Patryk1125 Opublikowano 17 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Akurat w tych modelach bardzo zbliżona, im mocniejsza taka tym ścianka grubsza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 18 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Na tygodniu zabrałem Gawasa nad wodę na testy Kijek zaczyna działa od 15g do 85g. Z tym, że przy skrajnych wartościach w granicach komfortu.Optymalny zakres obsługiwanych przynęt to od 30g 75g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 (edytowane) Patryk, podpowiedz mi odnośnie odnośnie blanku pod jerki 15-65g. Waham sie nad Talonem 64MH, a Xzoga Taka-G 60 8kg (ew Taka-G 66 7kg). Kij musi obsługiwać KOMFORTOWO jerki od slidera 6-7F (15g) do slidera 10S (46g), z ewentualna możliwością przeciążeniem do slidera 12S (60g - bardzo rzadko). A moze cos z Gawasa? Edytowane 19 Października 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 19 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Patryk, podpowiedz mi odnośnie odnośnie blanku pod jerki 15-65g. Waham sie nad Talonem 64MH, a Xzoga Taka-G 60 8kg (ew Taka-G 66 7kg). Kij musi obsługiwać KOMFORTOWO jerki od slidera 6-7F (15g) do slidera 10S (46g), z ewentualna możliwością przeciążeniem do slidera 12S (60g - bardzo rzadko). A moze cos z Gawasa?Talona nie znam więc nic na jego temat nie powiem.W kwestii pozostałych To najlepiej pod Jerki sprawdza się seria taka 60, jest odpowiednio sztywna do "szarpania" wabików. Z tym że do taki przynęt wystarczy 6kg. Taka-g 60 8kg ogarnia tak do 80g od 20g. Będę również odpowiednie do agrysywnego prowadzenia gum, kogutów.Taka-g 66 7kg jest mega uniwersalnym blankiem działającym w zakresie 15/20-70/75g w pełnym komforcie. Chyba nie znam nikogo, nigdzie nie czytałem negatywnym opinii na temat tego blanku. Do do "wszystkiego", no może nie za bardzo się nada do agresywnego łowienia w górnym cw.Gawas hmm jemu to chyba bliżej do serii bbx niż taka. Do taki przynęt jak potrzebujesz bardzo dobrze się sprawdzi model, który ja ma do 100g. Ogarnia komfortowo jak wyżej pisałem do 70/75g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 A Taka-G 60 6kg jaka ma górna granice komfortu? Obsłuży slidera 12S (60g)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 19 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 A Taka-G 60 6kg jaka ma górna granice komfortu? Obsłuży slidera 12S (60g)?Tak ale to już max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Ok, wracając jeszcze do Taka-G 60 8kg, te 20g na dole to takie absolutne minimum, czy juz spokojny komfort łowienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik86 Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Patryk, podpowiedz mi odnośnie odnośnie blanku pod jerki 15-65g. Waham sie nad Talonem 64MH, a Xzoga Taka-G 60 8kg (ew Taka-G 66 7kg). Kij musi obsługiwać KOMFORTOWO jerki od slidera 6-7F (15g) do slidera 10S (46g), z ewentualna możliwością przeciążeniem do slidera 12S (60g - bardzo rzadko). A moze cos z Gawasa? Mam Taka-g 60 8kg i mogę polecić koledze ten kij. Pięknie rzuca jekami typu slider 10S czy Faso 10S (52g) lub Sava gear 3D Bleak Glide Swimmer 16,5cm (49g) Slider 12 też mu nie straszne. Nie żałuje ani jednej złotówki wydanej na niego Wykonany został spiralnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik86 Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Ok, wracając jeszcze do Taka-G 60 8kg, te 20g na dole to takie absolutne minimum, czy juz spokojny komfort łowienia?Spokojny komfort łowienia da się lżej ale nie będzie go ładował tak jak trzeba ( opinia w moim odczuciu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 19 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Ok, wracając jeszcze do Taka-G 60 8kg, te 20g na dole to takie absolutne minimum, czy juz spokojny komfort łowienia?Wszystkie ww. Blanki będą działać komfortowo od 20gPytanie tylko jak często będziesz sięgał po te cięższe Jerki (60g).Jeśli często to nie ma sensu brać taka 60 6kg i pracować w jej max cw, lepiej weź mocniejszy i komfort mówienia będzie wyższy. Taka g 60 8kg lub 7kg bo Gawas chyba nie jest w tej chwili dostępny od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 (edytowane) No właśnie po jerki cięższe niz 60g (Slider 12S ma 60g i to jest max) będe sięgał niezmiernie rzadko. Cześciej będe zakładał właśnie jerki typu Slider 6-7F niz Slider 12S. Najcześciej jednak używane bedą Slider 10S (70% czasu). I czy to nie jest tak, ze Taka-G 60 6kg i 8kg bedą takie same w dolnym zakresie (ok 20g), a jedynie w 8kg wersji górny zakres bedzie większy? Edytowane 19 Października 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 19 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 No właśnie po jerki cięższe niz 60g (Slider 12S ma 60g i to jest max) będe sięgał niezmiernie rzadko. Cześciej będe zakładał właśnie jerki typu Slider 6-7F niz Slider 12S. Najcześciej jednak używane bedą Slider 10S (70% czasu).Moim zdaniem wystarczy 6kg,7ka też będzie dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Wiesz, jesli 6kg i 8kg sa takie same w dole, a różnią sie górnym c.w. to logicznym jest wziąć mocniejsza wersje. Jesli jednak dół zaczyna sie niżej w lżejszej wersji 6kg, a komfort bedzie jeszcze przy Slider 12S, to tak jak mówisz, ze warto mi wybrać ta opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 20 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) Wiesz, jesli 6kg i 8kg sa takie same w dole, a różnią sie górnym c.w. to logicznym jest wziąć mocniejsza wersje. Jesli jednak dół zaczyna sie niżej w lżejszej wersji 6kg, a komfort bedzie jeszcze przy Slider 12S, to tak jak mówisz, ze warto mi wybrać ta opcje.Trochę się nie zrozumieliśmy Taka 8kg jest mocniejsza i w dolniku i w szczycie.Obydwa działają komfortowo od 20g, z tym że 6-tką pewnie zszedłbyś do 15g.6-tka do 60g(max)8-ka do 80g(max) Taka 60 to materiał na prawdziwą jerkòwkę. Sztywne pod wabiem ale przy tym bardzo sprężyste, pod obciążeniem pracujące praktycznie na całej długości. Jesli ta Xzoga ma być tym blankiem pod Jerki z możliwością przyłowòw suma to zdecydowałbym się na 7-ke lub Gawasa (ca.190cm) Te kilka cm przy łowieniu z brzegu/pomostu nie zaszkodzi.7-ka do 75g(max)od 15/20gGawas - do 75g(max)od 15/20gTaka 66 7kg ma nieco bardziej czulszy szczyt.Gawas z całego towarzystwa jest najmocniejszy. Edytowane 20 Października 2015 przez Patryk1125 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) "7" jest bardzo kusząca, jednak na łowisku specjalnym, gdzie trafiają się te sumy, łowi się z kładek. Obecnie mam kij 185cm i przy prowadzeniu szczytówki w dół "pod siebie" brakuje mi 5-7cm do lustra wody. Stąd kijem dłuższym niż 190-192cm będę uderzał szczytówką o powierzchnię wodę. Chyba, że nauczę się inaczej prowadzić jerka... Chyba jednak decyzja zapadnie na Taka-G 8kg Dzięki Ci wielkie Patryk za tak dużo informacji na ten temat! Edytowane 20 Października 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 20 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 "7" jest bardzo kusząca, jednak na łowisku specjalnym, gdzie trafiają się te sumy, łowi się z kładek. Obecnie mam kij 185cm i przy prowadzeniu szczytówki w dół "pod siebie" brakuje mi 5-7cm do lustra wody. Stąd kijem dłuższym niż 190-192cm będę uderzał szczytówką o powierzchnię wodę. Chyba, że nauczę się inaczej prowadzić jerka... Chyba jednak decyzja zapadnie na Taka-G 8kg Dzięki Ci wielkie Patryk za tak dużo informacji na ten temat!Będziesz zadowolony, zośki maja to do siebie że mimo dużej mocy bardzo dobrze pracują w dolnym cw.Moja taka UF59 200g mimo tak dużej mocy rewelacyjnie ciska wobkami 20g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 21 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Ugięcie Shitenno SR-G 76mh2 40g 60g 100g 800g 1500g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Dziś zamówiłem kij w Rodmasie. Zdecydowałem się na polecony przez Siudaka blank... Phenixa M1 Inshore SMX-77ML, docięty do 6'6". Robią dużo jerkówek na tak dociętych blankach SMX i spisują się podobno bardzo dobrze. Wg Siudaka, tak docięty blank, spokojnie obsługuje slidery od 7F/S do 10S. Więcej mi nie potrzeba.Mam nadzieję, że wyjdzie z tego "pałerny" kijek i będzie się dobrze jerkowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 21 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Dziś zamówiłem kij w Rodmasie. Zdecydowałem się na polecony przez Siudaka blank... Phenixa M1 Inshore SMX-77ML, docięty do 6'6". Robią dużo jerkówek na tak dociętych blankach SMX i spisują się podobno bardzo dobrze. Wg Siudaka, tak docięty blank, spokojnie obsługuje slidery od 7F/S do 10S. Więcej mi nie potrzeba.Mam nadzieję, że wyjdzie z tego "pałerny" kijek i będzie się dobrze jerkowało Chyba miałem dłuższy model, uzywalem go do trolla sumowego. Bardzo fajny blank, pod sumka w moim odczuciu ciut za słaby. Do takiego łowienia jak potrzebujesz może się sprawdzić. Chłopaki z Rodmas wiedzą co robią więc na pewno będziesz zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 (edytowane) Stwierdziłem, że nie jestem w stanie ogarnąć jednym kijem komfortowego łowienia sliderami 6F/S (14-15g) i 12S (70g). Stąd decyzja na 2 kije, w pierwszej kolejności lżejszy do 50-60g, w zimie uzbrojenie czegoś większego kalibru (może jakaś Xzoga 10-12kg ) Edytowane 22 Października 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 22 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Poza seria taka-g jest jeszcze seria UF i US. Na jerkòwkę też się nadadzą. Np. modele taka UF 150-60 i taka US 100-60, 150-59. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 23 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Shitenno SR-G 66mh2 Uchwyt Ips delux 16, pianka i adapter Fujiprzelotki Fuji Sic KR Wyszedł z tego szybki, cięty kijek. Spokojnie nada się pod sandacza pod gumkę czy kuraka w gramaturze do 35g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 23 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) ugięcie Xzoga Shitenno SR-G 66mh2 45g 70g 90g 1000g 1500g Edytowane 23 Października 2015 przez Patryk1125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik86 Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Co do pierwszego wrażenia po rozpakowaniu Xzogi Shitenno SR-G 76mh2 pojawił mi się na ustach szeroki uśmiech wykonana bardzo ladnie. Co do samego blanku bo to najistotniejsze. Blank bardzo szybki i cięty na sandacza bedzie idealny. Co do c.w. to 40g (wg producenta) troche wyssane z palca bo ogarnie 50-55g. Nie jest pałowata. Pod cieżarem pieknie pracuje. Wedka nie byla jeszcze nad woda wiec test odbył sie na sucho w domu. W przyszlym tygodniu postaram sie opisac wedke po tescie nad woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwizer Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Każdą wędką da się więcej rzucić niż to co podał producent. Komfortowo podbijesz te 50-55g? Coś mi się nie wydaje. Producent podaje (stara się podać) zakres komfortowy. Tak przynajmnie mi się wydaje. Xzogi nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi