Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa podłodziowa - oświetlenie

niko333

Pytanie

Witam, robię sobie przyczepę podłodziową i poszukuję sprawdzonego rozwiązania oświetlenia, tak żeby wyeliminować wysuwaną belkę. Widziałem rozwiązanie z uchylnymi światłami, pewnie są również inne ciekawe rozwiązania. Dlatego też prosiłbym Kolegów, którzy posiadają takie przyczepki o ewentualne przesłanie zdjęć tak aby w miarę dokładnie było widać system mocowania i blokowania, lub też o wskazówki w jakich firmowych przyczepkach są takie ciekawe rozwiązania.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Uważasz że Policja za brak trójkątów będzie zabierała DR a Stacja Kontroli Pojazdów go oddawać, bo mi powiedzieli że trójkąty nie są obowiązkowe w przyczepce 750.

Skoro są obowiązkowe to ma prawo zatrzymać DR. Teraz kwestia na kogo trafisz i jak będziesz rozmawiał.

Nie wiem kto Ci powiedział i czym były podparte te wiadomości ,że wspomniane trójkąty nie są obowiązkowe.

• 0

Czytam od deski do deski i faktycznie piszą o obowiązku posiadania odblasków,nie chcąc szpecić tylnej belki założyłem na błotniki te trójkąty,to już powinno być ok...jak na zdj poglądowym

Po co ?

Przecież trójkąt masz w lampie. 

img_20210410032848_lamptyl_zmniejszamy_p

Edytowane przez M a r a s

• 0

Skoro są obowiązkowe to ma prawo zatrzymać DR. Teraz kwestia na kogo trafisz i jak będziesz rozmawiał.

Nie wiem kto Ci powiedział i czym były podparte te wiadomości ,że wspomniane trójkąty nie są obowiązkowe.

Dwoma telefonami do różnych OSKP. 

Chyba oni dopuszczają pojazdy do ruchu, nie Policja.

• 0

Planuje wymienić lampy w przyczepie na ledowe wodoszczelne ip68 żeby przy wodowaniu łodzi nie było potrzeby ściągania pałąka z lampami.

Ktoś już robił taką podmiankę i mógłby jakieś polecić?

Wiązkę w przyczepie mam 7 pinową.

Edytowane przez dnk

• 0

Przymierzam się do zmiany lamp w mojej przyczepie, rezygnuję z belki oświetleniowej na rzecz lamp led mocowanych na stałe. Zakupiłem hermetyczne fristom, teraz kwestia jak przeprowadzić instalację, żeby to faktycznie było bezpiecznie i szczelne rozwiązanie. Czy tak jak na pierwszym zdjęciu dwie wiązki połączyć z jedną idącą do wtyki ? Trochę obawiam się jak to połączyć w sposób szczelny i trwały. Oczywiście lutowanie i koszulki termo z klejem, ale czy to wystarczy ? Może jakaś szczelna puszka ?

post-51644-0-63920400-1647354703_thumb.jpg

Ewentualnie jak na drugim zdjęciu, dwie niezależne wiązki od lamp do samej wtyki, i w niej podłączyć po dwa przewody do każdego pinu, o ile jest na to miejsce. Jak to zrobić, żeby miało ręce i nogi ?

post-51644-0-72810000-1647354710_thumb.jpg

Wybaczcie pro schematy :D

• 0

W loriess mam 2 osobne schodzą się dopiero we wtyczce. Dosztukowane jest podświetlanie tablicy i od października nie świeci. Zrobione są na zaciskane takie złączki które przy zamykaniu przebijają instalację. Widać że to słabe rozwiązanie.

• Like 1

• 0

Czyli są takie wtyczki które dwie wiązki pomieszczą, za takim rozwiązaniem jestem. Wtyki topić nie zamierzam :) Nad obrysówkami i właśnie oświetleniem tablicy się zastanawiam. czy i jak to rozwiązać, żeby nie tworzyć niepotrzebnych połączeń narażonych na wilgoć.

• 0

Wiadomo, te z lamp trzeba przedłużyć. Ale każdy kabel pojedyńczo polutuję, na to koszulka z klejem i zbiorczo na całość również koszulka, albo i dwie. Większy kłopot miałem z zaplanowaniem połączenia 3 przewodów Y. Ale dzięki Wam już wiem więcej :)

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka