Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa podłodziowa - oświetlenie

niko333

Pytanie

Witam, robię sobie przyczepę podłodziową i poszukuję sprawdzonego rozwiązania oświetlenia, tak żeby wyeliminować wysuwaną belkę. Widziałem rozwiązanie z uchylnymi światłami, pewnie są również inne ciekawe rozwiązania. Dlatego też prosiłbym Kolegów, którzy posiadają takie przyczepki o ewentualne przesłanie zdjęć tak aby w miarę dokładnie było widać system mocowania i blokowania, lub też o wskazówki w jakich firmowych przyczepkach są takie ciekawe rozwiązania.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Stałem z rodziną na plaży przy stadionie :) na brzegu

O! Jak wracałem to robiłem fotkę plaży, więc możliwe, że Cię na niej mam... sprawdzę w wolnej chwili :-)

A druga, to lampy czy też odblaski powinny mieć homologację.

Przed zakupem powinniśmy to sprawdzić bo nie homologowanych "światełek" jest od groma np. na allegro.

I mimo ,że mamy przyczepę o DMC do 750kg ,która nie wymaga corocznych przeglądów to w razie kontroli policjant ma prawo zatrzymać nam DR  za brak homologowanych lamp.    

A nie potrzeba mieć jeszcze podświetlania tablicy rej?

• 0

Czy gdzieś określone są wymiary trójkątów odblaskowych?

Znalazłem informacje odnośnie rozmieszczenia wysokości montażu itp. Nigdzie nie mogę znaleźć wymiarów,

Tej wielkości jak kupisz będzie ok aby ,miał homologację widoczną na szkiełku tak jak widać w linku. A czy będzie z białą ramką czy bez to nie ma żadnej różnicy.

http://agnes24.pl/oswietlenie/886-trojkat-odblaskowy-z-biala-ramka-uot024-5903116340242.html    

• 0

Może komuś się przyda maly tip,zmiana tylnej ściąganej belki,przeróbka polegała na wywaleniu całej belki z rejestracją i lampami,wstawieniu nowych spasowanych profili(solidniejszych niż seria zakładała),nowe podstawy pod lampy, wszystko poszło w ocynk...lampy ledowe zespolone hermetyczne,osobna wiązka na prawą jak i lewą stronę aby zminimalizować ilość złączy przy lampie itd,same wtyki to bajonety,tablica poszła centralnie pod silnik,gotowe do wodowania

post-67348-0-26996100-1617907646_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Może komuś się przyda maly tip,zmiana tylnej ściąganej belki,przeróbka polegała na wywaleniu całej belki z rejestracją i lampami,wstawieniu nowych spasowanych profili(solidniejszych niż seria zakładała),nowe podstawy pod lampy, wszystko poszło w ocynk...lampy ledowe zespolone hermetyczne,osobna wiązka na prawą jak i lewą stronę aby zminimalizować ilość złączy przy lampie itd,same wtyki to bajonety,tablica poszła centralnie pod silnik,gotowe do wodowania

To zwykła skoda czy 4x4?jak ci się sprawuje?

• 0

Niestety, ale to jest niezgodne z przepisami. Brakuje trójkątów i oświetlenia tablicy.

• 0

Bajonety masz zamiar "moczyć" przy wodowaniu ?

• 0

Tak,patent sprawdzony...już wczeniej miałem bajonety i śmigało,te są opisane jako "nowe" wersję...więcej uszczelek

A stare też miały gumowe oringi uszczelniające i piny śniedziały i robiły się zielone po jednym sezonie !!. 

Nie wróżę im długiego życia ale niech u Ciebie wytrzymają jak naj dłużej :)  

• 0

Niestety, ale to jest niezgodne z przepisami. Brakuje trójkątów i oświetlenia tablicy.

A mi na Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów powiedzieli że trójkąty nie są potrzebne w przyczepce 750 . Pewnie się nie znają....

IntruZ9 tablica przypadkiem nie jest zasłonięta przez silnik?

Edytowane przez Pietruk

• 0

Ja w swojej przyczepie oryginalnie miałem lampy że złączami typu bajonet. Te złączki to jakieś nieporozumienie. Po roku miałem ich dość i zmieniłem na hermetyczne diodowe, a przy okazji obniżyłem tylny panel. Teraz mam spokój, a ponadto wjeżdżamy do wody bez jego zdejmowania.448e287908fefaadbbedba5dd8a4f290.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 0

Bez względu czy jest to przyczepa lekka czyli jak definicja mówi do 750 kg. czy też inna powyżej 750 kg. powinna mieć zamontowane z tyłu odblaski w kształcie  trójkąta.

A jeszcze jak ma szerokości więcej  jak 1,6m to obowiązkowo światła przednie pozycyjne. A jak jest szersza jak 2.1m to musi mieć światła obrysowe przednie i tylne.

To ,że przyczepy lekkie ( do 750kg) nie mają obowiązku corocznego badania na OSKP nie oznacza ,że może być wszystko poza kontrolą. 

Przy kontroli drogowej Policjant ma prawo zatrzymać DR i skierować przyczepę na kontrolne badanie.