Skocz do zawartości

TOP 10 Najlepszych kołowrotków spiningowych minionych 10 lat..

Greg1407

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

A ja właśnie odkryłem, ze nie posiadam żadnego kołowrotka, który spełnia kryteria tego TOP 10, bo najmłodsza konstrukcja, która posiadam, to Stella SW 2008 ????

Ciekawi mnie natomiast dużo dobrego na temat Daiwy Exceller Plus napisane przez jednego z kolegów powyżej. Miałem takowego przez dwa czy trzy sezony, ale jakość wykonania pozostawiała bardzo dużo do życzenia. Owszem, zero problemów z hamulcem i nawój linki przyzwoity, ale oporowka potrafiła przepuścić, a później wyrobiły się gniazda łożysk w obudowie, a co za tym idzie „ząbkowanie”.

Zdecydowanie jest kilka wybitnych pozycji wśród topowych kołowrotków ostatniego ćwierćwiecza. Myślę jednak, że oceniać sprzęt należy w kategoriach, chociażby lekko/średni, mocny, bardzo mocny. W kategorii light/medium mogę polecić Exist 05, steez 05, certate 04, TP06 Mg, Tp09 Mg, Stella 10/FE, morethan 3000 branzino.

• Like 2

Dziwi mnie brak w zgloszeniach do topu10 Certaty 2500R niebieskiej/satynowej.Chyba Ma trochę więcej lat niż 10,

Mam go wiele już lat, ale nie odważyłbym się wstawić go do top 10.

Daiw miałem i nadal mam kilka, choć i Shimano także niemało (głównie Stellki i Vaquishe).

Nie wstawię go dlatego, że przerzucając wiele Daiw, nie rozumiałem pojęcia ząbkowanie. Dzięki Certate 2500R zrozumiałem co to znaczy.

Kołowrotek kupiłem bezpośrednio w Japonii czyli jak to się często mówi na najbardziej wymagającym rynku Świata.

Wisi ten wątek już czas jakiś, dotychczas nie miałem weny podać swojego top kołowrotków.

Może to i dobrze.

W momencie gdy ten wątek powstał napisałbym że do zastosowań lekkiego i średniego spinigu mój numer 1 to Stella 10 ( fe).

Teraz bym już nie napisał tak :)

Stella z tej generacji jest nadal w mojej ocenie świetnym kołowrotkiem.

Natomiast po próbach Stelli 07, Stelli 10, Stelli 14 i Stelli 18, a wcześniej jeszcze wcześniejszych generacji, doszedłem do wniosku, że to nie ma znaczenia :)

Mogą któreś mniej lub bardziej mi się podobać, ale to czego szukam, daje mi każda z tych generacji.

:)

Brzmi to zagmatwanie ?

Nie.

Teraz już prawie całkowicie przeszedłem na 18. Mam o tyle prosto, że poza modelem 2500/c3000 używam multikow. Także trolling, vertical, sumy łowię na multiplikatory.

A tymi 18 tkami będę próbował łowić pstrągi, bolenie, klenie.

Myślę że będę równie z nich zadowolony jak z 10tek czy używanych w 2018 roku 14tek.

Najważniejszym parametrem tych stelli, jest ich cecha - są nowe, a zanim zdążą jakkolwiek zużycie zgłosić, zastąpią je kolejne stelle :)

Także mój ranking top 3 to :

1. Shimano Stella

2. Shimano Stella

3. Shimano Stella

• Like 6

Jako ,że stawiam na pierwszym miejscy walory użytkowe,a potem estetycznie,na początku przekonałem się co są warte młynki w boju a potem je wizualnie dostosowałem do swojego gustu( poza vanstaalami -te podpasowały mi w każdym aspekcie.

1.stella 10 ,4000 ,3000HG i 4000XG

2.stella 13SW 4000XG przerobiony (PG po pozyskaniu przekładni z 5000PG)

3 Vanstaal VSB150BXP model z sprzed 2 lat X lepiej układa linkę.

jeżeli miałby być to tylko jeden młynek to zdecydowanie Stella 10.

Mało oryginalnie ale sprawdzone i jestem zadowolony

.post-45639-0-84262800-1578063827_thumb.jpeg

• Like 3

Jako ,że stawiam na pierwszym miejscy walory użytkowe,a potem estetycznie,na początku przekonałem się co są warte młynki w boju a potem je wizualnie dostosowałem do swojego gustu( poza vanstaalami -te podpasowały mi w każdym aspekcie.

1.stella 10 ,4000 ,3000HG i 4000XG

2.stella 13SW 4000XG przerobiony (PG po pozyskaniu przekładni z 5000PG)

3 Vanstaal VSB150BXP model z sprzed 2 lat X lepiej układa linkę.

jeżeli miałby być to tylko jeden młynek to zdecydowanie Stella 10.

Mało oryginalnie ale sprawdzone i jestem zadowolony

. F380E35B-6FB3-4486-8873-6727417AAA6D.jpeg

07 masz ? Ciężko przy tym oświetleniu odcyfrować drugiego od prawej.

Cos robiłeś z pokrętłem hamulca w tym pierwszym z prawej ?

Ale dopieszczone te krecki :)

Japan Level :)

Edytowane przez Guzu
  • Like 1