Skocz do zawartości

Micro i makro wirówki

TomCast

Rekomendowane odpowiedzi

Dobre proporcje. Paletka bliska "aglii" powinna wynosić ją wysoko. Taka duża paletka, ładnie "odbija" się od zielska a o to tam chodzi.

Jak chwost napije się wody to masa wzrośnie pewnie do 35g więc sensownie poleci...i niech łowi

Edytowane przez BOB1
  • Like 1

Tomku jedna uwaga, zastrzegam że to moje osobiste zdanie a nie uważam się za wyrocznię.

Chwost. Piękny, duży i w prawidłowym kolorze. Ale z własnego doświadczenia dałbym go wyżej, w taki sposób, by kotwica była tuż przed jego końcem a nie zaraz na początku. Wielee razy przekonałem się, że chwost w pewnych okolicznościach zwiększa łowność obrotówek wszelkich rozmiarów. Raz zwiększa liczbę brań a raz sprawia, że w ogóle są. Wielokrotnie jednak doświadczyłem sytuacji, w których ryby delikatnie skubały sam chwost. Zarówno okonie jak i szczupaki. Były brania... i nic więcej. Pomogło dopiero skrócenie pompona niemalże do samej kotwicy, dipiero wówczas ryby się zapinały.

Przy tych rozmiarach wabia z długiego chwosta bym nie rezygnował, potrafi pracować jak streamer i być wabikiem samym w sobie. Ale dałbym go ... nad kotwicą, na przedłużce tak by groty wystawały za połową chwosta nie zmieniając jednak ogólnego kształtu przynęty.

• Like 1

Michał dzieki za uwagi. To moja pierwsza tak duza wirówka. Zastanawiam sie jeszcze nad czymś innym. Mysle o dwóch hakach ułożonych jeden pod drugim, grotami na zewnatrz i na nich chwost. Dlatego dałem kółko łącznikowe żeby móc eksperymentować :)

• 3 miesiące temu...

Jako początkujący spinningista,na początku lat 70-tych ub. wieku, kupiłem kilka identycznych srebrnych (pobielanych tak naprawdę) Gnomów w W-wie na Kruczej.

Ich masa to ok. 22 g. Chodziły pięknie i znakomicie łowiły szczupaki, ale w końcu wszystkie pourywałem.

Nigdy i nigdzie nie mogłem znaleźć takich samych, lub chociażby podobnie wygiętych. Producent też się nie ujawnił, były to typowe produkty NN.

Do dziś żałuję, że nie zostawiłem choć jednego na wzór.

Jako początkujący spinningista,na początku lat 70-tych ub. wieku, kupiłem kilka identycznych srebrnych (pobielanych tak naprawdę) Gnomów w W-wie na Kruczej.

Ich masa to ok. 22 g. Chodziły pięknie i znakomicie łowiły szczupaki, ale w końcu wszystkie pourywałem.

Nigdy i nigdzie nie mogłem znaleźć takich samych, lub chociażby podobnie wygiętych. Producent też się nie ujawnił, były to typowe produkty NN.

Do dziś żałuję, że nie zostawiłem choć jednego na wzór.

Ta srebrna pokryta jest czystym srebrem, nic się z tym nie dzieje nawet po kilku latał łowienia ;)

Dorobiłem jeszcze 3 sztuki, 2 - 2,5 - 3 cm z inna fakturą :)

post-46206-0-20383500-1553010706_thumb.jpg

• Like 3

• 2 miesiące temu...