Skocz do zawartości

OKONIE 2012

hobbyspin78

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w ten upał miałem super doznania :lol: Fenwick River Runner do 5g, Quantum Antix 10 żyłka 0,14 i na zmianę cykady SS i kopytka Relax. Okonie nic ciekawego - max 25cm.

Na maxymalnej odległości rzutu w opadzie branie - zacinam - siedzi jakiś okoń??? Na 3/4 odległości jakby wszedł w zielsko, bo stoi w miejscu, a kij wygięty jak ta lala... Za chwilę z 30m odjazd :mellow: Po kilku minutach mam pod łodzią U-BOOTA z okoniem w pysku - odjazd... Znów odjazd... Kobitka z podbierakiem czeka Znów odjazd... I na kolejnym - sam nie wiem którym :mellow: - odjeździe szczupal pozbywa się i okonia i mojego zestawu... A ja zamiast dwóch ryb, które miałem na końcu linki nie mam ani jednej <_< Fajny tłusty U-BOOT był.....

Ja miałem coś podobnego. Poprzedniego lata bawiłem się matchówką z płociami. Holuje następną, a tu nagle zaczep. Kurcze znam te miejsce, tam nie ma zaczepów. Następnie targanie , przytrzymanie około 1 minuty. I wreszcie puszcza. Płotka wygląda strasznie. Skalp zdjęty.

A ja podobnych sytuacji miałem kilka, raz nawet udało mi się wyholować pajka 75cm na matchówkę, który przydzwonił w płotkę, zaciął się w nożyczki i jakimś cudem nie przegryzł żyłki przez 5 minut holu :D Z kolei kiedyś podczas holu pistoleta 45cm przywaliła w niego jego pra pra babcia ale zostawiła go po jakichś 2 minutach jazdy :D

... Natomiast ojciec drugiego kumpla złowił na stawie w m. Tolko niedaleko Bartoszyc 30 okoni o wadze od 70 do 90 dag. Te padły z kolei na spina na żółte kopytko ok 5cm. Nie mogłem uwierzyć gdy mi pokazywali foty. Niestety obaj łowcy zabrali ryby. Smutne to,....

Wczoraj byłem na łódce na zalewie sulejowskim, trafiliśmy dołek i w nim stadko okoni. Ja miałem 4 ładne sztuki koledzy po 8. Nie byliśmy sami na tym dołku ... kolesie obok targali okonie przy każdym rzucie. Na brzegu okazało się że we dwóch wyrwali łącznie 80szt okonia ( nic poniżej 20cm ) i szczupłego 70cm. Oczywiście wszystko na pasztet poszło.

Aż strach pomyśleć jeśli oni tak częściej...

z innej łódki widać było jak koleś wyjął pistolecika 35-40cm. jego kompan na cały głos ... ...wymiarowy ,pakuj jeszcze miarkę mu wyciąga i wali głupa bo się przyglądaliśmy.

Masakra co się dzieje. Skąd to się bierze bo na pewno nie z biedy. Łódka , echosondy, silniki, wędki łącznie kilkanaście tysięcy na wodzie i takie sępy. Tymi okoniami będzie im się odbijało do zimy.

nic na to nie poradzisz... takie pokolenie co sie rusza to sie zje lub jak wypuscisz to inny zlowia i zabiora..

Cale szczescie ze wam na glowe nie weszli lub nie wplyneli... Kiedys mialm sytuacje ze szczupak zerowal akurat przy glowce z ktorej lowilem to cala banda zleciala sie i doslownie obok mnie kij w kij rzucali malo mi na glowe nie weszli... A wez zwroc uwage to jeszcze Ciebie do wora wsadza i w domu kotlety zrobia.

Ja sobie tak nie daję na głowę wejść. Jeśli ktoś przepływa lub robi cokolwiek - co utrudnia mi łowienie - to nie boję się powiedzieć mocnych słów. Ostatnio kajakami prawie przepłynęli mi na jeziorze przed nosem, bo dookoła im się nie chciało - idealnie na linii mojego rzutu. W miarę szybko zareagowałem, przepraszali mnie jeszcze

Dziś wkońcu miałem możliwość wyruszenia na rybki o wędkarskiej porze. O 4:30 zaczynamy już łowienie. Jakoś dziwnie... Tam gdzie zawsze było dużo brań (małe) nie bierze nic... Może to pora większych? Raczej średniaczków :D Fajnie, że maluchy nie skubały. Miałem 6 brań i 5 ryb powyżej 30cm, z czego największy prawie 35cm. Szkoda, że częściej nie mam towarzysza do takich wypraw...

Kijek: Fenwick River Runner do 5g - świetna okoniówa! Kręcioł Quantum Antix 10, żyłka Dragon 0,14 oraz Relax Clonay 2 na 7g główce.

Mój zestawik:

http://img708.imageshack.us/img708/802/dsc0282ln.jpg

Uploaded with ImageShack.us

I rybka:

http://img696.imageshack.us/img696/6167/dsc0284rk.jpg

Wczoraj byłem na łódce na zalewie sulejowskim, trafiliśmy dołek i w nim stadko okoni. Ja miałem 4 ładne sztuki koledzy po 8. Nie byliśmy sami na tym dołku ... kolesie obok targali okonie przy każdym rzucie. Na brzegu okazało się że we dwóch wyrwali łącznie 80szt okonia ( nic poniżej 20cm ) i szczupłego 70cm. Oczywiście wszystko na pasztet poszło.

Aż strach pomyśleć jeśli oni tak częściej...

z innej łódki widać było jak koleś wyjął pistolecika 35-40cm. jego kompan na cały głos ... ...wymiarowy ,pakuj jeszcze miarkę mu wyciąga i wali głupa bo się przyglądaliśmy.

Masakra co się dzieje. Skąd to się bierze bo na pewno nie z biedy. Łódka , echosondy, silniki, wędki łącznie kilkanaście tysięcy na wodzie i takie sępy. Tymi okoniami będzie im się odbijało do zimy.

ehhh... Cały wtorek pływałem po Sulejowie, pływaliśmy obok jakiegoś miejscowego (jak mniemam po obeznaniu łowiska). Średnio co 4 minuty wyciągał przepiękne okonie, nie wiem czy któryś miał mniej niż 30cm, a najwiekszy napewno grubo ponad 35cm. Jak łatwo sie domyślić... żaden już nie pływa, wiec niestety to nie jedyny tam przypadek... :angry:

Taki 35tak to już fajny okonek, ogólnie ryba 30+ już cieszy jak na Polskie wody. Ja też byłem na łodzi, jednak mój wypad nie był zbyt udany...co prawda brań była masa, lecz biła drobnica. Najgorsze jednak to, że moja okoniowa zatoczka była zajęta...a ziomek zberetował 6 kg okoni. Mi po jego rzezi udało złowić się 30staka i koledze coś około 30cm...

fotka kolegi

http://img842.imageshack.us/img842/5589/1009464l.jpg

I jak to tradycyjnie ostatnio bywa ryba wyprawy się spięła, nawet nie udało się jej podprowadzić ku powierzchni.

Dziś z Robertem się obłowiliśmy, wklejam kilka 30+

Mój sprzęt fenwick river runner do 5g, żyłka 0,14 Quantum Antix 10 + Relax Clonay 2, później połowiłem na banjo 1:

http://img72.imageshack.us/img72/9249/dsc0315nc.jpg

http://img850.imageshack.us/img850/3946/dsc0316es.jpg

http://img208.imageshack.us/img208/5125/dsc0321j.jpg