Skocz do zawartości
  • 0

Głębokość schodzenia przynety- pytanie do Trolingowców

jerzy

Pytanie

witam,

Mam pytanie do tych co maja większe doświadczenie w trolingowaniu. Czy jest jakis sposób na określenie, choćby tylko szacunkowe, na jakiej głębokosci znajduje sie wobler? Nie dysponuje echosondą itd. Przeglądałem forum, ale niewiele znalazłem. Dla ułatwienia podam, ze łowie na linkę 15 lbs przynetę (shad rap 9 DR, DT 16, perch 8F, perch 8 SDR) wypuszczam na 45 m za łódż. Płynę z prędkością od 2 do 5 km/h

pozdrawiam Jerzy :D

• Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@ gadda123

180 mm i 100g + ciężarek, To nie wobler to pocisk przeciw pancerny !!! Ja chce obłowic jakąś 'plyciznę gdzie sa dwa trzy dolki 9m !! Dla mnie P12F już jest gigantem, wziąwszy pod uwage oczko wodne w ktorym lowię i pływajace w nim chudziaki

Miło sie jednak czyta jak ktoą lowi takie ryb, ze potrzebuje 100g przynęt

pozd jerzy

• 0

@jerzy

No widzisz, każdy inaczej łowi. Ale tym swoim P12F to do sielawowców jeszcze ci bardzo daleko, ja łowię głównie na dużych głębokościach i jak z 25-30m toni walnie szczupak to konkretny, rzadko kiedy ma mniej niz 7-8kg(o Mazurach mówię, Skandynawia to inna bajka)

@klon

Jesteś w błędzie. Owszem używa się dużych przynęt i to bardzo często. W moim pudle nie zobaczysz nic poniżej 17cm, a łowię głównie na Narwii/ZZ......i łowię spore szczupaki.

• 0

@gadda123, @klon

Na moim jeziorze niema sielawowców bo niema też sielawy, szczupaki siędzą już głębiej ale takie 7-8 kg to raczej te najwieksze (dane z 4 ostatnich lat) Skoro szczupaki mniejsze, to i sprzęt odpowiednio delikatniejszy, ja cały czas zastanawiam sie nad 'strategią polowow w następny weekend bo to bedzie ostatni raz w tym roku na lodzi. Rozmawialem dziś z gosciem ze sklepu wędkarskiego, ktory jest zapalonym łowcą ryb morskich, czesto stosuje też głęboki troling. Co prawda, dla niego DT 16 to paproszek jak to ładnie nazwał, ale powiedział, ze tego typu konstrukcja na 30m lince 15 lb osiągnie 8 m przy prędkości powyrzej 6 km/h. jeśli jednak bedę płynął wolniej 2-3 km/h to nalerzałoby wspomnianą rapalke dociążyć tak, aby strała się tonąca. zalecił też, aby cięzarek umieszczony zamiast przedniej kotwicy niebył cięższy niż 12 g, bo to może ujemnie wplynać na prace tego woblera. Ja nie mam powodu mu nie wierzyć, ale chetnie uslysze wasze opinie na ten temat

JW

• 0

Zastanawiająca jest różnica w cenie między ofertą na Allegro a sklepem (obie oferty to ta sama osoba) - w Allegro 240 PLN, w wedkarskiezakupy.pl 46 PLN - czyli na Allegro PIĘĆ RAZY drożej! Nic z tego nie rozumiem... Na wszelki wypadek zamówiłem w sklepie 3 szt. Cena ze sklepu wydaje się bardzo korzystna - średnia cena w USA tego wobka to $15.

Pozdrawiam

• 0

A po co tak kombinować ???

Wystarczy wypuścić woblera na 30m-40m za łajbą i poprosić kolegę z echem, zeby go napłynął i odczytał głębokość na jakiej pracuje. Właśnie tak sprawdzałem w Szwecji swoje nowe trollingowce chodzące na 17-20m.......faktycznie pracowały na 21m !!! Wobler DT na długiej lince i przy szybszym trollu u mnie schodził na 8.5m.

Bardzo jestem ciekaw jak można rozróżnić na ekranie echosondy woblera od innej prawdziwej ryby ?????

• 0

@jerzy

@klon

Jesteś w błędzie. Owszem używa się dużych przynęt i to bardzo często. W moim pudle nie zobaczysz nic poniżej 17cm, a łowię głównie na Narwii/ZZ......i łowię spore szczupaki.

Mówisz? Ja ich w Polsce nie używałem. A głównie łowie na podanych przez Ciebie wodach. Zdawało mi się, że nasze szczupaki w przeważającej liczebności są w takim rozmiarze, że prędzej nabiorą, na ich widok, ochoty do tarła niż do konsumpcji :lol:

No ale w takim razie muszę spróbować. W Piątek na ZZ od rana :mellow: :mellow:

• 0

Byłem dzis caly dzień nad wodą i sprawdzalem w praktyce, rady jakie udzieliliscie mi w kwestii trolingowania. Więc tak:

DT 16 wypuszczona na dokładnie 30m na lince PP 15lb, schodzi na 7m beż zadnych dodatkowych dociążeń. prędkośc lodzi około 3,5 km/h. Skąd to wiem? Ano na 7m czuć było wyrażnie, jak ster woblera uderza o twarde dno jeziora. Podniesienie wyżej szcytówki powodowało, że przyneta zaczęła iść tuż nad dnem. Rapala shad rap DR 9cm, wypuszczona na tym samym zestawie szła w pół wody i odziwo na nią było jedyne chimeryczne branie szczupaka. Myślalem, ze szczupaki o tej porze roku sa znacznie głębiej.

niestety dzis moja Pani okazala się skuteczniejsza odemnie bo na pomaranczowa gumę trafiła 30 cm okonia.

post-268-1348913309,411_thumb.jpg

• 0

Byłem dzis caly dzień nad wodą i sprawdzalem w praktyce, rady jakie udzieliliscie mi w kwestii trolingowania. Więc tak:

DT 16 wypuszczona na dokładnie 30m na lince PP 15lb, schodzi na 7m beż zadnych dodatkowych dociążeń. prędkośc lodzi około 3,5 km/h. Skąd to wiem? Ano na 7m czuć było wyrażnie, jak ster woblera uderza o twarde dno jeziora. Podniesienie wyżej szcytówki powodowało, że przyneta zaczęła iść tuż nad dnem.

DT16 tyle zszedl, bo juz glebiej nie bylo. Jakby bylo, zszedlby glebiej. Zdziwilo mnie, ze proste podniesienie szczytówki spowodowalo to, co spowodowalo, normalnie to trzeba jeszcze dyszel skrócic, bo DT tak latwo sie nie wznosi, starczy na ster popatrzec...

• 0

@phala, jak widzisz fala nie wielka więc szansa nieplanowanej kąpieli tez nikla dlateo zaryzykowalem i wziąlem aparat.

@Kuba, czy DT16 moze zejść głębiej bez dodatkowych cięzarkow to nie jestem pewien?, może w innej konfiguracji linka/odległość/prętkość łodzi. Wobler prowadzilem wzdłóz rynny, gdzie miejscami jest 9 m i w głębszych miejscach, wabik nie uderzał w dno jeziora, cały czas szczytowka wędziska była opuszczona przy powieszchni wody

Jerzy