Skocz do zawartości

Wędkarze w akcji.

Rekomendowane odpowiedzi

DSC_0468.jpg

Z cyklu "podebranie przypadkowej Kaczki" ;)

Na moim okoniowym miejscu, zaczęły gryźć rzeczne szczupaczki, w kilka godzin mieliśmy ponad 20 wyjść do gumki z czego 16 mieliśmy w dłoni. Zero okonia!!! A zawsze sam okoń i zero szczupaka, tak jakby go tam w ogóle nie było.

DSC_0476.jpg

Całe szczęście, że skończyły mi się w tym dniu cienkie 2,5kg przypony, bo szczupaki z tej rzeki uznaję od kilku lat, za najsilniejsze jakie w życiu łapałem!

Fakt że na otwartej wodzie, nie byłoby problemu holować takiego na cienkim przyponie, ale tutaj trzeba było zatrzymać rybę na granicy pęknięcia żyłki 16tki i trzeszczącej już wędki. Przypon grubszy nadał się do wycinania podwodnej roślinności w czasie holu ryby.

DSC_0510.jpg

Tutaj kumpel, który zaszalał i złamał swój tani pstrągowy kijek, na swojej życiówce czyli 95cm rzecznej torpedzie!

• Like 14

• 3 tygodnie później...

20140712_185559.jpg

75tka jako przyłów na okoniowego streamerka, na kijku #5 to niezła frajda :P
Jako że to dopiero moje początki muchowania i nie obeznany jeszcze z kołowrotkiem, blisko było żeby rączka nie zerwała mi paznokcia w czasie ucieczki ryby :P Ból niezły dostać takim rozpędzonym kawałkiem plastiku w czoło paznokcia ;)

DSC_0043.jpg
Tu 77cm już bardziej planowany, niż przypadkowy, ale zrobił mi z paznokciem identycznie to samo ;) Odpadnie kiedyś, albo się nauczę :P
Ale na tym kiju nie chciałbym mieć czegoś powyżej metra, takie do 90cm, to powyciągam bez problemu w kilka minut.

DSC_0057.jpg
And Yeah! Never! Ever! mess with Mr. Pike!

• Like 10

• 2 tygodnie później...

Witam.

Ostatnio dodane zdjęcia robią wrażenie. A ten zębacz na #5 tym bardziej!

Po tak miłym przyjęciu postanowiłem coś jeszcze dołożyć do tematu.

To ostatnie trochę "pomnikowe" ... ale co tam. :-)

Pozdrawiam.

Maciej G.

2lxi649.jpg

1623djp.jpg

2m5h093.jpg

2gwe2r6.jpg

Edytowane przez Maciej G.
  • Like 8

Witaj Arku.

Dziękuję. Tak w  Polsce.  Znasz tą rzekę doskonale . ;-) Te fotki  akurat z odcinka leżącego nieco głębiej w lesie.  Dla ułatwienia dokleiłem w powyższym wątku jeszcze jedną fotkę.

A w "moje" strony to z jakiś zawodowych pobudek? Z tym "ładnie" to bym polemizował, ale nie można narzekać. Jak Cię coś tu interesuje to pisz śmiało na PW jako "lokales" służę pomocą. :-)

Pozdrawiam.

Maciej G.

Edytowane przez Maciej G.

Macieju,

moi dobrzy znajomi mieszkają w okolicy Kalisza i czasem się włóczymy z muchówkami w tych rejonach. Głównie Swędrnia, choć coraz częśćiej myślę o Prośnie.

PS. Co do rzeki na zdjęciach - coś tak myślałem, że to TA rzeka, choć nie miałem pewności, czy nie czasem jakiś ciek po czeskiej stronie.

Pozdrawiam serdecznie

A.

Witaj Arku.

Dziękuję. Tak w  Polsce.  Znasz tą rzekę doskonale . ;-) Te fotki  akurat z odcinka leżącego nieco głębiej w lesie.  Dla ułatwienia dokleiłem w powyższym wątku jeszcze jedną fotkę.

A w "moje" strony to z jakiś zawodowych pobudek? Z tym "ładnie" to bym polemizował, ale nie można narzekać. Jak Cię coś tu interesuje to pisz śmiało na PW jako "lokales" służę pomocą. :-)

Pozdrawiam.

Maciej G.

Cześć.

Teether ...masz nosa ! To 135 2.0L! :-)

Arku. Zaskoczyłeś mnie z tą Swędrnią!  Byłem nad jej brzegiem w tym roku dwa razy. Rybki co prawda nie powalają wielkością, ale fajnie reagują na sucha muszkę. Zwłaszcza jazie.

Na Prośnie woda obecnie jest lekko powyżej typowych stanów dla okresu letniego. W ostatnich tygodniach wyskoczyłem kilka razy na odcinek miejski i poniżej Kalisza. 

Udało się oszukać kilka kleni na nimfy. Poza tym trafiły się jeszcze jelce, okonie i płotki.

W tym roku każdy wolny weekend spędzam na Dolnym Śląsku, więc nieco zaniedbałem moje "podwórko".

Jak będziesz miał ochotę na wspólne wędkowanie będąc w moim rejonie a przy okazji  dopiszą inne czynniki .... zapraszam do kontaktu na PW.

Pozdrawiam.

Maciej G.

@Maciej: foty z wędkarzem to 85 1.2 L? albo 135 2.0 L? ;)

Już na pierwszy rzut oka 135... raz, że gniskowa ....dwa bokeh ;-)...używam obu i powiem Ci w tajemnicy, że dzieli je przepaść...jeśli chodzi o bokeh oczywiście ;-)

....fajne fotki Maciek...klimatyczne ;-)

Edytowane przez czocho

Już na pierwszy rzut oka 135... raz, że gniskowa ....dwa bokeh ;-)...używam obu i powiem Ci w tajemnicy, że dzieli je przepaść...jeśli chodzi o bokeh oczywiście ;-)

....fajne fotki Maciek...klimatyczne ;-)

Czocho dziękuję  za miłe słowa.

Wrzuć jak możesz jakieś fotki zrobione przy użyciu tej "85".

Pozdrawiam.

Maciej G.

Nie mam niestety fotek z wypraw wędkarskich( tu ograniczam się ze szkłami do minimum )a 85 to za cięzki kaliber do dżwigania i za mało zastosowa jak dla mnie ;) podaj mejla na priv to wrzuce coś z 85 w innym klimacie  ;) pozdro i czekam na kolejne Twoje fotki :)

..piękna sceneria, nad takimi ciekami aż chce się pstrykać...jest przestrzeń, różnorodność scenerii , można fajnie poukładać kadry (w przeciwieństwie do gumowej, pływajacej klatki zwanej pontonem ;) ...)

Gratuluję, jest klimat!

..piękna sceneria, nad takimi ciekami aż chce się pstrykać...jest przestrzeń, różnorodność scenerii , można fajnie poukładać kadry (w przeciwieństwie do gumowej, pływajacej klatki zwanej pontonem ;) ...)

Gratuluję, jest klimat!

No i do tego świetnie wyważona obróbka.