Skocz do zawartości

P.S.RODS - moje wędeczki

Patryk1125

Rekomendowane odpowiedzi

Sum z brzegu i piankowe zakończenie ? Nie ma czym budować????

Zaintrygował mnie ten komentarz - możesz Kolego rozwinąć myśl? Zdarzało mi się łowić sumy i z brzegu i z pływadła i z brodzenia zarówno na kije wykończone pianką i korkiem, ale nie rozumiem, co złego jest w piance. Wyważenie kija?

Zaintrygował mnie ten komentarz - możesz Kolego rozwinąć myśl? Zdarzało mi się łowić sumy i z brzegu i z pływadła i z brodzenia zarówno na kije wykończone pianką i korkiem, ale nie rozumiem, co złego jest w piance. Wyważenie kija?

Nie wiem co tłumaczyć. ???? Piankę lubię i jest ok. Ale nie na końcu dolnika jako wykończenie.. w przypadku kija który siłą rzeczy w przypadku takiej wedki, i takiego charakteru łowiska musisz opierać o brzeg, kamienie itd. To ujdzie w okoniówce. Ale... wszystko można???? Co tam komu pasuje.

Edytowane przez Bolesław

Nie wiem co tłumaczyć. ???? Piankę lubię i jest ok. Ale nie na końcu dolnika jako wykończenie.. w przypadku kija który siłą rzeczy w przypadku takiej wedki, i takiego charakteru łowiska musisz opierać o brzeg, kamienie itd. To ujdzie w okoniówce. Ale... wszystko można???? Co tam komu pasuje.

Ale co się dzieje z pianką podczas opierania jej o brzeg? Żeby nie było, nie jestem fanem pianki i wszystkie wędki, których używam często, mam w korku. Łowie też na opaskach i to dość często. Wędkę staram się odkładać tak, aby kołowrotek nie leżał na kamieniach, a tym bardziej kij i dlatego nie rozumiem. I naprawdę nie „trolluję”, tylko staram się zrozumieć, bo wiadomo, że każdy łowi inaczej i opaska opasce nierówna.

Proponuję najpierw sprawdzić trwałość potem komentować :)

Można było dać gumową gałę ale po co dokładać wagi jak nie jest ani trochę wygodniejsza niż pianka

Wędki do łownia z ręki więc każdy gram się liczy a waga zamknęła się w okolicach 200g

Proponuję najpierw sprawdzić trwałość potem komentować :)

Można było dać gumową gałę ale po co dokładać wagi jak nie jest ani trochę wygodniejsza niż pianka

Wędki do łownia z ręki więc każdy gram się liczy a waga zamknęła się w okolicach 200g

Naprawdę ? ???? Dobrze. Ja nic nie sprawdziłem. Od razu zakładasz że nie..???? Wydaje mi się. Ja obserwuję z przyjemnością Twoje wędki. Naprawdę. I jestem laikiem bo ich nie buduję od zera. A Ty tak więc szacun. Ale naprawdę będziemy sobie udowadniać że dotykanie piankowym (nie ma takiej pianki by to wytrzymała ) zalończeniem do kamieni i nie tylko nie zjechało jej po sezonie.. i tak. Guma to wytrzymuje. Chciał klient to ok... ale nie róbmy z siebie wariatów. Dodam tylko że dziki szał na temat twardości pianki też ma granice. Ta megega twarda jak się odkształci, od głupiej gumki recepturki czy uchwytu.. zostają ślady. Trochę miększa i "gorsza" jak forecast wraca do swojej formy. Ale nie.. tylko najtwardsza. Logika... Róbcie co chcecie???? p.s. co to jest wygodniejsza gałka i co to jest waga 10 gram w dolniku dla kija sumowego ? Tam gdzie to najkorzystniej działa w wyważeniu ciężkiego blanku. Edytowane przez Bolesław
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Przeróbka

Composite developments blue rapid

Zmieniona rękojeść, blank oskorbany

Udało się urwać 17g

Ubrany w uchwyt Fuji skss, rękojeść carbon cfx i elementy czeczoty klonu

Przelotki mix Fuji sic i torzite

Parametry

Długość: 3m

Cw. 10-35g

Moc: 10-20lb

post-46877-0-67201400-1719173540_thumb.jpgpost-46877-0-05111000-1719173549_thumb.jpgpost-46877-0-87078900-1719173555_thumb.jpgpost-46877-0-84847800-1719173563_thumb.jpgpost-46877-0-01678700-1719173572_thumb.jpgpost-46877-0-91350900-1719173578_thumb.jpg

• Like 2

Uniwersalny rzeczny UL

Na blanku FishingArt model blaas slxf966-2n

Parametry

Długość: 2.9m

Cw. 1.5-12g

Moc: 2-6lb

Komponenty

Przelotki Fuji torzite t2

Uchwyt Fuji tvs-tk lakierowany na czarno

Rękojeść korek Tiger i elementy żywicy

attachicon.gif IMG_20240526_192912~2.jpgattachicon.gif IMG_20240526_192939~2.jpgattachicon.gif IMG_20240526_193025.jpgattachicon.gif IMG_20240526_193015~2.jpg

Pięknie wykonany !!!

• Like 1

Leki uniwersał na rzeke

Composite developments HYDRAGRAPH CDBLHY902L

Ubrany dość nietypowo w uchwyt delfin, przelotki Fuji torzite barwione na niebiesko.

Paramtery

Długość: 2.75m

Cw. 3-15g

Moc:4-10lb

attachicon.gif 20230320_165437.jpgattachicon.gif 20230320_165440.jpgattachicon.gif 20230320_165509.jpgattachicon.gif 20230320_165446.jpg

Cześć

Czy możesz napisać parę słów o tym jaki jest realny zakres obsługiwanych przynęt i moc blanku? Może masz jakieś zdjęcia z ugięciem. Szukam po necie ale informacji jak na lekarstwo.

Dzięki!

Cześć

Czy możesz napisać parę słów o tym jaki jest realny zakres obsługiwanych przynęt i moc blanku? Może masz jakieś zdjęcia z ugięciem. Szukam po necie ale informacji jak na lekarstwo.

Dzięki!

Szczerze to nie za bardzo pamiętam już ten blank :)

Jakoś szczególnie nie zapadł mi w pamięci

Ugięcia nie mam

Co ma pamięć TWÓRCY  wędki do jakości blanku? Konstruktor blanku to chyba znana postać w świecie wędkarstwa i wie co robi.

Ja nie twierdze, że blank jest zły. Domyślam się, że jak i z kijami ze sklepowej półki traiają się kije słabe, dobre i wybitne i te pamiętamy najlepiej i najdłużej.

Ja nie twierdze, że blank jest zły. Domyślam się, że jak i z kijami ze sklepowej półki traiają się kije słabe, dobre i wybitne i te pamiętamy najlepiej i najdłużej.

Zalezy czego sie oczekuje od rod buildera. Kije pamieta sie od lowienia. Jak sie je robi to sie glownie nimi nie lowi bo sie robi dla klienta :) Jak sie idzie w druga strone czyli cos tam jest jakis top topów a sie nim nie lowilo a sie pisze, ze jest to takie wrozenie z fusow rod buildingowego swiata :)

Kilka modeli z serii hydragraph jest naprawdę bardzo fajnych

3m do 20g

2.35m i 2.44m do 15g

Patrząc obecnie na jakość/walory użytkowe/cena według mnie bardzo dobry poziom

Co do tego 2.75m

Nie utkwił mi w pamięci pewnie z tego względu, że robiłem tylko jeden ten blank i nie jest to blank, który widziałbym do swoich zastosowań. Od tamtego czasu pewnie z setkę wędek przekręciłem więc wspomnienia mogą być lekko zatarte więc po co mam klepać standardową regułkę:

Szybki/wolny ugięcie progresywne jak 90% blanków takie jest

Robiony był na licytację na zawody. Miał wyglądać "ładnie", nietypowo żeby przyciągnąć uwagę.

• 2 tygodnie później...