Skocz do zawartości

Cast i multik do opadu

sadam14

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukam podpowiedzi od osoby bardziej obeznanej w tym temacie. Szukam wędki castingowej do łowienia z opadu. Długość 1.98 - 2.15 ? Gumy od 8 cm do 10 cm. Gramatura 5-12 gr. Do tego jaki multiplikator? Chciał bym dobrać taki zestaw, żeby łowiło się przyjemnie. Do tej pory miałem styczność tylko z castem pod 10 cm jerki. Z góry dzięki.

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Adam, zanim Twoje pytanie wyleci w kosmos (i się nie dziwię, bo wystarczy przekopać forum i coś na pewno znajdziesz), to skrobnij na priv. Umówimy się na wspólne wędkowanie i Ci jakieś pomysły podrzucę.

Edit. Blisko siebie mieszkamy więc nie będzie problemu.

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 2

Witam. Szukam podpowiedzi od osoby bardziej obeznanej w tym temacie. Szukam wędki castingowej do łowienia z opadu. Długość 1.98 - 2.15 ? Gumy od 8 cm do 10 cm. Gramatura 5-12 gr. Do tego jaki multiplikator? Chciał bym dobrać taki zestaw, żeby łowiło się przyjemnie. Do tej pory miałem styczność tylko z castem pod 10 cm jerki. Z góry dzięki.

Chętnie ci pomogę tylko napisz do jakiej kwoty i zapraszam na Casting Fishing Poland.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Zapukaj do Arka "hose4ras", on ma (do niedawna miał) kijek na blanku Phenix MXS72L który to odkupił ode mnie i to będzie strzał w 10-tkę. Natomiast ze swojej strony do takiego kijka mogę zaproponować Shimano Metanium XT w super stanie technicznym.

Pozdrawiam.

Tomek, tym MXS'em nie da rady podbijać takich gumek jak kolega napisał. Mam taki kijek i wg mnie 12g+ 2cale to max a gdzie jeszcze do gumek 8-10cm.

Jeśli kolega lubi szybkie kijki to może być M1 ale oczko mocniejszy czyli 12lb

Tomek, tym MXS'em nie da rady podbijać takich gumek jak kolega napisał. Mam taki kijek i wg mnie 12g+ 2cale to max a gdzie jeszcze do gumek 8-10cm.

Jeśli kolega lubi szybkie kijki to może być M1 ale oczko mocniejszy czyli 12lb

Z tego co pamiętam podbijałem nim koguty 18g, na gumy łowię sporadycznie.

Pozdrawiam.

Wysłano 20 grudzień 2017 - 20:31

photo-thumb-50002.jpeg?_r=1378414189 Napisano przez Dąbek 111 w 16 grudzień 2013 - 22:25 w Rodbuilding (budowa wędek)

Łowię ostatmio często castem właśnie na tym blanku MXS72L 10lb.Idealny pod zakres który podałeś.Najciężej to 14g+7" smukła guma, jeszcze w miarę komfortowo.Obrotówki 2-4 i wobki .Bardzo przyjemnie rzuca się tym kijkiem ,a t co potrafi zrobić z rybką to szaczka dymi.Przyłowy szczupaczków i sandaczy 60cm stają dęba na krótkim dyszlu i głupieją  :)

Blank oryginalnie ma 218cm ,ja swojego skróciłem z dołu o 3cm ,bo się w tubie nie mieścił.

Pozwoliłem sobie wkleić wypowiedź Rafała, z którą się zgadzam. Zresztą  kijek miałem właśnie od niego.

Pozdrawiam.

Edytowane przez xeniowy

Zapukaj do Arka "hose4ras", on ma (do niedawna miał) kijek na blanku Phenix MXS72L który to odkupił ode mnie i to będzie strzał w 10-tkę. Natomiast ze swojej strony do takiego kijka mogę zaproponować Shimano Metanium XT w super stanie technicznym.

Pozdrawiam.

Tomku mam jeszcze ten kijek ale zostaje u mnie poniewaz jest w stanie oplakanym ale lowi i szkoda oddawac go za 200zl bo tyle jest warty +-

Do autora tematu- Ten mxs bedzie pod Twoje potrzeby w sam raz, gdzies ktos ma na sprzeda wedke na tym blanku, jezeli chodzi o multiplikator to nawazniejsze zebys podal kwote ktora chcesz przeznaczyc na zestaw, cos sie znajdzie na pewno :)

Pozdrawiam!

Tomek, również Rafał mi kręcił kijek ale wybacz niedopatrzenie na blanku MXS69L czyli 10cm krótszym.

Być może 72 jest lekko mocniejszy na szczycie. W każdym razie w mojej opinii 14-15g na wodzie do 6-8m moim da rade podbić.

Mój jest ubrany w SIC KR w spirali.

Edytowane przez sucks_one
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Troszkę podczepię sie do tematu i zapytam czy ktoś może używał jako multika w zestawie do opadu na Carfiffa 201 przy główkach 13-20g ? Da się nim tak zejść z wagą?

Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez pikeft

Troszkę podczepię sie do tematu i zapytam czy ktoś może używał jako multika w zestawie do opadu na Carfiffa 201 przy główkach 13-20g ? Da się nim tak zejść z wagą?

Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka

To ma chyba dość niskie przełożenie... zakręcisz się na śmierć. 

W mojej ocenie roundy do agresywnego jigowania to nie jest najlepszy pomysł. 

• Like 2

Raczej bym był ostrożny z jednoznacznym przekreślaniem Cardiffa jako opadowego. 

Pociągnie więcej albo porównywalnie tyle samo linki co młynki z wyższym przełożeniem ale o średnicy szpuli 33mm.

Mam C3 5.3:1 gdzie teoretycznie mam 55cm za jednym skręceniem i nie zakręcam się na śmierć. 

Oczywiście nie dotyczy to podbijania 30g głowy na 2m wodzie.

Reasumując jeśli Piotrek Cardi lezy Ci w łapie to nie powinieneś przejmować się jego przełozeniem. Swoją drogą mniejsze przełożenie pozwoli przekładni żyć dłużej.

Gramatura obsługiwana przez Cardiego jak napisałeś 13g minimum zawiera tylko głowę a co nabijesz na jiga? Łatwiej będzie jeśli posłużysz się masa całkowitą.

• Like 2

Raczej bym był ostrożny z jednoznacznym przekreślaniem Cardiffa jako opadowego. 

Pociągnie więcej albo porównywalnie tyle samo linki co młynki z wyższym przełożeniem ale o średnicy szpuli 33mm.

Mam C3 5.3:1 gdzie teoretycznie mam 55cm za jednym skręceniem i nie zakręcam się na śmierć. 

Oczywiście nie dotyczy to podbijania 30g głowy na 2m wodzie.

Reasumując jeśli Piotrek Cardi lezy Ci w łapie to nie powinieneś przejmować się jego przełozeniem. Swoją drogą mniejsze przełożenie pozwoli przekładni żyć dłużej.

Gramatura obsługiwana przez Cardiego jak napisałeś 13g minimum zawiera tylko głowę a co nabijesz na jiga? Łatwiej będzie jeśli posłużysz się masa całkowitą.

Dokładnie.Niskie przełożenie nie jest najważniejsze  a Cardiff z tego co kojarzę nawija ok.60cm. na jeden obrót.To wcale nie tak mało.Wiele zależy od tego jaka głębokośc łowiska,jak ciężkie główki no i jaka gumka.Od jej budowy i wielkości tez wiele zależy.Podbijałem Tatulą CT z przełożeniem 6,3:1 i nawojem około 65cm i nie czułem żadnego dyskomfortu w porównaniu do "szybszych" multików.

• Like 1