Skocz do zawartości

OKONIE 2012

hobbyspin78

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Zanderix za odpowiedź. Spytałem o te kotwice bo mam kilka rapalek z trzema kotwicami, ale usuwam środkową nawet nie ze względu na RAPR, ale przede wszystkim z tego powodu, że 3 kotwice na wobku bardziej mi się kojarzą z szarapakiem tudzież z desperackim mięsiarstwem niż z C&R. Już dwie kotwy potrafią czasami zrobić bloody mess na rybsku, nie mówiąc o trzech, no... chyba że ma się mistrzowską wprawę żeby zapiąć rybę 'za skórkę' na jeden grot (w środkowej kotwicy :D ) i doholować ją bez szwanku do łodzi. Co prawda łatwiej by chyba było złowić węgorza na fatso, dlatego gratuluję po raz kolejny mistrzowskich zdolności i przepięknej foci :D

Co do PZW i wypowiedzi niektórych ichtiologów nie wypowiem się bo musiałbym złamać zasady forum, ale popieram Twoją opinię.

Co do żyłek na okonie... nie używam - no chyba że pod lód. Ostatnio pod każdy zestaw preferuje pleciugę + odpowiedniej długości i grubości FC.

Pozdrawiam,

Piotrek

Przedwczoraj zostałem dwukrotnie zadziwiony przez moich kolegów. Jeden złowił okonia o wadze 1.5 kg na prywatnym stawie w m. Kiwajny niedaleko Górowa Iławeckiego. Co prawda na robaka, ale... Natomiast ojciec drugiego kumpla złowił na stawie w m. Tolko niedaleko Bartoszyc 30 okoni o wadze od 70 do 90 dag. Te padły z kolei na spina na żółte kopytko ok 5cm. Nie mogłem uwierzyć gdy mi pokazywali foty. Niestety obaj łowcy zabrali ryby. Smutne to, ale chodzi mi o coś innego- najwyraźniej przyszły dobre dni na połów dużych sztuk, więc połamania kijów, sam chwytam za wędkę i chociaż spróbuję na swoich wodach coś złowić.

Pozdrawiam moczykijów.

Przedwczoraj zostałem dwukrotnie zadziwiony przez moich kolegów. Jeden złowił okonia o wadze 1.5 kg na prywatnym stawie w m. Kiwajny niedaleko Górowa Iławeckiego. Co prawda na robaka, ale... Natomiast ojciec drugiego kumpla złowił na stawie w m. Tolko niedaleko Bartoszyc 30 okoni o wadze od 70 do 90 dag. Te padły z kolei na spina na żółte kopytko ok 5cm. Nie mogłem uwierzyć gdy mi pokazywali foty. Niestety obaj łowcy zabrali ryby. Smutne to, ale chodzi mi o coś innego- najwyraźniej przyszły dobre dni na połów dużych sztuk, więc połamania kijów, sam chwytam za wędkę i chociaż spróbuję na swoich wodach coś złowić.

Pozdrawiam moczykijów.

30 takich garbusów ważyło minimum 21kg !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aż się nie chce uwierzyć, że tyle pięknej ryby zostało zarżnięte.

Ludzie kochani !!! (to o tym panu łowcy) Umiaru nie macie?

Ciekawe czy na tym stawie obowiązywał RAPR, który wskazuje na limit 5 kg?

Pozdrów tego Pana serdecznie :wacko:

Wynik godny uwagi, ale ze względu na rzeź potępiam.

Slavobeer

Witam, takich przykładów sa tysiace...jakies 2 lata temu u nas na jednym kanale,nagle mozna było łowic,słuchy chodziły ze ryby w bród,postanowilismy to sprawdzic,zachodzimy nad wode a tam kilkadziesiat osób,stajemy z boku i obserwacja,nie daleko nas chłop konczy łowienie,wyciaga siatkę na 5 kręgów,i cała pełna,a w niej karasie,takie o25cm w góre,i ładuje do reklamówki,jeden go zagaduje i mówi chłopie wypuśc troche po co ci tyle,a ten mówi:a wemę troche Jaśkowi bo dla kota chciał :huh: :angry: .no upadłem normalnie.

Tak jest w tym dzikim kraju ze jak bierze to niema zmiłuj,trzeba wydłubac do końca,a potem sie wspomina ale tu kiedys były ryby,szkoda ze niema.

Tak jak mówisz. Przykro było patrzeć na takie piękne okazy i wiedzieć, że skończą jako kotlety.Przypominało to zdjęcia i filmy, które wklejaliście o Rosji czy Stanach, bądź Kanadzie. Staw z tego co wiem należy do prywatnego właściciela, jest nieprzepływowy i chyba kiedyś dawno temu wykopany. Jaki stan prawny, niestety nie wiem. Co ciekawe ryby były złowione ze środka pływającego od strony niedostępnej z brzegu z powodu gęstej roślinności. Wg. otrzymanych informacji brzeg ze stanowiskami wędkarskimi jest praktycznie pusty jeśli chodzi o okonie. Miejscowi podobno łowią tam tylko karasie i liny...