Skocz do zawartości

Micro i makro wirówki

TomCast

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Nowa wędka przechodzi testy. Dziś mimo iż woda spadła jeszcze o jakieś 20cm, pewnie będą czyścić kanałek i zamknęli tamę, złowiłem kilka wzdręg i kilkanaście okoni, ale maluchy do 20 cm max na swoje malutkie wirówki  ;) Spadek wody i temperatura przyczyniły się do małej zawartości tlenu w wodzie i początku "przyduchy". Białoryb masowo gromadzi się pod  powierzchnią łapiąc tlen.

post-46206-0-22325900-1537525808_thumb.jpg

post-46206-0-60861900-1537525816_thumb.jpg

post-46206-0-81552000-1537525826_thumb.jpg

• Like 2

Strzemiączka kupujesz, czy robisz samodzielnie?

Dobra robota, robi wrażenie

Dzięki Pawle. Na razie kupuje, ale będę robił wiercone z drutu, lepiej pracują. Skończył mi się drut, mam jakiś z Allegro do woblerów, ale jest za miękki. Musze kupić dental 0,5

post-46206-0-17002600-1537537533_thumb.jpg

Edytowane przez Tomek.M
  • Like 1

Dasz Tomku przewiercić rozklepany na końcówkach dental 0,5? Ciężka sprawa, chyba łatwiej z drutu mosiężnego jeśli już tak kombinujesz. Też się zastanawiałem nam drobnymi strzemiączkami do takich drobiazgów.

Janusz nie zrozumiałeś mnie, dental to na stelaż do wirówek ;)

Można zrobić z rurki o pożądanej średnicy wykrojnik, z cienkiej blachy wyciąć kółka, złożyć je na pół, wypiłowywać z nich półksiężyce a później szpilką robić miejsce na drut (tzn rozpychając i doginając przy łączeniu dwóch warstw).... i ma się takie strzemiączka jakie się chce... o ile to ma być detaliczna a nie hurtowa produkcja ;)

Jeszcze prościej wstępnie nabić wykrojnikiem ślad na blasze, później centralnie nawiercić otworek i na koniec wybić ostatecznie wykrojnikiem. Wolę jednak strzemiączka z drutu z nawierconymi otworkami. Jakoś bardziej mi leżą. Mam Tomku jeszcze pytanie na temat tych opiłowanych listków. Kiedyś opracował i opisał w WW (chyba jeszcze w latach 80- tych) teorię budowania obrotówek Marek Trojanowski. Proporcje wagowe pomiędzy elementami obrotówki, szczególnie między korpusem i listkiem, są istotne i dość ściśle określone. Opiłowanie większego listka, czyli zrobionego z grubszej blachy, może być powodem gorszej jego pracy a nawet może nie wirować w ogóle. Trafiłem kiedyś takie Aglie 1, gdzie dopiero dodanie wolframowych koralików sprawiło, że zaczęły pracować. Paletki były ze zbyt grubej blachy. Jak Ci się sprawują te opiłowane?  

• Like 1

• 1 miesiąc temu...