Skocz do zawartości

OKONIE 2012

hobbyspin78

Rekomendowane odpowiedzi

To znowu ja... może przynudzam, bo znów 40 nie ma :blush:Ale kolejne ponad 30 - już mi idzie coraz lepiej.

Koledze Robertowi spadł dobre 35 mi jeden wszedł w zawady i zerwał 0,14 - mały nie był Dragonowska żyłka za 11zł... Już do mnie jedzie Owner 0,16.

Sprzęt bez zmian - Fenwick River Runner do 5g - którego coraz bardziej lubię :mellow: - Quantum Antix 10, żyłka dragon 0,14 + BANJO RELAX 1:

http://img834.imageshack.us/img834/6932/dsc0330s.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img9.imageshack.us/img9/3973/dsc0325qc.jpg

Pierwszy raz złowiłem dużego (jak dla mnie) okonia zamierzenie - tzn. nie przy okazji łowienia szczupaków, sandaczy itp. Polowałem na niego dość długo i wkońcu się udało. Wychodzony. Super emocje na kiju do 5g i żyłce 0,14 - odjazdy niczym dobra metrówka.

Zaszło słońce, brania się skończyły, mieliśmy już spływać - ale jeszcze klasycznie - kilka pożegnalnych rzutów.

40 przekroczone

Sprzęt: FENWICK River Runner do 5g, Quantum Antix 10, Żyłka 0,14 oraz RELAX Banjo 1 perła z zgniłą zielenią na główce kolegi z forum - @robertd:

http://img844.imageshack.us/img844/1537/dsc0399xa.jpg

http://img9.imageshack.us/img9/3374/dsc0413vh.jpg

Panowie,

gratuluję pięknych okoni. Cudowne ryby, piękne fotki.

Gratulacje dla woblera za upór. Jednak opłaca się czekać :D

Ja w tym roku na urlopie, z którego właśnie wróciłem, połowiłem okoni, w tym największego 30cm. Wszystkie większe niż 20cm wyjęte podczas polowania okoni na słonecznice. Te ich szarże pod powierzchnią i cmokanie otwartymi pyskami za uciekającymi rybkami to był chyba jedyny moment, w którym można było złowić coś ładniejszego niż drobnicę. Taki atak stada okoni trwał około 20 sek. po czym okonie jakby zapadały się pod ziemię.

30-tak na kijku do 10g i żyłce 0,14 walczył przepięknie.

Podczas jednego z wypadów łódką za okoniami trafił mi się na ten sprzęt przyłów w postaci Pana Wąsatego :mellow:

Pływaliśmy z synem i mieliśmy fajną zabawę z okonkami.

Syn jak go zobaczył to widać było, że się trochę wystraszył :mellow:

Sumek miał ponad metr, ale jaka jazda była na Mikado Lexusie do 10g !!!

Hol trwał około 30 minut, a kij tak trzeszczał, że tylko czekałem jak strzeli :unsure: Hamulec o mało się nie spalił :lol:

Nowiutka żyłka Owner 0,14 i nowiutki kręcioł Shimano Catana 1000 dały radę. Wąsaty wziął na taką ołowianą rybkę Spinmada z paletką od wirówki (nie wiem jak to dokłądnie się nazywa, ale chyba Wirujacy ogonek) i podwójnym haczykiem.

Pierwszy w życiu sum !!!

Na pamiątkę pozostały fajne fotki.

Na innym, pobliskim jeziorze, Koledzy sąsiedzi połowili ładnych okoni, w tym jednego 40cm, który ważył ok. 1,1-1,2 kg. Grubas był niezły!

Mnie na drugi dzień na tym samym jeziorku wyszedł z pod zwalonego drzewa garbus, którego oceniłem na ponad 50cm !!! :huh:

Ale nawet jak by zagryzł gumkę nie wyjął bym go z tej plątaniny zatopionych konarów. Ale widok i emocje były:) fajnie wiedzieć, ze żyją takie bestie. Na tym jeziorku okonie brały wyłącznie między powalonymi drzewami. Na otwartej wodzie, mimo że dno czyste i twarede było, ani brania...

Fajne mają tam kryjówki, drzew w wodzie dziesiątki lub setki. Aż by się chciało popływać tam łódką...

Pozdrawiam

Slavobeer

Piękne okonie, gratuluje

U mnie w tym roku jeden +-35, kilka około 30cm i duużo mniejszych + jedna spinka koło łódki 40+...

Przyłowy przy szukaniu szczupaków ;)

Szkoda, że kilka lat temu świetne łowisko okoniowe w mojej okolicy zostało zniszczone... od tej pory rzadko nastawiam się na okonie.