Skocz do zawartości
  • 0

Głębokość schodzenia przynety- pytanie do Trolingowców

jerzy

Pytanie

witam,

Mam pytanie do tych co maja większe doświadczenie w trolingowaniu. Czy jest jakis sposób na określenie, choćby tylko szacunkowe, na jakiej głębokosci znajduje sie wobler? Nie dysponuje echosondą itd. Przeglądałem forum, ale niewiele znalazłem. Dla ułatwienia podam, ze łowie na linkę 15 lbs przynetę (shad rap 9 DR, DT 16, perch 8F, perch 8 SDR) wypuszczam na 45 m za łódż. Płynę z prędkością od 2 do 5 km/h

pozdrawiam Jerzy :D

• Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

trzeba przekabacić @Sławka, żeby pomyślal poważnie o zlocie pstragowym. wiem, że ma chlopak duże doświadczenie w ich połowach. Ja jeszcze nigdy nie złowilem tej ryby buehehehehe !!

Choc biorąc pod uwage wyniki jakie mam od połowy pażdziernika to zaczynam marzyć o szczupaku 45 cm :unsure: :unsure: :unsure:

J

• 0

Jurku Wobek oczywiście jurkowy- no bo niby jaki inny :mellow:

miejsce - kręta rynna 4-7 m głęboka. wobler prowadzony max metr nad dnem. Co ciekawe sporo bran nastepuje (nie tylko dzisiaj) przy zmianie tempa prowadzenia, a niemal reguła sie staje branie w sytuacji gdy zwalniam szpule, odwijam kilkanascie zwoii, zabezpieczam szpule. wobler nagle zaczyna pracowac, schodzi w dol i ... adrenalina strzela uszami...

Wędka: AC66HF

multik: 201DC

linka: PP 20 lb

wobek:

- 88cm na jurko wobka

w kolorze 06

-75 cm ten sam wobek kolor 26

• 0

Wiesz tak ogladałem ten wobler, na stronie BPS i zastanawiam sie ,kto w polsce w necie sprzedaje woblery kamatsu? mam wrażenie, że bardzo podobny jest w ich ofercie. W przyszły weekend, bede miał nowe wiosełka, wieć zainstaluje do nich swojego kuzyna i też pociągnę woblera po głebszych rynnach.

pozd JW

• 0

Jurku w ofercie jest dosc podobny, ale nieco krotszy. bardziej pekaty i grubszy. choć na pierwszy rzut oka faktycznie bardzo podobny. z ciekawostek firma SPRO ma w ofercie dogladnie tego samego w iscie wariackich kolorach... albo mieli :mellow:

• 0

Mifek, a gdzie można kupić w polsce wobki spro, albo kamatsu? phala, mam podobne zdanie do twojego, jesli chodzi o umaszczenie typu GT, zawsze mam jakieś opory w stosowaniu takich przynet, złowilem w życiu na slidera 7S GT dwa nie wielkie sandaczyki i kilka okonii, ale przejrzystość wody była prawie żadna. Ale zeby trolować czymś takim?! Widzialem w zeszłym roku dwóch gości co na jeziorze w Łagowie łowili całkiem nie małe szczupaki na shad rapa 9 DR FT, ale ja jak mam wybierać to albo zakladam plotkę salmo, albo bialo niebieską rapalkę.

pozd JW

• 0

@ Jerzy :D proponuje abys sprobowal trolingu na zestawie o dlugosci okolo 20 m . Mozna te rynne przetrolowac jednostajnym tempem , mozna tez momentami zwalniac i przyspieszac , wobler wtedy albo wyplywa albo mocno nurkuje [ tak zrobil Mifek :mellow: ]. Mozna tez przeplynac delikatnym ruchem wezowym ten row , czyli odbijamy lodzia w lewo i prawo , wszystko zalezy od szerokosci tego rowu ...i tu by sie przydalo echo :D

• 0

A po co tak kombinować ???

Wystarczy wypuścić woblera na 30m-40m za łajbą i poprosić kolegę z echem, zeby go napłynął i odczytał głębokość na jakiej pracuje. Właśnie tak sprawdzałem w Szwecji swoje nowe trollingowce chodzące na 17-20m.......faktycznie pracowały na 21m !!! Wobler DT na długiej lince i przy szybszym trollu u mnie schodził na 8.5m.

• 0

A proszę bardzo......YO-ZURI Hydro Magnum Deep Divers 180mm/100g....jedyne woblery z możliwością doczepienia pod sterem ciężarka do 100g(bez znacznego wpływu na pracę woblera) Bez dodatków schodzą do 10-12m, te 21m osiągnąłem z dopalaczem 60g, podejrzewam, że przy 100g oliwce można nawet zejść na 30-35m, co na wielu głębokich akwenach sielawowych ma zastosowanie.