CezaryF Opublikowano 20 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 Ślązoki to zaczęli nawiedzać Zalew gdzieś tak pod koniec lat osiemdziesiątych. Zawsze patrzyłem ze zdziwieniem jak taszczyli z samozaparciem ze Śląska swoje małe łódeczki. Ale pewnie od tamtych czasów to sobie pobudowali domki letniskowe w Bronisławowie czy w Mokrych.CezaryF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Witam@Mako, a mógłbyś zamieścić zdjęcia swoich Seeker-ów?Tarłoś Powracając do głównego wątku.... przyłączam się do prośby @mako, @pietras - wstawcie zdjęcia swoich kijków zbrojonych w REC-oile, nacieszmy oczy czymś nowym... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Witam,Sławek, jesteś nie do przebicia!Serdeczne pozdrawiam,Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Zamieszczam obiecane' zdjątka, jakość taka se' ale proszę o wybaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 I ostatnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Niestety dwa posty wyżej nie wskoczyły mi zdjęcia więc jeszcze raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Mógłbyś dorzućić jeszcze zbliżenie szczytówki oraz pierwszej przelotki przed szczytówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Dzięki Irku!Pochichotać nie zawadzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietras Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 @Friko, zdjęcia nie są najlepszej jakości, ale zrobiłem je przed chwilką na szybko. Zrobie lepsze w dzień (z lepszym swiatłem) i również je dodam... @CezaryF, na Sulejowskim zawsze można złapać okonka, a nawet prawie zawsze okonia - z prawdziwymi garbusami jest już jednak trudniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietras Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 jeszcze 2 fotki - jutro jeśli uda mi się jeszcze za dnia zrobić parę ujęć - powinny mieć lepszą jakość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietras Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 ... no Panowie,troszkę dziwnie wychodzi mi to wstawianie zdjęć, musze nabrać wprawy i będzie lepiej pozdrawiamPietras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 @Makojeśli oczy nie mylą to na szczytówce na zdjęciu Twojego kijka widzę fuji typ F @pietrasa jak to wygląda u Ciebie? Tzn. co masz na szczytówce? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietras Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 @Friko,jak dobrze pamiętam to Fuji FST (new concept) z wkładką SiC.Jest to delikatna przelotka i fizycznie i optycznie.Założyłem ją sam bo pierwotnie była typu F z tytanową ramką,ale wydawała mi się optycznie za duża w stosunku do recoili.Mimo,że pierwsza wersja była dobrana pod kolor recoili to i tak z odległości 2,3 m od oczu sprawiała wrażenie znacznie ciemniejszej i właśnie optycznie większj niz recoile. Więc mając pod reką FST dokonałem zmiany i teraz juz mi wszystko gra. pozdrawiampietras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 @pietras F to typ ramki przelotki szczytowej, ta ramka jest taka sama niezależnie czy wykonana z tytanu czy ze stali (oczywiscie, o ile jest ten sam rozmiar pierscienia) ramki stalowe z pierscieniem SIC maja oznaczenie: FSTa ramki tytanowe z pierscieniem SIC maja oznaczenie: T-FST Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietras Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 @Friko,no wiedziałem,że coś pokrecę ...a są jeszcze przelotki szczytowe typu P, które również mają wkładkę SiC i wtedy mają określenie PST ? i pewnie jeszcze kilka innych... troszkę się pogubiłem. Jedno jest pewne, że ta z tytanową ramką miała większą ramkę - bo obie mają ten sam rozmiar - 6. Zapewne też, jakby je zważyć to pewnie ta z tytanową ramką była lżejsza (mimo,że ogólnie była większa). A ja mam takie specyficzne problemy emocjonalne i jeśli coś mi źle wygląda w całości sprzętu to przeszkadza mi w łowieniu... Dotyczy to zarówno wędek jak i młynków. Taki troche dziwny jestem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 @pietras spoko... rzeczywiście przelotki szczytowe typu P mają bardziej rozbudowaną i przez to cięższą ramkę niż przelotki typu F Jeżeli uprzednio miałeś przelotke typu P i wymieniłeś ja na F to kij powinien odczuć różnicę Pozdrawiam i dziękuję za zamieszczenie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 Takie mi sie wnioski nasonely po obejrzeniu zdjec....a jak wyglada zuzywanie zylek/linek na przelotkach Recoil?Zeby nie wiem jak polerowac metal, nigdy nie osiagnie on gladkosci pierscienia ceramicznego.Swiadczy o tym chocby fakt (bardzo rozsadnie swiadczacy o wlascicielu) o zamontowaniu na szczyt przelotki Fuji Sic.Gumop.s.Poza tym tak troche ekspensywnie wygladaja te przelotki przy blanku, ktory mozna kupic za ok. 50$.Dla porownania sama przelotka tytanowa na szczyt to powyzej 10$. Wiem chyba o co chodzi z tymi wielkosciami przelotek...tytanowa tej samej wielkosci ma wieksza dziure w porownaniu z przelotka typu F, z racji zast. 'chudszego pierscienia ceramicznego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 Faktycznie szczytowa to FUJI SIC, co do zużywania się linek na razie nie widzę różnicy,ale łowię na żyłki.Ponieważ w sezonie pstrągowym łowiłem dość intensywnie( średnio 2-3 razy w tyg. po 6-7 godzin) więc żyłki zmieniałem stosunkowo często.Jedyny mankament to czasem minimalne takie jakby minimalne przedzwanianie największej z przelotek, ale jest prawie nie słyszalne i odczuwalne tylko przy plecionkach.Wrzucę jeszcze zdjątka kija Trociowego poglądowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 wrzucaj wrzucaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 Dorzucam jeszcze mojego Trociowca...Wędka do 50g (w wypadku Seekera to jest bardzo mocno umowne) i 296cm (cięte z blanku 305cm do 40g czego skutkiem podniesienie górnego CW i zmniejszenie zbieżności blanku).Całość nie ukrywam troszkę ciężkawa, ale wrażenia z łowienia nie zapomniane...Niesamowita dokładność w podaniu przynęty, niesamowite naładowanie blanku i świetne czucie przynęty.Niestety nie rozdziewiczony trotką ,ani łososiem ale najbliższy sezon <_< .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietras Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 Gumo, na chwilę obecną nie zauważyłem większego zużycia żyłki - a tym kijem łowię tylko żyłką. Ale faktycznie przyszło mi do głowy to samo, dlatego też na szczyt powędrowała przelotka Fuji Sic (dla świętego spokoju)- w sumie szczyt jest obciążony najbardziej. Dodatkowo samo sprawdzenie zużycia żyłki też nie jest takie proste z powodu wielu czynników zewnetrznych. Tym spinningiem łowię ogólnie lekko, przynęty do 10 gram i najczęściej są to gumy, które nie stawiają dużego oporu podczas prowadzenia.Wielkość ryb (najczęściej okonie), jak równiez elastyczność blanku również nie zmusza hamulca kołowrotka do częstej pracy - a zapewne wtedy możnaby powiedzieć coś więcej na temat zużywania żyłki. Kijem tym łowię również z najmniejszą częstotliwością.. (Faktycznie czasem słyszalne jest dzwonienie przelotki wejściowej o którm napisał również @Mako... da się to przeżyć.) W sumie jednak taka obawa, że metal nigdy nie osiagnie gladkosci pierscienia ceramicznego - powoduje odczucie, żeby unikać montowania tych przelotek do wędek szybszych i cięższych.Mówię np. o hot shot'ach, którymi bardzo dobrze łowi się sandacze i jeszce dodatkowo linką. Dlatego też kilka postów wcześniej pisałem, ze wtedy bardzo dobrym rozwiązaniem są SiCi a koszty praktycznie te same. Osobiście jeszcz na chwilę obecną nie słyszałem negatywnych opini na temat Recoili pochodzących z praktycznego doświadczenia a wręcz odwrotnie - były chwalone. pozdrawiampietras p.s. osobiście, z wielu względów drugi raz nie zdecyduję się na ich montaż - jeden taki spinning wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietras Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 @Mako,chyba przed rozpoczęciem sezonu trociowego nie wychodzisz z siłowni... , do tego Seekerka to trzeba pary. pozdrawiampietras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 Nie jest aż tak źle Ale faktycznie to mocny kij i po całodziennym wędkowaniu razem z dość sporym kręciołem odczuwam to.Z tym ,że nie demonizuję tego aż tak bardzo bo on nie jest aż tak dużo cięższy niż węglowy kij o dużej mocy(max 20%).Jego spora zbieżność powoduje ,że wygląda bardzo solidnie i to jest trochę mylące...Ja się przyzwyczaiłem, a nie należę do mikrusów więc ogólnie nie jest źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2006 Waga ,i co za tym idzie manewrowość jest naturalną cechą kija.Szklak w oczywisty sposób przeważa grafit..Jednak niczego to nię przesądza.Można z wagi uczynić modne kryterium i obowiązującego tyrana..No , ale po co.. Pływanie elektryczną bajaderką też jest niemęskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Ostatnio troche pytan na forum o szklakach sie pojawilo, wiec ciekawscy chetnie przeczytaja ten 'prehistotyczny' watek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi