Skocz do zawartości

OKONIE 2012

hobbyspin78

Rekomendowane odpowiedzi

@ PGr1: Gratuluję. Udany połów, rzekłbym. Coraz częsciej odnoszę wrażenie, że z brzegu takie okazy są poza moim zasięgniem. Brodząc po pas w "mojej wodzie" (ZZ) nie jestem w stanie przebić się przez 30 cm. Inna rzecz, że woda to przełowiona do cna :angry:

Uchyl rąbka tajemnicy, jeśli łaska - na jakiej głębokości lub odległości od brzegu łowisz te piękne pasiak, no i jeśli to nie sekret, słowo w przedmiocie techniki i wabiów byłoby mile widziane ;)

Edytowane przez Dienekes

Dzięki Kamil ;)

Dla was Panowie, również GRATULACJE za fajne pasiaczki :)

szikakaaa, ja wcześniej łowiłem tylko z 2-3 powyżej 30cm w roku, w tym już przestałem liczyć. Fajnie by było jeszcze złowić coś z 4z przodu :rolleyes:

Dzisiaj brania delikatniejsze, spady, oskubane ogonki...

Ale tak 5 udało się wyholować, jeden fajniejszy 33cm

dscf8135m.jpg

Bardzo ładne pasiaki. Gugcio przedostatnia fota bajeczny irokez wyszedł w tym słońcu.

Pgr łowisko mas z rozpracowane to na pewno jakiegoś zobaczymy. Jak przejrzystość była lepsza to widzieliśmy takie ponad 5dych jak z bolkami pływały. Gratki.

@ smakowy1: O rety! Nie wiem, czy to balans bieli, ustawienia monitora, czy może coś jeszcze innego, ale barwy ma przepiękne! Gratulacje - rozmiar imponujący, ale kolorystyka płetw piersiowych robi jeszcze większy szał :D .

Złowiony z brzegu?

Edytowane przez Dienekes

Takiego właśnie był ( w sumie to jest, bo pływa dalej) ubarwienia. Rybka bardzo ciemna z krwiście czerwonymi pletwami:) Cud natury. Tak złowiony z brzegu. Dzień wcześniej namierzyłem skupisko drobnicy przy brzegu i postanowiłem pojechać i sprawidzić czy nie kręcą sie koło niej jakieś okonie.

Edytowane przez smakowy1

Skoro padło to pytanie i jako że okoń ostatnimi czasy stał się moją rybą docelową, pozwolę sobie na wklejenie linku do postu Sz. Kolegi Zanderixa:

http://jerkbait.pl/topic/17989-dodatkowe-informacje-o-warunkach-polowu-ryb/

Kolego smakowy1, gdybyś zechciał uchylić, jako pierwszy w tym temacie, rąbka tajemnicy, podług schematu przedstawionego powyżej ^_^

Danych do analizy nigdy zbyt wiele ;)

Witam, rybka została złowiona w jeziorze na twistera ok 7cm koloru motor oil na 3g główce, głębokość ok 1.5m. W miejscu tym było bardzo duże skupisko drobnicy. Rybka wzieła na przynętę prowadzona w delikatnym opadzie. W dniu połowu wiał lekki zachodni wiaterek, niebo lekko zachmurzone. Pozdrawiam

Dzięki. Ja zawsze mam dylemat - miesiącami łowię z wolframem i na okoniowe paprochy mam same okonie. Wystarczy, że danego dnia wyeliminuję stalkę i bęc, w tym samym miejscu, w którym wcześniej nie było zębacza, obcinka. Zakładam wolram i... to samo, zero szczupłych :angry: A czy okoni mniej? Tego nigdy się nie dowiem, choć wieść gminna niesie, że one tego nie lubią.

post-50866-0-16916400-1350848625_thumb.jpgwczorajsze dwa pasiaczki,może nie takie jak kolegów wyżej w wątku ale też cieszą-dobre 30tki,wyhaczone bez wyjmowania z wody,złowione na wobler,zreszta widać na załączonych obrazkach,wedka RST plus stradic,zyłka 0,18,na "mojej" :) rzece-Supraśl.

post-50866-0-28516400-1350848512_thumb.jpg