Skocz do zawartości

TOP 10 Najlepszych kołowrotków spiningowych minionych 10 lat..

Greg1407

Rekomendowane odpowiedzi

Nie lepiej zrobić Top 10 kręciołków? A nie z ostatnich 10 lat? Są pewne konstrukcje wiele starsze co do dnia dzisiejszego cieszą sie uznaniem. Z miłą chęcią bym poczytał taki post  ;)

Wiesz myślałem o tym ale chcę dać szansę dla młodego pokolenia, druga sprawa, te które robiono 20 lat temu są nie osiągalne często a tu celowo daje 10 lat wstecz gdyż wyłonią się dobre maszyny.. Masowej produkcji.. ;)

Z tych dobrze przeze mnie sprawdzonych:

1. Stella 10

2. Vanquish 12

3. Twin Power SW 09

Dodałbym już teraz śmiało:

1. Stella 14

2. Twin Power 15

Przy Vanquishu 16 zadrżała mi ręka. Mam 3 od kilku lat i mam mieszane uczucia. Kręci ładnie ale moc i pewnie trwałość jakby nie ta...

Jako młynek wszechczasów typuję Stellę 10.

no więc właśnie

za parę lat okaże się może że Stella 14 jest bardzo dobra jak starsze modele

• Like 2

Spro red arc, tyle wytrzymal ze az sie zdziwilem

A mi się rozsypał po 4 dniach  , ale tak naprawdę na 1 łowieniu(ale 4 dnia oddałem bo na sucho słychać był stukot) coś z przekładniom było nie tak ... ,  dostałem naprawiony ale z adnotacjom od serwisu że niby był ciągnięty na zaczepach ... toś się wkurzyłem bo nawet małego okonka na niego nie złapałem i teoretycznie wykonałem 2 rzuty ... , ale miałem inne podejrzenie że sprzedawca który mi go sprzedał zapewne sam na nim łowił weekendowo ...cwaniaczek bierze sprzęt z półki i na nim łowi po czym sprzedaje dalej jako nowe .

Edytowane przez Derrek
  • Like 1

Małe podsumowanie.. Zdecydowanie pryw wiodą dwie konstrukcje Shimano TP i Stella w różnych wariantach..

Redozaubery.. Tańsza alternatywa do porządnego ciorania..

Malo osób chwali Slammera (albo nie łowil albo to shit)

Mam slamera 250 czy jakoś tak, gdzieś się kurzy. Więcej wad niż plusów choć sporo nim kręciłem.

• Like 1

Mam slamera 250 czy jakoś tak, gdzieś się kurzy. Więcej wad niż plusów choć sporo nim kręciłem.

Ja dwukrotnie próbowałem przekonać się do Slamera  i dwukrotnie poszedł do ludzi.

Kołowrotek niewątpliwie ma moc i jest trwały , ale wad mu też nie brakuje.

• Like 1

A jak dla mnie ideolo. Lubie ciężkie rzeczy i często koledzy po kiju pytają po uja Ci taka betoniara i kij 300 cm.. Mama zawsze mówiła że tobie to trzeba dawać tylko rzeczy ze szkoły radzieckiej, ojciec zaś że tylko pancerwafle poniemieckie.. Co nie w nie w łapę to poniższy...

• Like 1

Penn Slammer... Kiedyś śmiałem się z tego kołowrotka. Kilka lat temu usłyszałem , że jego produkcja w pierwotnej postaci się kończy i kupiłem 260, aby po prostu go mieć, skoro taki kultowy. Miałem możliwość wyboru "jednego z dziesięciu". Jako jedyny właściwie wyważął mi średnio-ciężki sandaczowy spinning, więc zacząłem nim łowić. Dzisiaj po kilku sezonach powiem tylko, że jego mechanizm pracuje lepiej niż Daiwa Exist Branzino Hyper Custom, którą po jednym sezonie sprzedałem, nie robi bród w przeciwieństwie do np. Stelli Millennium, która miała tę przypadłość i chyba nie wytrzymała u mnie nawet sezonu, oraz daje podczas łowienia niesłychaną pewność, której brakuje mi w super nowoczesnych kołowrotkach firm na "D i S", a którą dawały kiedyś kołowrotki ABU i DAM. Nie jest to kołowrotek na pstrąga, ale jadąc na średnio-ciężkie sandaczowanie lub troć, zawsze wybiorę Penna Slammera 260 a nie Stellę czy Exista. Piszę o moim Slammerze, o innych się nie wypowiadam, ale jak widać Stella też Stelli nie równa.

• Like 3