rav_id Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Warto samemu robić przynęty i na nie łowić. Dziś na swojego jiga - czerwona sarna+różowy marabou na 3 g - wyjąłem jedyną rybkę dnia, ładnego pstrąga potokowego, 46 cm. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Trochę jigów zostało ostatnio w rzece to trzeba było uzupełnić pudełko. Ukręcone na szybko kilka sztuk, dziś wzięte nad wodę. I proszę, znów skuteczne. Kolejny czterdziestaczek się połakomił 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 22 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Kilka jigów w ramach uzupełniania pudełka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 22 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Jeszcze zestaw na zamówienie dla kolegi Hak #4 główki 2, 3, 4 g 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 23 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Dla odmiany trochę muchowego robactwa. Szału nie ma bo ciągle się uczę, ale ważne że działają 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 18 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 Eksperyment z jigiem z pianki oraz trochę suszu i robactwa muchowego. Tu prośba o radę odnośnie jeżynki. Niby robię zgodnie ze sztuką, a i tak "łapię" nicią wiodącą promienie piórka, które układają się w kierunku oczka i je zasłaniają. O ile przy większych muchach zbytnio to nie przeszkadza i zwykle wystarczy przystrzyżenie to w przypadku maleńkich muszek z mikroskopijnym oczkiem sprawa już wygląda tragicznie. Jak to zrobić prawidłowo? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 18 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 (...)Jak to zrobić prawidłowo?Prościej pokazać, niż opisać, ale spróbuje:Nić wiodącą nawijasz na jeżynkę powoli, jednocześnie oscylując (naprzemiennie), delikatnie w kierunku kolanka i oczka haka. Każde zauważone zabranie jeżynki to ruch w kierunku kolanka i powrót w kierunku oczka. W czasie jednego pełnego obrotu wokół trzonka haczyka tych oscylacyjnych ruchów może być nawet kilkanaście. Zależy to w równej mierze od wprawy i od jakości materiału - lepsze pióro to mniej kłopotu przy jeżynce 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 12 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 Czasem potrzeba usiąść do imadła choć długie dnie i ciepłe noce bardziej zachęcają do wzięcia w rękę kij i ruszenia się nad wodę. Kolega poprosił o skromny zestaw na początek no to ukręciłem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Jigi na płytkie letnie siurki pstrągowe oraz coś "robaczywego" do zestawu muchowego 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Sporo nimf zjechało z imadełka przez ostatnie miesiące. Zdecydowana większość do pudełek kolegów. Jak już jakieś trafiały do mojego, to zanim zdążyłem zrobić zdjęcia, już pływały w rzece Czas na uzupełnianie zapasów najskuteczniejszych ostatnio wzorów Edytowane 1 Grudnia 2019 przez rav_id 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Te 3 sztuki w dolnym lewym rogu są bardzo minimalistycznie wykończone ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Te 3 sztuki w dolnym lewym rogu są bardzo minimalistycznie wykończone Są, jakby to powiedzieć, na wczesnym etapie produkcji 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 (edytowane) Trochę mikrojigów ostatnio nakręciłem. Część zasiliło moje, a część kolegów pudełka. Dobrze, że zdjęcia zdążyłem zrobić Pierwsze testy w warunkach bojowych wypadły pomyślnie Edytowane 6 Grudnia 2019 przez rav_id 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 Czas pokazać kolejne projekty 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas401 Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 Eleganty. Pod muchę czy pod spina? Co to za gumowe dendrobeny ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 Eleganty. Pod muchę czy pod spina? Co to za gumowe dendrobeny ? Bartek, raczej pod spin ale pewnie na dołki brdziane też były by dobre Denndrobena nr 4 NEW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 24 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Taki sobie wymyśliłem komplecik jigów pstrągowych 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Kolejne jigi do własnego pudełeczka Rudy lisek w trzech odsłonach, niezawodny róż, Viva-wariacje oraz kiełbiki z bródką. Do tego coś pod kija ze sznurem - matuki 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Oczka w strimach trzeba było dać na dole, pod hakiem. Mucha byłaby stabilniejsza i nie cudowała na kiju. Tak będzie (lub może) się wykładać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 Oczka w strimach trzeba było dać na dole, pod hakiem. Mucha byłaby stabilniejsza i nie cudowała na kiju. Tak będzie (lub może) się wykładać.Obawiałem się tego nieco już po fakcie. Jutro wodowanie więc sprawdzę jak to będzie chodzić. Ciekawie się te matuki robi, tylko muszę lepiej pióra dobierać. Jako obciążenie w następnych zastosuję lametę na tułowiu i conehead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 Jak nie chcesz oczek to lameta czy cone ok. Ostrożnie z doważaniem bo na płytkich wodach wali w dół jak nie ma uciągu.Ja daję niewiele przy oczku ale wodę mam max 0.5-0.7m na rzece gdy łowię "kropy" na strima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 Arku, moja Brda głębsza, >0,7 m i uciąg spory jak w pomorskich rzekach. Ja te streamery będą się odwracać to zmienię położenie oczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 12 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 Blisko 4 lata bez wpisu.. Ale wpadka. Oczywiście w tym czasie z mojego imadła zeszło mnóstwo przynęt, głównie muchowych. Nie będę wracał do przeszłości, za to zaprezentuję trochę nimf z ostatnich kilku dni. Jakby ktoś był chętny uzupełnić pudełko to proszę obserwować giełdę. Coś się pojawi ???? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 7 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2024 Grubszy kaliber, haki #8, koraliki mosiądz malowane 3,3 mm i 3,8 mm plus lameta ołowiane na trzonku. Będą kusić pstrągi ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi