbę wywołania we mnie poczucia fałszywej winy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilio Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Kaamil taki typ formy postu jakim piszesz jest czystą manipulacją poprzez próbę wywołania we mnie poczucia fałszywej winyAle to po co piszesz takie bredne? Łowię, wypuszam ryby, a taki typ jak Ty pisze mi, że niszczę przy tym populację ryb. To co mam zrobić? Patrzeć się tylko na te ryby czy jak? Dla mnie jesteś hipokrytą. Tobie łowić wolno, reszcie nie. Sam przecież powiedziałeś, że 2 abo 3 z 15 nie przeżywa. Rozumiem, że nie tyczy się tylko Ciebie ta teoria? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 jak najbardziej tyczy się mnie i przyznaję się ... dlatego też z własnych obserwacji napisałem o tym co zaobserwowałem ps jestem uczulony na próby manipulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Wy mnie zrozumieliście , oni tego nie jedzą oni dają mu w beret porządnie i do wody .Tak do wody ewentualnie w krzaki .Bo jeść tego na pewno nie będą , bo im to tranem zajeżdża , ościste a najgorsze jest to ,że sandacze zżera . Wiecie póki narzekali ,ze jest szczupak ok, ale te praktyki mnie w osłupienie wprawiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilio Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Wy mnie zrozumieliście , oni tego nie jedzą oni dają mu w beret porządnie i do wody .Tak do wody ewentualnie w krzaki .Bo jeść tego na pewno nie będą , bo im to tranem zajeżdża , ościste a najgorsze jest to ,że sandacze zżera . Wiecie póki narzekali ,ze jest szczupak ok, ale te praktyki mnie w osłupienie wprawiły.Jakoś ciężko mi w to uwierzyć, że ktoś płynie w nocy łowić szczupaki tylko po to żeby je wrzucić po tym do wody, bo zjadają sandacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociekgc8 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Tak, Kraków przyjeżdża. Piszę o sobie jako mieszkaniec. I jestem lekko mówiąc wkur.... na kolegę bober bo ładujesz wszystkich do jednego wora. Drugi sezon jeżdżę nad Czorta i po dwóch latach przyznaję się do 2 sztuk sandacza i 10 okoni. A jestem dość często. Nie zdażyło mi się złowić ryby która po holu padłaby przy łodzi do góry kopytami. Wszystkie ryby zdrowe wróciły do wody. To po pierwsze. Po drugie jeśli chodzi o sam zbiornik i jak jest łamane prawo to wiemy wszyscy jak jest. Tylko że mentalność polaka wędkarza jest niemal wszędzie taka sama- narzekać na brak ryb i klusownikow. Ale niech każdy zada sam sobie pytanie co zrobił aby przynajmniej w części ochronić zbiornik. Czy ktoś upomniał że pływa na spalinie podczas flauty? Czy ktoś podpłynął do łodzi w której mogło zdarzyć się nadużycie? Nie- bo bohaterami jesteśmy przed monitorem.A kolegami nad wodą.Pomysłów jak widać jest dużo. Niech każdy od siebie zacznie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Kamil tak jak Ty pierd....isz to smutek bierze. Dużo widziałem w tym wątku ... ale u Ciebie to jest kulminacja potwierdzenia zaprzeczenia Edytowane 6 Grudnia 2018 przez Sandre 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Jakoś ciężko mi w to uwierzyć, że ktoś płynie w nocy łowić szczupaki tylko po to żeby je wrzucić po tym do wody, bo zjadają sandacze.No i nadal nie rozumiesz. To są ,,normalni" wędkarze łowiący w dzień. Jak nie zabierają ryby to nic im nie udowodnisz bo oni ją niby mierzą dają w łeb i do wody.Normalne C&R : D Jeszcze być im pogratulował postawy patrząc z boku . A wiem to od nich jak narzekają na szczupaka i że trzeba go wytrzebić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackfury Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 heh nie od dziś wiadomo, że ryb u nas brakuje dzięki c&r 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi