makamba Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Z problemami łowienia w ciemnosci zetknął się chyba ka?źdy.Zwłasza spiningiści.Problemy sa zazwyczaj zawsze te same :Gdzie leci nasza przyneta?Gdzie le?źy nasza linka?Gdzie zarzuciłem?W kt?łrym kirunku ruszyła ryba?W kt?łrym kierunku zaciąć?Czy linka jest czysta i czy nie poplątana?Itp...Itd... Problemy te , pomo?źe ominąć nam firma WFT , kt?łra jako gł?łwny dystrybutor wypusciła na rynek linkę , kt?łra świeci w ciemności. Przez lata firma WFT opracowywała sw?łj produkt , linkę fluoroscencyjną dostepną w kilku dostepnych typach o r?ł?źnych parametrach : MONO LOOM , KG LOOM STRONG i KG CAST LOOM .Wysoka moc , intensywność i jasność , zwłaszcza z zastosowaniem firmowego Loominatora jest niesamowita.Widoczność do 100 metr?łw.Wysoka atrakcyjność dla wszystkich gatunk?łw ryb.Optymalna kontrola rzutu podczas nocnych połow?łw. Jasność pigment?łw i ich pojemność , pigmenty fluoroscencyjne i cechy linki są stałe i pozostaja niezmienne a?ź do naturalnego końca ?źycia linki. Czy w słabym swietle księ?źyca , czy w zupełnych ciemnościach - linka stale pozostaje widoczna - nawet po długim czasie nieu?źywania. Fluoroscencja nie ma ?źadnego złego wpływu na ryby.Wręcz przeciwnie.Ryby sa przyciągane przez zielone , jaskrawe światło.Zwłaszcza ryby głębinowe. Najwieksze nate?źenie swiatła trwa przez 10 sekund od naświetlenia.Jednak linka pozostaje dobrze widoczna nawet przez kilka godzin.Zwłaszcza naświetlana dedykowanym do tego loominatorem.Intensywność zielonego światła wzrasta z ka?źdym oddanym rzutem i z ka?źdym zwijaniem zestawu. Dodam , ?źe takowy zestaw , wcale nie kosztuje fortuny. Filmik demonstracyjny :http://www.youtube.com/watch?v=YxRsF5lp8HA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Ju?ź myślałem ?źe nic mnie nie zaskoczy ale to jest naprawdę niezłe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pursuit Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Jestem ciekawy czy ta swiecąca plecionka nie odstrasza rybek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Jestem ciekawy czy ta swiecąca plecionka nie odstrasza rybek ? Teoretycznie powinno je wabić.Nie wiem tylko czy w Polsce to zda egzamin bo podobno jest zakaz wabienia ryb światłem choć właściwie to nie wabik tylko linka. Linka w formie ?źyłki czy plecionki jest nawet całkiem tania i jej cena kształtuje się w okolicach 13-15euro za 100metr?łw.Sam Loominator kosztował mnie jakieś 50 euro.Są nawet linki o wytrzymałości 150kg. Tak wygląda szpulka po przejściu z nią z ciemnego pokoju przez jasy i znowu do ciemnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Ciekawe rozwiązanie ale wydaje mi się ?źe ten loominator mo?źe ograniczać rzuty bo widze ?źe ma mały prześwit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Ciekawe rozwiązanie ale wydaje mi się ?źe ten loominator mo?źe ograniczać rzuty bo widze ?źe ma mały prześwit Pewnie tak.Dodatkowo jest to podświetlana tulejka - jakieś 3 cm długości.Średnica ok 1cm.Ale c?ł?ź, coś za coś.No i w niekt?łrych sytuacjach odległość te?ź nie jest najwa?źniejsza. A tak wygląda naświetlona linka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Być mo?źe dobre rozwiązanie do łowienia sandaczy z opadu (1-1,5m linki od przynęty do pierścienia nie jest naświetlone), aczkolwiek pewnie w wielu łowiskach takie rozwiązanie uznane zostałoby jako wabienie światłem. Pytanie jak długo widać linkę po zarzuceniu?W filmie ujęcia wykonane na kołowrotek i pierścień naświetlający nie specjalnie mnie przekonują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Być mo?źe dobre rozwiązanie do łowienia sandaczy z opadu (1-1,5m linki od przynęty do pierścienia nie jest naświetlone), aczkolwiek pewnie w wielu łowiskach takie rozwiązanie uznane zostałoby jako wabienie światłem. Pytanie jak długo widać linkę po zarzuceniu?W filmie ujęcia wykonane na kołowrotek i pierścień naświetlający nie specjalnie mnie przekonują Pewności nie mam , bo mimo,?źe mam taki zestaw ju?ź prawie od roku to jeszcze jej nie sprawdzałem w terenie.Wydaje mi się ,?źe na jeden cykl - zarzucenie / zwijanie - takie naświetlenie powinno wystarczyć.Dodatkowo linka naświetla się przy ka?źdym rzucie i ka?źdym zwijaniu ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zamiast tego naświetlacza mo?źna błysnąć latarką na nawiniętą linkę na szpuli. Na nocnych łowach chyba ka?źdy ma latarkę. Z drugiej strony dobra latarka kosztuje więcej ni?ź te 50eurask?łw. Janie muszą wyglądać nocne brania z opadu, kiedy ten balon z liki nagle podskakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Mo?źna i latarką ale ten loominator daje chyba lepsze naświetlenie i na większe odcinki linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekb Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Dla zainteresowanych loominator w ofercie http://www.askari-fishing.co.uk/pages/productPage.jsf?produc tid=fishing/wft-loominator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Tak mi jeszcze przyszło do głowy, ?źeby linka lepiej się wysnuwała to mo?źe mo?źna by go zainstalować za pierwszą przelotką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Tak mi jeszcze przyszło do głowy, ?źeby linka lepiej się wysnuwała to mo?źe mo?źna by go zainstalować za pierwszą przelotką? Technicznie jest to mo?źliwe tylko mo?źe to powodować lekki efekt młotka przy zarzucie ze względu na przeniesienie cię?źaru dalej od dolnika.Chyba ,?źe na jakimś cię?źszym , dłu?źszym kiju na grubszą rybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termin Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 makamba lowiles juz w nocy ta plecka? jakie wrazenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termin Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 tam nie ma odpowiedzi czy WFT LOOM swieci w nocy w trakcie lowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 fakt, to najwazniejszy parametr plecionki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 W tym roku przypomniałem sobie o tym wynalazku i zabrałem wieczorem nad wodę.Linka , czy to żyłka czy plecionka , świeci się przez jakiś czas po zarzuceniu.Oczywiście - czym wolniej jest zwijana na kołowrotek , tym bardziej i mocniej się naświetla - czym dłużej przechodzi przez tulejkę luminatora.Naprawdę użyteczny to bajer gdy łowimy w zupełnych ciemnościach , bez żadnych znikomych nawet świateł miejskich latarni czy domów w pobliżu.Zwłaszcza w połączeniu z przynętą o podobnych właściwościach.Porzucałem takim zestawem 2 wieczorki.Pojechałem sobie z panną o 1 w nocy , z termosem kawy nad Odrę w centrum.Niestety pobliskie światła miasta ograniczają efekt - no i panna marudziła ,że chce już do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi