rav_id Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Do tej pory udzielałem się nieco w różnych działach forum jerkbait. Teraz przyszedł czas na zaprezentowanie "tworów", które opuszczają od jakiegoś czasu moje imadło. Zaznaczam, że jestem jeszcze początkującym w tym temacie, ale kręcenie dla siebie i znajomych jigów, mikrojigów oraz wszelkiego rodzaju much sprawia mi niesamowitą frajdę. Nie zawsze trzymam się schematów i zasad flytyingu eksperymentując z materiałami i wzorami. Dłuższe jesienne i zimowe wieczory to będzie doskonała okazja dla powiększenia galerii moich "dziwadeł" Na pierwszy ogień niewielki zestaw mikrojigów przeznaczonych na wzdręgi. Nieco obawiam się czy ogonki nie za długie, ale poczekam na efekty używania. Wykonane dla kolegi na hakach jigowych #10 z główką wolfram slotted z wykończeniem typu reflex w wielkości 4,5 mm: 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Brawo Rafał .Fajnie, że zacząłeś coś kręcić. Z czasem będzie jeszcze lepiej, a z doświadczenia wiem, że ta zabawa mocno wciąga. Powodzenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Tak jak Marcin zauważył, kręcenie wkręca Oczywiście mam na myśli przynęty Na początek warto kopiować uznane wzory. Ułatwia to opanowanie podstaw. Naprawdę warto poświęcić na to trochę czasu. Witaj we własnym wątku 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 10 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2018 Lecimy dalej. Dziś mikrogiji z przeznaczeniem pstrągowym. Hak jigowy bez zadziora #8, główka wolfram slotted gold 5,5 mm. Kolory raczej naturalne z minimum błyszczących dodatków. Secik dla kolegi 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 11 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 Nieźle ci to idzie, Graty.Jedna rada, jak kręcisz jiga to pamiętaj, że mocujesz go w imadle do góry nogami, więc jak chcesz zaprezentować grzbiet to pamiętaj, że jest on od strony haka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 11 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 Tak, zdaję sobie z tego sprawę i staram się kołnierzyki robić w miarę symetryczne. Sugerujesz, że ogonek też lepiej było by z drugiej strony haka mocować? Zonkera rozumiem, ale czy przy takich siersciuchach ma to jakieś większe znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 11 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 Tak, zdaję sobie z tego sprawę i staram się kołnierzyki robić w miarę symetryczne. Sugerujesz, że ogonek też lepiej było by z drugiej strony haka mocować? Zonkera rozumiem, ale czy przy takich siersciuchach ma to jakieś większe znaczenie? Rafał, w przypadku zonkerów to zrozumiałe, że dajesz je na hak.Jak kręcisz futra/marabuta to nie ma to większego znaczenia jeżeli rozłożysz dobrze materiał.Chodzi mi bardziej o dodatki jak tutaj http://jerkbait.pl/uploads/monthly_09_2018/post-57898-0-06016700-1536604666.jpgkonkretnie jig w tle, kołnierz przesunięty na brzuszek dżiga. Na tyle co widzę czasem robisz ostre przejścia, grubo materiału i nagle chudy ogonek, staraj się to maskować wyczesując materiał, a najlepiej rób łagodne przejścia. Tak wiem czepiam się ale tylko tak trochę w dobrej wierze. Ogólnie będąc rybą brałbym 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 11 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 Każda rada i wskazówka na "wagę złota". Łapie o co chodzi, zwrócę na to baczniejszą uwagę w kolejnych realizacjach Mam jeszcze do pokazania trochę skończonych, więc tu już nic nie zmienimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 11 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 Ostatnia część ostatniego projektu to mikrojigi okoniowe. Miało być błyszcząco i kontrastowo. Haki jigowe bezzadziorowe #10 i #8, główki wolfram slotted gold i fluo red rozmar 5,5 mm. Tak się prezentują: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Trochę trwało zanim powstało wystarczająco dużo "modeli" do pokazania Jigi na #8 i 5,5 mm wolframie. Waga ok 1,6-1,7 g. Będą kusić wiosenne pstrągi z małych rzeczek Edytowane 9 Grudnia 2018 przez rav_id 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Powoli się rozkręcasz ,jak już wszyscy pisali to wciąga i to bardzo ale już pewnie zdążyłeś się o tym przekonać . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Ostatnio testowo wykonałem nieco inne wzory. "Liski" na #6, Red Tagi na #8 Edytowane 20 Stycznia 2019 przez rav_id 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Kolejne dziwadła umotane: mikrojig-chruścik i prosta nimfka. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Ferie to i więcej czasu na imadło. Taki projekt tuningowanych gumeczek pod czeburaszkę: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Dziś pokaże trzy nimfki, które wczoraj kusiły lipienie. Coś jest w tych brudnych różach 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 (edytowane) "Dziś pokaże trzy nimfki, które wczoraj kusiły lipienie. Coś jest w tych brudnych różach"______Kiełżyk- imitacja. "Ferie to i więcej czasu na imadło. Taki projekt tuningowanych gumeczek pod czeburaszkę"Fajne pijaweczki. Z jakich to gumek? Wrzuć link jak to nie tajemnica. Edytowane 14 Lutego 2019 przez trout master 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 ______Kiełżyk- imitacja. Fajne pijaweczki. Z jakich to gumek? Wrzuć link jak to nie tajemnica. Arku, to coś takiego: https://pl.aliexpress.com/item/MEREDITH-powolne-SinkingTrout-robak-mi-kkie-przyn-ty-60mm-80mm-sztuczne-przyn-ty-na-morze-robaki/32889352461.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0f6ChO1S 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas401 Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Jak to się stało że mnie ten wątek ominął albo się Rafał nie chwaliłeś nad wodą, albo mi umknęło. Eleganckie muchy, będę stałym obserwatorem tego tematu, kto wie może i się pokuszę na odtworzenie któregoś z wzorów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Dzięki. Długie mięsko. Z jednego można dwa zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Dzięki. Długie mięsko. Z jednego można dwa zrobić. Te 60 mm są w sam raz do haka #4, ewentualnie lekko wystarczy skrócić z grubszej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Jak to się stało że mnie ten wątek ominął albo się Rafał nie chwaliłeś nad wodą, albo mi umknęło. Eleganckie muchy, będę stałym obserwatorem tego tematu, kto wie może i się pokuszę na odtworzenie któregoś z wzorów Jak na razie much tu mało bo żeby dobre zdjęcie zrobić to trzeba się w światełko dobre wstrzelić albo jakiś softbox zmajstrować A najczęściej światło do fotografowania mam w weekend jak na ryby uciekam z domu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Kilka ostatnich realizacji:- mikrojigi na białoryb (już kusiły okonki wczoraj)- jigi z założenia pstrągowe hak #4 - 3 g 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox34 Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Fajny ten jig z czerwonym robakiem można tego robaczka kupić w kraju? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Fajny ten jig z czerwonym robakiem można tego robaczka kupić w kraju?Szczerze to nie wiem, dostałem paczkę od kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox34 Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Takie coś znalazłem: https://allegro.pl/oferta/berkley-power-bait-sztuczna-bialy-robak-czerwony-7734473243 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi