Skocz do zawartości
  • 0

Power Pro

jerry hzs

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ciekawe dlaczego ci Indianie robili te przynety duzych rozmiarow?

Moja teoria jest taka, ze krzemiennym toporkiem ciezko by im bylo finezyjniej wyprodukowac...

Co do kontroli nad ryba i teoriach, jakoby ryba wracala w lepszej kondycji przy sprzecie bardzo mocnym to tak naprawde teorii jest tyle co wedkarzy i nie ma sensu robic z tego nauki.

To jedna (dla mnie) ze skladowych teorii o potrzebie b. mocnego sprzetu - trzeba sprzedawac - produkuje sie wielkie przynety, zeby moc sprzedawac wielki wachlarz sprzetu grubszego (wedki, kolowrotki) - do tego dorabia sie ideologie o potrzebie ekspresowego holu, bo inaczej ryby zrywaja sie z tych lusni, niedostosowanych do ich wielkosci moca.

Pamietam, ze ostatni szczupak, ktorego wyjalem ekspresowo, miotal sie w lodce tak, ze rozwalil sobie leb skaczac...

Gumo

• 0

Ciekawe dlaczego ci Indianie robili te przynety duzych rozmiarow?

Moja teoria jest taka, ze krzemiennym toporkiem ciezko by im bylo finezyjniej wyprodukowac...

Gumo, narzędziami z krzemienia można było robic bardzo małe, i jak na owe czasy, precyzyjne przedmioty. Jeszcze lepsze narzedzia robiono z obsydianu, ktory jest bardzo ostry, że czesto przewyższa stalowe ostrza. Wiem, ze we Francji pewien chirurg używa obsydianowych ostrzy wykonanych technikami z neolitu.

pozd jerzy ;)

• 0

Witam

Wrócę do kwestii z początku wątku. Chodzi mi o plecionkę PP koloru czerwonego.

Jak to jest z tym kolorem; czy jest bardziej niewidoczny niż np zielony czy szary?

Czy na łowisku 3-4m czyli dosyć płytkim ma sens używanie tej plecionki?

• 0

@keri

czy to ty chcesz widziec plecionke? jezeli tak, to wez sobie biala albo zolta, bedziesz widzial

czy chcesz zeby ryby jej nie widzialy? z tym juz bedzie trudno, powod jest taki, ze wiekszosc drapieznikow atakuje od dolu, a atakujac od dolu widza nawet monofil

co do czerwieni, to ma bardzo slaba widocznosc pod woda, od 2 metra czerwien jest juz szara :D

• 0

Chodzi mi o widoczność linki moją jak i ryb.

Kolor czerwony wydaje mi sie niejako pogodzić te dwie sprawy. Jak mówicie na ok 2m kolor czerwony już jest widoczny jako szary a nad wodą lepiej będę widział czerwony niż szary :D .

I tak biorąc pod uwagę stan czystości Narwi w moim regionie to kolor szybko zmieni swój odcień.

• 0

@ jerry hzs

Pozwolisz że najpierw wyrażę swoje gratulacje, że wreszcie znalazłeś z Tadkiem wspólny język. Bardzo przyjemnie czyta mi się Twoje relacje ze wspólnych spotkań. Przy okazji pozdrów go ode mnie.

Po drugie są już Curado 301, niedługo (już zmuszany przez Mifka) chyba będę mógł skrobnąć kilka słów na ten temat.

Pozdrowienia dla forumowiczów po obu stronach wielkiej wody.

G.