Skocz do zawartości

P.S.RODS - moje wędeczki

Patryk1125

Rekomendowane odpowiedzi

Fajny kijaszek, jak wygląda wygoda uchwytu tvs ?

To troszkę zależy jak trzymasz tzn. pomiędzy którymi palcami masz stopkę kołowrotka.

Ja wędkę trzymam tak, że stopkę kołowrotka mam pomiędzy małym a serdecznym palcem.

Przy takim ułożeniu paluchów średnio pasował mi ten TVS'ik.

To nie jest kwestia tego czy jest fore czy nie.

Pamiętam, że trzymanie wędki z TVS'em było jakieś mniej pewne niż z DPS'em

A może to, kwestia przyzwyczajenia :huh:

Generalnie uchwyt prezentuje się fajnie, ale jak się okazało nie jest stworzony dla mnie :)

Przypominam, że trzymam wędkę w ten sposób, że stopka kołowrotka znajduje się między małym a serdecznym paluchem.

To nie jest kwestia tego czy jest fore czy nie.

Pamiętam, że trzymanie wędki z TVS'em było jakieś mniej pewne niż z DPS'em

A może to, kwestia przyzwyczajenia :huh:

Generalnie uchwyt prezentuje się fajnie, ale jak się okazało nie jest stworzony dla mnie :)

Przypominam, że trzymam wędkę w ten sposób, że stopka kołowrotka znajduje się między małym a serdecznym paluchem.

Ja trzymam podobnie większość patyków i również na początku tvs mi nie leżał. Nie mniej jednak im częściej go macam to coraz bardziej się do niego przyzwyczajam. Dlatego też założyłem go i w swoim patyku pod klenio/jazia :)

Patryk potrzebuję czegoś na wiosenne klenie, długość 2.5-2.7 cw. max 10g ale 10-12lb jest coś takiego? Pasował mi bardzo cd BR 2.75 do 20g chyba ale potrzebne jest coś co dobrze pracuje z przynetami do 5g a zarazem ma moc wyciągnąć klenia 50cm z przelewu albo bolenia 70cm z nurtu. Znalazło by się coś takiego?

Patryk potrzebuję czegoś na wiosenne klenie, długość 2.5-2.7 cw. max 10g ale 10-12lb jest coś takiego? Pasował mi bardzo cd BR 2.75 do 20g chyba ale potrzebne jest coś co dobrze pracuje z przynetami do 5g a zarazem ma moc wyciągnąć klenia 50cm z przelewu albo bolenia 70cm z nurtu. Znalazło by się coś takiego?

Poleciłbym Tobie Blue rapida 2.52m 12lb (w nowej serii opisany na 15lb) ale nie są dostępne od jakiegoś czasu i nie wiadomo kiedy będą. Blank fajnie działał już od najmniejszych przynęt.

Poza nim:

- blaas slf866-2

- mhx st1022

- phenix fx863-2

Jeśli mogłyby być dłuższy do 2.9m to odpowiednia bedzie M1 10lb

Łowię głównie z łódki więc 2.7m to max

Powiedziałbym nawet, że to za dużo 2.7m ale co kto lubi :)

Gdzieś trzeba będzie pójść na kompromis... Ciężko będzie znaleźć blank, który odpowiednio daleko rzuci woblerek 2/3g i swobodnie wyholuje rape 70cm czy klenia 50cm i to na dodatek z łódki.

Dlatego osobiście postawiłbym na pierwszym miejscu na moc kosztem komfortu rzucania najmniejszymi wabikami, poniżej 3/4g.

Wspomniany mhx jest fajny i w dobrej cenie :)

Te 8lb to powiedzmy, że mocno zaniżone. Dla mnie ten blank to mocne 10lb, jak nie 12lb nawet. Cw. Według mnie jest odpowiednio określony. Wobki 2/3cm rzuca na ok. 20m, z żyłka 0.18mm na szpuli. Gumki 5cm z główka 3g lecą w ujj daleko. Świeże info z wczorajszych testów :)

Jeśli chodzi o blaasa to do łowienia z łódki wziąłbym nieco mocniejszego slf8610 lub sls8610