Skocz do zawartości

Rzeka Wel

krecik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ktoś może teraz był nad ta rzeczka poproszę o zdjęcia i wiadomości o pstrągach pozdrawiam

:lol:

Może i namiary GPS na miejscówki? :huh:

Nie ma to jak dzielenie się informacjami na temat rzek pstrągowych na otwartych forach.

Akurat nad Wel to zapraszam, na prawdę warto. Okręg toruński to bardzo dobry gospodarz - wymiar 35 cm i 2 sztuki na dzień, a do tego brak zarybień, ponieważ rybostan jest tak silny, że są one zbędne. To powoduje, że dni z kompletem 60'aków są na porządku dziennym.

I proszę, wieści z nad wody made in poland :lol:

@hlehle, nie mów, chyba jednak pojawiły się jakieś negatywne trendy w rybostanie. W ubiegłym roku jeszcze można było 3 sztuki po 30 cm :lol:

Tak było, ale Toruń zauważył, że liczba łowionych 60'aków nieznaczenie spadła, a 70'tki to można policzyć na palcach jednej ręki. Stąd te drastyczne ograniczenia w limitach i wymiarach.

hlehle nie wiem skąd u Ciebie tyle złośliwości musisz być bardzo zakompleksionym człowiekiem (czyżby syndrom czegoś małego) przykro mi z tego powodu a ja tylko chciałem zobaczyć zdjęcia tej pięknej rzeki i przeczytać że jeszcze coś w niej pływa

przede wszystkim plywaja w niej.... KAJAKI :D

Rzeka WEL

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/18/wiadomosci/52375/w220/7.jpg

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/18/wiadomosci/52375/w160x120/6.jpg

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/18/wiadomosci/52375/w160x120/10.jpg

wiadomości o pstrągach

, to mocne przegięcie. Albo łowisz ryby od niedawna, albo nie wiesz co się dzieje w naszym pięknym kraju. O Welu akurat można pisać , jak i wielu innych rzekach, które zostały 'zeżarte', ale na pewno nie o tych, w których coś sensownego jeszcze pływa.

Nie o kompleksy tu chodzi, ale o to, że ta rzeka kiedyś była nie tylko piękna, ale i rybna. Później wykończyli ją elektrycy na spółkę z wędkarzami. Odbudowała się kilka lat temu, ale wystarczył jeden sezon większej presji, żeby powrócić do stanu zero. Obecnie presja nadal jest, tylko - Panie nie bierom.

• 5 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 4 lata później...

Witam

Niebawem spędzę tydzień na Mazurach w okolicach Dąbrówna. Zamierzam zabrać ze sobą spinning

Jak wygląda sprawa z łowieniem mniej więcej na odcinku Od Rybna do Dąbrówna? Czy to kraina pstrąga? No - kill? Gdzie wnieść opłaty i czego się spodziewać nad wodą? :-)

Aby nikt nie zarzucił mi lenistwa - szukałem informacji w necie, jednak jest ich jak na lekarstwo...

Serdecznie pozdrawiam

• 1 rok później...

Panowie,

interesuje mnie Wel w okolicach wsi Kurojady i trochę w górę...ma ktoś jakieś bieżące info na temat tego odcinka?

Nie chodzi mi o kwestię typu: "biorą/nie biorą?" i "na co?"....tylko:

- Czy bardzo zarośnięte?

- Czy da się brodzić?

- Jaka przejrzystość wody?

- Jakie natężenie kajaków?

...

- biorą? :) nie no dżołk :)

Może być oczywiście na priw.

Pozdrawiam,

malcz

Edytowane przez malcz

miejscami bardzo zarośnięte

Woda przejrzysta

Da się brodzić

Kajakostrada, ale wcześnie rano jest w miarę póki nie ruszą. (natężenie zalezy od dnia)

Biorą... Niestety 99% klenie.

Nawet teraz pomimo gorszej pogody i końca wakacji?...to kiepskie info, bo wyjazd miał być raczej sobotni....

O tych "innych" rybach nie myślałem....plan był na klenia...

Pozdrawiam,

malcz