Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa podłodziowa - oświetlenie

niko333

Pytanie

Witam, robię sobie przyczepę podłodziową i poszukuję sprawdzonego rozwiązania oświetlenia, tak żeby wyeliminować wysuwaną belkę. Widziałem rozwiązanie z uchylnymi światłami, pewnie są również inne ciekawe rozwiązania. Dlatego też prosiłbym Kolegów, którzy posiadają takie przyczepki o ewentualne przesłanie zdjęć tak aby w miarę dokładnie było widać system mocowania i blokowania, lub też o wskazówki w jakich firmowych przyczepkach są takie ciekawe rozwiązania.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W loriess mam 2 osobne schodzą się dopiero we wtyczce. Dosztukowane jest podświetlanie tablicy i od października nie świeci. Zrobione są na zaciskane takie złączki które przy zamykaniu przebijają instalację. Widać że to słabe rozwiązanie.

Łukasz ,zapewne o tym piszesz .

Jeśli tak to potwierdzam ,że jest to badziewie jednosezonowe . A jak ma być jeszcze zatapiane w wodzie to już klapa całkowita .

Te " kły /styki " śniedzieją w oczach !! 

pol_pm_Klips-12V-szybkozlaczka-Aspock-26

@thug.

Marcin jest wszystko do zrobienia tylko trzeba się nad tym pochylić.

Proponuje Ci abyś zastosował żel boxa .Są różnej wielkości i zapewne coś sobie dobierzesz .Tak to wygląda.

oslona-gelbox-46mm-do-zlaczek-207-1332-w

Co do wtyczki i dwóch przewodów .Jest to już stosowane od dłuższego czasu przez producentów przyczep. 

• Like 1

• 0

Łukasz ,zapewne o tym piszesz .

Jeśli tak to potwierdzam ,że jest to badziewie jednosezonowe . A jak ma być jeszcze zatapiane w wodzie to już klapa całkowita .

Te " kły /styki " śniedzieją w oczach !!

Dokładnie to jest w ori instalacji Loriess. Jedna przestała świecić po mc. Druga gdy przestałem otwierać lampy i świecą pod wodą. Na razie temat czeka ale jakoś nie ma do tego serca. Też myślałem o tych wago zatapianych w żelu.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

W innym temacie znajdź moją przeróbkę. Wykorzystałem stara belkę jako podstawę dla nowych lamp.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=http%3A%2F%2Fjerkbait%2Epl%2Findex%2Ephp%3F%2Ftopic%2F125016-Przyczepa-do-%C5%82odzi&share_tid=125016&share_fid=51638&share_type=t&link_source=app

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Witajcie. Pytanie następujące. Czy nie będzie problemu technicznego jeżeli cofnę około 15-20cm ta cała Belkę(profil) do ktorej jest przykręcony dyszel ? Akurat tyle by mnie poratowało w garażu bo jest ciut za długo.

post-57746-0-63583400-1679669340_thumb.jpeg

Edytowane przez Marcin1991

• 0

Witajcie. Pytanie następujące. Czy nie będzie problemu technicznego jeżeli cofnę około 15-20cm ta cała Belkę(profil) do ktorej jest przykręcony dyszel ? Akurat tyle by mnie poratowało w garażu bo jest ciut za długo.

To co się może ewentualnie zdarzyć to prawdopodobnie klapa bagażnika bęzie haczyć o dziób przy otwieraniu z łodzią na haku.

• Like 1

• 0

Do jazdy w przód ciężar bliżej haka to lepiej na krutkim dyszlu. Do cofania dłuższy dyszel jest lepszy. Ale 15 czy 20 cm nie wiele wniesie w jazdę i to co masz dotychczas. Ale jak cofniesz belkę zaczepu to dokładnie tyle samo wycofasz łódkę i powrócisz do punktu wyjścia. Sprubój wciągarkę i dziobnice przybliżyć do zaczepu. Bagażnik może się w pełni nie oteierać.

• 0

Pokażcie proszę fotki przyczep w których pozbyliście się belki i światła są na stałe. Chciałbym wywalić belkę z przyczepki niewiadów bo strasznie mnie drażni wciskanie jej do samochodu żeby się nikt nie połasił jak stoi kilka dni na slipie i nie wiem zbytnio jak to zastąpić.

A może ktoś orzerabiał tak właśnie przyczepkę niewiadów pod ponton?

• 0

Mam pytanie za 100 punktów. Lampa LED do przyczepki fristom ft 270 ma białe światło wsteczne, ale nie da się go podłączyć bo wtyczka 7 pin nie obsługuje światła wstecznego. Jak to wygląda w świetle przepisów ?. Światło jest fizycznie a nie działa więc nie jest sprawne ?. Czy to może jakoś inaczej interpretują ?. 

• 0
Na forum karawanig znalazłem odpowiedź.

Jeżeli przyczepa ma w lampie biały kosz światła cofania to to światło musi działać bez względu na datę pierwszej rejestracji.

I tak właśnie myślałem. Jeśli jest zamontowane jakiekolwiek oświetlenie musi ono być sprawne. Albo przeróbka na wtyczkę 13pin, albo druga wtyczka 7pin, albo inne światła bez białego cofania. 100 razy się uda. Może nawet 200. Ale w końcu trafimy na takiego co musi słupki odrobić, i dowód pójdzie się kochać + w bonusie z pińcet. 

W związku z tym nasuwa mi się kolejne pytanie. Które lampy led nie mają wstecznego i są OK ?.