Skocz do zawartości

P.S.RODS - moje wędeczki

Patryk1125

Rekomendowane odpowiedzi

Patryk, podpowiedz mi odnośnie odnośnie blanku pod jerki 15-65g. Waham sie nad Talonem 64MH, a Xzoga Taka-G 60 8kg (ew Taka-G 66 7kg). Kij musi obsługiwać KOMFORTOWO jerki od slidera 6-7F (15g) do slidera 10S (46g), z ewentualna możliwością przeciążeniem do slidera 12S (60g - bardzo rzadko).

A moze cos z Gawasa?

Edytowane przez Żbiku

Patryk, podpowiedz mi odnośnie odnośnie blanku pod jerki 15-65g. Waham sie nad Talonem 64MH, a Xzoga Taka-G 60 8kg (ew Taka-G 66 7kg). Kij musi obsługiwać KOMFORTOWO jerki od slidera 6-7F (15g) do slidera 10S (46g), z ewentualna możliwością przeciążeniem do slidera 12S (60g - bardzo rzadko).

A moze cos z Gawasa?

Talona nie znam więc nic na jego temat nie powiem.

W kwestii pozostałych

To najlepiej pod Jerki sprawdza się seria taka 60, jest odpowiednio sztywna do "szarpania" wabików. Z tym że do taki przynęt wystarczy 6kg. Taka-g 60 8kg ogarnia tak do 80g od 20g. Będę również odpowiednie do agrysywnego prowadzenia gum, kogutów.

Taka-g 66 7kg jest mega uniwersalnym blankiem działającym w zakresie 15/20-70/75g w pełnym komforcie. Chyba nie znam nikogo, nigdzie nie czytałem negatywnym opinii na temat tego blanku. Do do "wszystkiego", no może nie za bardzo się nada do agresywnego łowienia w górnym cw.

Gawas hmm jemu to chyba bliżej do serii bbx niż taka. Do taki przynęt jak potrzebujesz bardzo dobrze się sprawdzi model, który ja ma do 100g. Ogarnia komfortowo jak wyżej pisałem do 70/75g.

A moze cos z Gawasa?

Mam Taka-g 60 8kg i mogę polecić koledze ten kij. Pięknie rzuca jekami typu slider 10S czy Faso 10S (52g) lub Sava gear 3D Bleak Glide Swimmer 16,5cm (49g) 

Slider 12  też mu nie straszne. Nie żałuje ani jednej złotówki wydanej na niego :) Wykonany został spiralnie.

Ok, wracając jeszcze do Taka-G 60 8kg, te 20g na dole to takie absolutne minimum, czy juz spokojny komfort łowienia?

Wszystkie ww. Blanki będą działać komfortowo od 20g

Pytanie tylko jak często będziesz sięgał po te cięższe Jerki (60g).

Jeśli często to nie ma sensu brać taka 60 6kg i pracować w jej max cw, lepiej weź mocniejszy i komfort mówienia będzie wyższy.

Taka g 60 8kg lub 7kg bo Gawas chyba nie jest w tej chwili dostępny od ręki.

No właśnie po jerki cięższe niz 60g (Slider 12S ma 60g i to jest max) będe sięgał niezmiernie rzadko. Cześciej będe zakładał właśnie jerki typu Slider 6-7F niz Slider 12S. Najcześciej jednak używane bedą Slider 10S (70% czasu).

I czy to nie jest tak, ze Taka-G 60 6kg i 8kg bedą takie same w dolnym zakresie (ok 20g), a jedynie w 8kg wersji górny zakres bedzie większy?

Edytowane przez Żbiku

No właśnie po jerki cięższe niz 60g (Slider 12S ma 60g i to jest max) będe sięgał niezmiernie rzadko. Cześciej będe zakładał właśnie jerki typu Slider 6-7F niz Slider 12S. Najcześciej jednak używane bedą Slider 10S (70% czasu).

Moim zdaniem wystarczy 6kg,

7ka też będzie dobra.

Wiesz, jesli 6kg i 8kg sa takie same w dole, a różnią sie górnym c.w. to logicznym jest wziąć mocniejsza wersje. Jesli jednak dół zaczyna sie niżej w lżejszej wersji 6kg, a komfort bedzie jeszcze przy Slider 12S, to tak jak mówisz, ze warto mi wybrać ta opcje.

Trochę się nie zrozumieliśmy :)

Taka 8kg jest mocniejsza i w dolniku i w szczycie.

Obydwa działają komfortowo od 20g, z tym że 6-tką pewnie zszedłbyś do 15g.

6-tka do 60g(max)

8-ka do 80g(max)

Taka 60 to materiał na prawdziwą jerkòwkę. Sztywne pod wabiem ale przy tym bardzo sprężyste, pod obciążeniem pracujące praktycznie na całej długości.

Jesli ta Xzoga ma być tym blankiem pod Jerki z możliwością przyłowòw suma to zdecydowałbym się na 7-ke lub Gawasa (ca.190cm) Te kilka cm przy łowieniu z brzegu/pomostu nie zaszkodzi.

7-ka do 75g(max)od 15/20g

Gawas - do 75g(max)od 15/20g

Taka 66 7kg ma nieco bardziej czulszy szczyt.

Gawas z całego towarzystwa jest najmocniejszy.

Edytowane przez Patryk1125
  • Like 1

"7" jest bardzo kusząca, jednak na łowisku specjalnym, gdzie trafiają się te sumy, łowi się z kładek. Obecnie mam kij 185cm i przy prowadzeniu szczytówki w dół "pod siebie" brakuje mi 5-7cm do lustra wody. Stąd kijem dłuższym niż 190-192cm będę uderzał szczytówką o powierzchnię wodę. Chyba, że nauczę się inaczej prowadzić jerka... ;)

Chyba jednak decyzja zapadnie na Taka-G 8kg ;)

Dzięki Ci wielkie Patryk za tak dużo informacji na ten temat!

Edytowane przez Żbiku

"7" jest bardzo kusząca, jednak na łowisku specjalnym, gdzie trafiają się te sumy, łowi się z kładek. Obecnie mam kij 185cm i przy prowadzeniu szczytówki w dół "pod siebie" brakuje mi 5-7cm do lustra wody. Stąd kijem dłuższym niż 190-192cm będę uderzał szczytówką o powierzchnię wodę. Chyba, że nauczę się inaczej prowadzić jerka... ;)

Chyba jednak decyzja zapadnie na Taka-G 8kg ;)

Dzięki Ci wielkie Patryk za tak dużo informacji na ten temat!

Będziesz zadowolony, zośki maja to do siebie że mimo dużej mocy bardzo dobrze pracują w dolnym cw.

Moja taka UF59 200g mimo tak dużej mocy rewelacyjnie ciska wobkami 20g.

Ugięcie Shitenno SR-G 76mh2

40g                                            60g                              

post-46877-0-90987300-1445439466_thumb.jpg post-46877-0-37809700-1445439523_thumb.jpg

100g                                        800g

post-46877-0-53176000-1445439668_thumb.jpg post-46877-0-64068800-1445439804_thumb.jpg

1500g

post-46877-0-29162300-1445439977_thumb.jpg

Dziś zamówiłem kij w Rodmasie. Zdecydowałem się na polecony przez Siudaka blank... Phenixa M1 Inshore SMX-77ML, docięty do 6'6". Robią dużo jerkówek na tak dociętych blankach SMX i spisują się podobno bardzo dobrze. Wg Siudaka, tak docięty blank, spokojnie obsługuje slidery od 7F/S do 10S. Więcej mi nie potrzeba.

Mam nadzieję, że wyjdzie z tego "pałerny" kijek i będzie się dobrze jerkowało ;)

Dziś zamówiłem kij w Rodmasie. Zdecydowałem się na polecony przez Siudaka blank... Phenixa M1 Inshore SMX-77ML, docięty do 6'6". Robią dużo jerkówek na tak dociętych blankach SMX i spisują się podobno bardzo dobrze. Wg Siudaka, tak docięty blank, spokojnie obsługuje slidery od 7F/S do 10S. Więcej mi nie potrzeba.

Mam nadzieję, że wyjdzie z tego "pałerny" kijek i będzie się dobrze jerkowało ;)

Chyba miałem dłuższy model, uzywalem go do trolla sumowego. Bardzo fajny blank, pod sumka w moim odczuciu ciut za słaby. Do takiego łowienia jak potrzebujesz może się sprawdzić. Chłopaki z Rodmas wiedzą co robią więc na pewno będziesz zadowolony :)

Stwierdziłem, że nie jestem w stanie ogarnąć jednym kijem komfortowego łowienia sliderami 6F/S (14-15g) i 12S (70g). Stąd decyzja na 2 kije, w pierwszej kolejności lżejszy do 50-60g, w zimie uzbrojenie czegoś większego kalibru (może jakaś Xzoga 10-12kg ;) )

Edytowane przez Żbiku

ugięcie Xzoga Shitenno SR-G 66mh2

45g                                              70g                                           90g

post-46877-0-63981400-1445600759_thumb.jpg post-46877-0-44543800-1445600801_thumb.jpg post-46877-0-64027300-1445600836_thumb.jpg

1000g                                     1500g

post-46877-0-95478200-1445600943_thumb.jpg post-46877-0-45375900-1445600991_thumb.jpg

Edytowane przez Patryk1125

Co do pierwszego wrażenia po rozpakowaniu Xzogi Shitenno SR-G 76mh2 pojawił mi się na ustach szeroki uśmiech :) wykonana bardzo ladnie.

Co do samego blanku bo to najistotniejsze. Blank bardzo szybki i cięty :) na sandacza bedzie idealny. Co do c.w. to 40g (wg producenta) troche wyssane z palca bo ogarnie 50-55g. Nie jest pałowata. Pod cieżarem pieknie pracuje. Wedka nie byla jeszcze nad woda wiec test odbył sie na sucho w domu. W przyszlym tygodniu postaram sie opisac wedke po tescie nad woda.

Każdą wędką da się więcej rzucić niż to co podał producent. Komfortowo podbijesz te 50-55g? Coś mi się nie wydaje. Producent podaje (stara się podać) zakres komfortowy. Tak przynajmnie mi się wydaje. Xzogi nie miałem.