sol321 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Ja również rozpocząłem sezon podlodowy, wywierciłem z 15 dziur, lód 4-5 cm. Okonki braly ale wszystko co wyjałem to do 20 cm. Był jeden łobuz co nie chciał się zmieścić do dziury , na oko 45cm i w efekcie rozgięła się kotwiczka w błystce... miałem jeszcze chwile czasu, ale dalej nie było nigdzie drzewa blisko brzegu, żeby się zabezpieczyć. Mam oczywiście kombinezon pływający i kolce, ale i tak nie można temu ufać w 100 % lina i drzewo to jest sprawdzony sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 ... miałem jeszcze chwile czasu, ale dalej nie było nigdzie drzewa blisko brzegu, żeby się zabezpieczyć. Mam oczywiście kombinezon pływający i kolce, ale i tak nie można temu ufać w 100 % lina i drzewo to jest sprawdzony sposób .... ja tam nie jestem zwolennikiem takiego łowienia ale jak nie ma drzewa to można coś takiego zastosować: http://allegro.pl/sruba-lodowa-irbis-17-cm-i2853473472.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 ja tam nie jestem zwolennikiem takiego łowienia ale jak nie ma drzewa to można coś takiego zastosować: http://allegro.pl/sr...2853473472.htmlMyślę żę w 5 cm lodzie taka śruba się nie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Myślę żę w 5 cm lodzie taka śruba się nie sprawdzi. nie wiem... nie wkręcałem w taki cienki lód ale po wkręceniu gdzieś tak do połowy śruby na pewno nie da się jej wyciągnąć czy wyrwać. Edytowane 10 Grudnia 2012 przez rybak109 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Ja myślę że na takim lodzie to ma szanse sprawdzić się jedno - wizyta u psychoterapeuty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Ja myślę że na takim lodzie to ma szanse sprawdzić się jedno - wizyta u psychoterapeuty. :D podpisuję się pod tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia023 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 5 cm to lekka przesada jak dla mnie... Mozliwe jest ze w niektorych miejscach lod moze miec 1 cm grubosci :| Mam takie dlugie jezioro w okolicy, ktore wczoraj bylo zmarzniete do polowy, na jednej czesci lod 15 cm, na drugiej woda. Jak zmarznie calosc to moze byc niebezpiecznie dla tych co nie wiedza, bo przy pierwszym otworze moze byc 20 cm grubosci i ktos sobie bedzie chodzil na pewniaka po calym jeziorku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Koledzy, tak tu się zżymacie, a od czego jest lina przytroczona do drzewa lub śruby w ten lód wkręconej? :lol: Edytowane 10 Grudnia 2012 przez Dienekes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sol321 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 5 cm to lekka przesada jak dla mnie... Mozliwe jest ze w niektorych miejscach lod moze miec 1 cm grubosci :| Mam takie dlugie jezioro w okolicy, ktore wczoraj bylo zmarzniete do polowy, na jednej czesci lod 15 cm, na drugiej woda. Jak zmarznie calosc to moze byc niebezpiecznie dla tych co nie wiedzaKolego jakbym nie znał zbiornika to bym na pewno nie wchodził na 5 centymetrowy lód. To jest staw ze żwirowym dnem bez jakiegokolwiek przepływu, głębokość wszędzie jednakowa (1m). Różnica w grubości lodu na 100% nie przekracza 1cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr-perch Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Pięć centymetrów pierwszego lodu wystarczy do wędkowania dla średniociężkiego człowieka. Ważną też jest kwestia nastawienia się psychicznego i technicznego do możliwości skorzystania z niechcianej kąpieli.Sławku uwierz mi, ten lód jest dużo bardziej przewidywalny i bezpieczny niż 20-to centymetrowy w marcu czy kwietniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek O Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Najlepszy taki jak na okładce w "Wędkarskim Świecie" na styczeń 2013r ! Tak jeżeli chodzi o lód jak i okonia !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlik832 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Pięć centymetrów pierwszego lodu wystarczy do wędkowania dla średniociężkiego człowieka. Ważną też jest kwestia nastawienia się psychicznego i technicznego do możliwości skorzystania z niechcianej kąpieli.Sławku uwierz mi, ten lód jest dużo bardziej przewidywalny i bezpieczny niż 20-to centymetrowy w marcu czy kwietniu. Święta prawda. 5cm czarny lity lod jest w jakimś stopniu przewidywalny i czytelny. Zwłaszcza jeśli zna się zbiornik bo to jest podstawa. U nas narazie jest tylko śniegowa kaszka bo sypie codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LaHaine Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Pierwsze wyjście na lód zaliczone. Większe ryby nie były chętne do współpracy, kilkanaście sztuk wyjętych w rozmiarze do 20cm.Łowisko: dobrze mi znane zapuszczone stawy o głębokości do 1,5m grubość pokrywy lodowej 8-10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekiel11 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Też dziś pierwsze "lodowanie" zaliczyłem. Nic szczególnego max. 28 cm. Jez. Blanki nie zamarzło jeszcze w każdym miejscu więc trzeba uważać w bliskiej przyszłości co by na ledwo zamarznięty obszar jeziora nie wejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Pode mną wczoraj załamał się lód w pracy jak wchodziłem na staw. Oczywiście linka do drzewa była:) Na środku lód miał 10-15cm i był mocny. Przy brzegach 5cm i sama gąbka. Trzeba uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Może i ja pojadę sprawdzić jaki jest lód.... Ale co mi po tym jak czasu na ryby nie ma A za 2tyg jak będzie chwilka to może już lodu nie być...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kksm Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Przedwczoraj byłem było OK, dosyć mocny chociaż niezbyt gruby 5-7 cm i podziabaliśmy z kumplem trochę drobiazgu. Dzisiaj był nieco grubszy ale 2/3 to zrobił się śniegolód, w którym noga się zapadała a 3-4 cm to lód. Po lekkim tupnięciu załamało się i wpadłem całe szczęście tylko po łydkę. Radzę więc uważać z dnia na dzień się zmienia nawet na gorsze mimo, że temperatury u mnie non stop na minusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Świeże info znad wody W lubuskim na przeciętnych jeziorkach lód 30m od brzegu na głębokości 2m ma dobre 8cm. Nie jest to czysty lód, z wierzchu wygląda jakby 1-2cm to był zmrożony śnieg, jednak jest bardzo twardy. 50m od brzegu miał około 7,5cm. Nic nie trzeszczało, nic się nie zapadało, skakałem. Na dalsze wyprawy w głąb jeziora było już za ciemno W weekend ma być około +2 więc cienko to widzę, chyba, że później znów przyjdą mrozy. ps sprawdzałem na 3 jeziorkach o małej głębokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlik832 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 U mnie na jeziorku z 3cm lodu właściwego i do tego z 5cm sniegolodu. Od jutra deszcze u mnie zapowiadają to może rozpuści trochę ten śnieg i w końcu po odwilzy zacznie przyrastać normalnie lód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 (edytowane) Ja byłem dziś na zwiadach na dużym jeziorze niedalerko mnie i o ile na zatoce było nawet 20-kilka tak na otwartym wiatr połamał pierwszy lód i zniósł go w róg a ten który potem nastał okazał sie cienki. I chwilę po rozpoczęciu wiercenia spierdzielałem aż miło Trzeba tu będzie poczekac jeszcze. Jutro na małe jedziemy i tam powinno być oki. Edytowane 15 Grudnia 2012 przez MIGOTKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubsonon Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zaraz się okaże, że nie tylko jesień w tym roku była specyficzna, ale i że zima również zrobi nam psikusa - trzymam kciuki, oby tak się nie stało, a wszystkim życzę samych bezpiecznych powrotów na suchy ląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafijas Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Lód nie jest zbyt pewny ale jak to się mówi , Kto nie ryzykuje ten nie ma Kilkadziesiąt "okonków" wyciągniętych w tym z 10-15 które można juz nazwać okoniami Poniżej prezentuje zdjęcie jedenego z nch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capri Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 @mafijas, co to za młyneczek?, szukam czegoś takiego:) gratuluję garbów i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Ja w ten weekend byłem pierwszy raz na lodzie i powiem szczerze bardzo mi sie to spodobało, okoni nałowiłem ( ilośc) wiecej niz w niejeden dzień na spina/casta ale ich wielkośc była bardzo słaba,łowiłem na mormyszkę + ochotka Mam pytanie - jak "zwiększyć" rozmiar łowionych okoni?Czy wieksze okonie to tylko błystka/blaszka? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi