Skocz do zawartości

OKONIE 2012

hobbyspin78

Rekomendowane odpowiedzi

Coście się tych zawodów uczepili :lol: Ok powiem inaczej. Zalety łowienia na ruchomą szpulę:

-kontrolowanie głębokośći, za każdym razem kiedy zmieniam otwór nie zwijam żyłki tym samym mam porównanie;

-nie zwijając żyłki na szpulę tylko przenosząc np nawiniętą na dłoń szybciej obławiam większy obszar szukając ryb;

-lepsze podanie i czucie przynęty,

-tańsze, można mieć kilka wędek z różną średnicą żyłki i różnymi przynętami,

-zastosowanie cienkiej żyłki, na dużym mrozie żyłka obmarza na stałej szpuli i łatwo ją można urwać;

- No i najważniejsze SUPER RADOCHA przy holowaniu w palcach. Moje palce to hamulec który reguluję na bieżąco :P .

Zalety łowienia na stałą szpulę:

- hamulec ułatwia hol ryby;

Dla mnie wynik jest oczywisty i nie mówię o zawodach :P  :P  :P

Coście się tych zawodów uczepili :lol: Ok powiem inaczej. Zalety łowienia na ruchomą szpulę:

-kontrolowanie głębokośći, za każdym razem kiedy zmieniam otwór nie zwijam żyłki tym samym mam porównanie;

-nie zwijając żyłki na szpulę tylko przenosząc np nawiniętą na dłoń szybciej obławiam większy obszar szukając ryb;

-lepsze podanie i czucie przynęty,

-tańsze, można mieć kilka wędek z różną średnicą żyłki i różnymi przynętami,

-zastosowanie cienkiej żyłki, na dużym mrozie żyłka obmarza na stałej szpuli i łatwo ją można urwać;

- No i najważniejsze SUPER RADOCHA przy holowaniu w palcach. Moje palce to hamulec który reguluję na bieżąco :P .

Zalety łowienia na stałą szpulę:

- hamulec ułatwia hol ryby;

Dla mnie wynik jest oczywisty i nie mówię o zawodach :P  :P  :P

Ja również od zawsze łowię na błystkę wędką z ruchomą szpulą, nawet w takich Wigrach, gdzie okonie biorą na 25m. Hol sporej ryby bez użycia kołowrotka to jest właśnie to, co ciągnie mnie na lód nawet w najwieksze mrozy.

• Like 1

Pierwszy raz w życiu (a łowię od ponad 40lat) widziałem tak wielkie, ogólnodostępne i bezpłatne lodowisko (ponad 700ha)  ;)

a co to za łowisko jeśli wolno spytać ?

kawał wody bez włodarza?

gratuluje regularności w połowach, a co do Oli to nieźle śmiga :) przypomniało mi się jak 20 lat temu na takim czystym lodzie na Sukielu robiliśmy hokejowe rozgrywki  - oczywiście nie z Olą ;)

edit: doczytałem że chodziło o lodowisko, a nie o łowisko...

Edytowane przez rybak109

Wzięła zdecydowanie, jak okoń z gruntu. Holuję ją już ponad dwa lata. A najważniejsze Sławku jest to, że długo nęcić nie musiałem ;) Lubi świecidełka, ale która nasza Pani nie przepada za takimi błyszczącymi przynętogadżetami ?

Rybaku109 - tajemnicy nie ma. Przynajmniej ja nie robię. To jezioro Wulpińskie.

Edytowane przez mr-perch
  • Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...