Skocz do zawartości
  • 0

Problem z tworzeniem map w Boating HD

SPIDERLING84

Pytanie

Witam, zainstalowałem w ubiegłym tygodniu trialową wersję programu Boating HD. Za pomocą mojego Dragonfly 4Pro i aplikacji na androidzie udało mi się stworzyć w krótkim czasie całkiem fajną mapkę: 

post-48511-0-39097900-1536127836_thumb.jpg

Wczoraj próbowałem kontynuować swoją wodną pracę ale aplikacja zupełnie nie współpracowała. Miałem wrażenie, że jest zamulona, jakby gubiła sygnał GPS, dodatkowo zaznaczała obszar poza konturami zbiornika. 

post-48511-0-96166300-1536127939_thumb.jpg

Zastanawiam się, czy nie jest to spowodowane używaniem przeze mnie wersji próbnej. Chcę kupić płatną lecz mam obawy czy ona będzie poprawnie działać. 

Pojawia mi się jeszcze komunikat: 

post-48511-0-18242500-1536128050_thumb.jpg

Kompletnie jestem zielony w temacie map. Proszę o jakieś rady sugestie, pozdrawiam 

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie przejmuj się, jeżeli mapa wygenerowana przez soft wychodzi za obrys wody - to wina ektrapolacji, czyli zasięgu generowanej izobaty- tj, soft kreśli ileś metrów po zewnętrznej od trasy płynięcia. Od wewnętrznej masz kolejną trasę płynięcia i pomiędzy nimi jest generowana mapa. Typowe programy do mapowania Reefmaster i Autochart też wyłażą poza obrys, ale tam się dodaje linię brzegową wyklikaną w google earth i po jej wklejeniu odcięte są zbyteczne informacje

Komunikat informuje, że jeżeli chcesz wyłączyć  w smartfonie gps, zapisz trasę płynięcia

• 0

To raczej problem GPS, uzaleznione jest to od smartfonu i jego GPS, bo moduł GPS to jedno a nawigacja na podstawie triangulacji ze stacji bazowych to druga sprawa. Masz tam opcję podejrzenia dokładności satelitów? Jak nie to zapodaj sobie jakąkolwiek apkę turystyczną - lotus i tam jest taka opcja.

Masz możliwośc sprawdzenia tego na innym smartfonie/tablecie?

• 0

Mam możliwość sprawdzenia na innym telefonie. Co ciekawe - na zbiorniku 500 metrów dalej wszystko działało bez zarzutu. Czy aby ta zmiana odległości ( i ukształtowania terenu - dolina) może mieć wpływ na GPS? W ogóle zastanawiałem się czy aplikacja korzysta z GPS telefonu czy echosondy. Mówisz, że z telefonu... To może być przyczyna. Sprawdzę innym urządzeniem. 

• 0

Od tego bym zaczął.

Na jakość sygnału GPS ma wpływ ilośc satelitów nad głową w danej chwili i częstotliwość odświeżania, która dla echosond wynosi 10hz zazwyczaj

W sumie to ćwieka mi zabiłeś, bo teraz sam myślę czy ta apka potrzebuje GPS, czy faktycznie z echa zaciąga. Jak będziesz używał jej na wodzie, sprawdź, czy usługa lokalizacyjna się włącza wraz z nią, ale wróć- musi używać gps z telefonu, bo masz mapkę satelitarną jako podkład.

Inna możliwość lagowania- problem z wifi.